https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-dolni-lutyni-vzniknou-skleniky-na-pestovani-rajcat-teplo-bude-dodavat-elektrarna-detmarovice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Dolní Lutyni vzniknou skleníky na pěstování rajčat, teplo bude dodávat elektrárna Dětmarovice

12.5.2018 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na obrázku jsou skleníky na rajčata ze slovenské farmy Kameničany, kterou provozuje Agro NWT. Firma NWT je největší stavitel produkčních skleníků v Česku, vybuduje u Dolní Lutyni skleníky o rozloze přes 11 hektarů.
Na obrázku jsou skleníky na rajčata ze slovenské farmy Kameničany, kterou provozuje Agro NWT. Firma NWT je největší stavitel produkčních skleníků v Česku, vybuduje u Dolní Lutyni skleníky o rozloze přes 11 hektarů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČEZ / NWT
Hulínská společnost NWT, největší stavitel produkčních skleníků v Česku, vybuduje u Dolní Lutyni skleníky o rozloze přes 11 hektarů. Pěstování rajčat, kterých bude až 3 000 tun ročně, podle společnosti neovlivní okolní životní prostředí, skleníky budou od počátku zastíněné proti světelnému znečištění a nijak nenaruší život lidí v okolí. Teplo pro jejich vytápění dodá společnost ČEZ Teplárenská novým horkovodem z Elektrárny Dětmarovice.
 

Provoz skleníků bude zajišťovat společnost Farma Bezdínek, která patří do skupiny NWT a má zkušenosti s pěstováním rajčat ve slovenských Kameničanech. „Trendem v celé Evropě je spotřeba čerstvých, chutných a lokálních potravin. Česká republika je ale zejména v případě plodové zeleniny, především rajčat, okurek a paprik, naprosto závislá na dovozech ze zahraničí. Při srovnání produkce zeleniny na obyvatele jsme na předposledním místě v celé Evropě, za námi je už jen velmi těsně Lucembursko. Pevně věříme, že společně s dalšími nadšenými lidmi se nám postupně podaří tuto situaci změnit,“ řekl ředitel divize Agro NWT Jiří Stodůlka.

Aktuální stav výstavby skleníků v Dolní Lutyni.
Aktuální stav výstavby skleníků v Dolní Lutyni.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČEZ / NWT

Regionu přinese investice nová pracovní místa v jednosměnném provozu, kterých by v první fází mělo vzniknout přibližně 60, později až 120. „Na farmě mohou najít práci například lidé se základním vzděláním, ženy po mateřské dovolené nebo starší občané, což jsou skupiny obyvatel, které i při současné pozitivní situaci na trhu práce hledají stabilní zaměstnání obtížně,“ řekl starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek, který věří, že firma splní všechny své závazky a provoz skleníků neovlivní životní prostředí v obci.

Společnost ČEZ Teplárenská bude do skleníků dodávat teplo ve formě horké vody. „Odběratel si tepelnou energii přemění na teplo, které bude vytápět skleníky, a na teplou užitkovou vodu pro potřeby personálu. Dodávky se budou zvyšovat podle postupného zvětšování skleníkové plochy,“ dodal Radim Sobotík. Od skupiny ČEZ bude farma odebírat také elektřinu.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

dl

daniel labuznik

22.12.2018 16:15
Také jsem si pořídil dva zahradní skleníky z polykarbonátu od https://skleniky-kinplast.cz/ Na jaře tak začnu s výsadbou sazeniček. Budu stejně jako zmíněná společnost pěstovat rajčata, vedle toho však také papriky, okurky a možná i cukety.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist