https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-dotacnim-programu-olomouckeho-kraje-zamerenem-na-stromy-uspelo-30-zadatelu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V dotačním programu Olomouckého kraje zaměřeném na stromy uspělo 30 žadatelů

4.11.2023 00:30 | OLOMOUC (ČTK)
Sázení stromku
Sázení stromku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než třicet žadatelů uspělo v novém dotačním programu zaměřeném na výsadbu stromů podél cest, zeleně v krajině i péči o památné stromy a aleje, který letos v létě vyhlásilo olomoucké hejtmanství. Na tyto dotace vyčlenilo bezmála 1,5 milionu korun. V krajině díky tomu přibudou desítky stromů, sdělil krajský radní Martin Šmída (Piráti a STAN).
 

O peníze na výsadbu stromů i dalších dřevin mohly žádat jak obce, tak i právnické nebo fyzické osoby. Příspěvek na nové stromořadí získala například obec Charváty, nové platany vysadí Loštice na Šumpersku a Mladějovice dostanou podporu na výsadbu lip. Dotace se týkají také péče o staré stromy. Například v Klokočí na Přerovsku krajské peníze pomohou s obnovou historické Masarykovy aleje. "Jde o lipovou alej, která má už přes 100 let. Musíme na ní provést ozdravný a odlehčovací řez, aby koruny stromů nebyly přetížené, jelikož jsou poměrně košaté," řekl starosta Klokočí Marek Dohnal.

Maximální výše dotace z nového programu zaměřeného na výsadbu stromů činí u jedné akce až 150 000 korun, minimální částka byla stanovena na 5000 korun. "Staré památné aleje kolem cest vyžadují péči, především v podobě prořezávání větví. Na některých místech je zase potřeba vysadit aleje nové. Jedná se o důležité aktivity, které zlepšují životní prostředí kolem nás, proto mají krajskou podporu," zdůvodnil Šmída vypsání dotačního programu.

Olomoucký kraj měl v roce 2011 jako první v tuzemsku zpracovanou elektronickou databázi alejí na svém území. Tvůrci ze sdružení Arnika a Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého si od ní slibují koncepční přístup k alejím a především zastavení kácení alejí a zavedení pravidelné odborné péče. Databáze obsahuje stovku stromořadí. Nejdelší aleje jsou na Prostějovsku, jde ale o aleje ovocných stromů. K nejzajímavějším stromořadím patří podle autorů například alej nářků v Jeseníku, alej u hradu Helfštýn nebo v Náměšti na Hané. Nejvíce nových alejí přibývá v souvislosti s rekonstrukcemi silnic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist