https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-eu-se-asi-ani-letos-stridani-zimniho-a-letniho-casu-nezrusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V EU se asi ani letos střídání zimního a letního času nezruší

3.2.2021 01:38 | PRAHA (ČTK)
Podle průzkumu agentury STEM/MARK z roku 2018 bylo v ČR proti střídání zimního a letního času 65 procent dotázaných, přičemž 44 procent lidí si přálo celoročně letní čas a 24 procent čas zimní.
Podle průzkumu agentury STEM/MARK z roku 2018 bylo v ČR proti střídání zimního a letního času 65 procent dotázaných, přičemž 44 procent lidí si přálo celoročně letní čas a 24 procent čas zimní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie zřejmě ani letos nerozhodne o zrušení střídání zimního a letního času. Mezi unijními státy na tom zatím nebyla nalezena shoda, i když Evropská komise původně chtěla jejich stanoviska do loňského března. Vyplynulo to z vystoupení aktérů on-line semináře ke střídání času, který se konal v Senátu.
 

Kvůli dopadům na lidské zdraví by byl podle expertek z Akademie věd vhodnější standardní, tedy zimní čas. Letní čas by totiž v zimním období prodloužil zhruba o hodinu ranní absenci denního světla. "Rozednívalo by se až v devět hodin ráno," uvedla Alena Sumová z Fyziologického ústavu Akademie věd. Podle ní řada lidí nebude mít své vnitřní biologické hodiny seřízeny se sociálním časem, což povede k rozšíření civilizačních chorob, jakými jsou obezita nebo zvýšená hladina cholesterolu v krvi.

Dana Hamplová ze Sociologického ústavu Akademie věd uvedla, že nesoulad mezi sociálním a biologickým časem vede ke snížení produktivity práce, nižším příjmům a ke zhoršení studijních výsledků. "Pokud je večer déle světlo, lidé si to užívají na úkor spánku," uvedla Hamplová.

Podle průzkumu agentury STEM/MARK z roku 2018 bylo v ČR proti střídání zimního a letního času 65 procent dotázaných, přičemž 44 procent lidí si přálo celoročně letní čas a 24 procent čas zimní. Zastánci zavedení celoročního letního času ale neměli podle Hamplové povědomí o důsledcích takového opatření. "Vzhledem ke zdravotním aspektům spojeným s ustanovením celoročního sociálního času je třeba postupovat na základě expertních stanovisek než výsledků referend," dodala Sumová.

EU podle Petry Holubičkové z ministerstva dopravy naposledy jednala na vrcholné úrovni o střídání času v prosinci 2019. Loni téma odsunula zejména problematika koronavirové epidemie a je otázkou, zda a kdy se k němu Rada EU vrátí. Z členských zemí podle Holubičkové stanovisko přijaly jen Lotyšsko, které je pro letní čas, a Portugalsko a Španělsko, které chtějí střídání času zachovat. Podle astronoma a místopředsedy senátního výboru pro EU Jiřího Duška (za ANO) je tak pravděpodobné, že ani letos EU k žádnému rozhodnutí nedospěje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.2.2021 06:56
A proto je potřebné tu současnou EU zrušit. A zachovat si zimní = tradiční čas.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.2.2021 08:22
Pokud je něco škodlivého a nesmyslného, tak se toho EU drží jak veš košile.
IMHO by vůbec nebyl problém, aby si každý stát sám rozhodl, nejlépe referendem, zda bude mít normální nebo nenormální čas. Už proto, že je velký rozdíl dopadu těchto časů mezi státy na severu a na jihu. V souvislosti nejen se zeměpisnou šířkou, ale i zažitým rytmem dne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2021 09:57 Reaguje na Jan Šimůnek
Člověče nešťastná, čes na severu a jihu je úplně stejný, změna jde z východu na západ.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

3.2.2021 10:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Mno - tak udělejme 4 měření - stuopněme si v poledne 21.12. v Norsku v Hammerfastu a stoupněme si tento den na náměstí třeba v Aténách. rozdíl způsobený poledníky vám udělá podstatně menší rozdíl než rovnoběžkách...

což je dáno tím že rotace země je poněkud "off axis" vzheldem k rovině v které obýhá Slunce.


Pokud uděláme tento test v létě tak sice je rozdíl zanedbatelný v poledne, ale kardinálně jiného výsledku dosáhnete o půlnoci...

Čili- u časových zón je na místě brát v úvahu nejen poledníky ale i rovnoběžky.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

3.2.2021 13:05 Reaguje na Vaclav Sobr
Pro "jih" je obecně lepší tzv "letní" čas. a pro sever je spíše lepší ten "standardní" či "zimní" jak ho častují ti kteří si ten skutečný "zimní" už nepamatují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2021 19:40 Reaguje na Vaclav Sobr
Čas je jen jeden, sluneční.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.2.2021 15:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, ale změna délky dne v závislosti na ročním období narůstá od rovníku k pólu. Navíc v jižních zemích je běžné přerušení pracovní doby (i prodej v obchodech apod.) v časném odpoledni a protažení práce posléze až do noci (ve Vieste na jihu Itálie mají některá muzea otevřena až do půlnoci, dtto obchody). A při takovémto denním rytmu má letní čas úplně jiný dopad.
A jiné je to zase na Islandu, kdy v červnu slunce zapadá ve 23 lč a kolem 02 lč zase vychází.

A stačí i to dědictví Rakousko-Uherska, kdy v důsledku senilní nespavosti Franze Josefa I (který jí trpěl od kolébky) se v bývalých zemích tohoto soustátí začíná vše o hodinu až dvě dříve než v jiných zemích (fabriky v 6, většina dalších pracovišť v 7, škola v 8).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.2.2021 10:13 Reaguje na Jan Šimůnek
Časová pásma jsou vymezována poledníky a ne rovnoběžkami.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.2.2021 15:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vysvětlili vám to výše.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2021 10:01
Nevím, proč se stále ohání pojmem "zimní čas", což je úplný nesmysl. My mám čas sluneční (astronomicky daný) a letní, jako už dávno přežitou umělou variantu.
Odpovědět

Jirka Černý

3.2.2021 15:19
To budou krásné časy až budu za zásadní problém považovat že musím dvakrát za rok přeřídit hodiny v kuchyni, všude jinde se to děje samo.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.2.2021 18:44
EÚ je bohužel těžkopádný byrokratický spolek, který se neumí domluvit
společně téměř na ničem. Uzurpuje si mnoho zbytečných kompetencí a ty
neumí efektivně řídit. Původní myšlenka obchodního společenství tak
pokulhává taky, když existují různé národní dotace a podpory. Pak je
tu spousta vyjímek z podstatných zákonů pro ty, kteří si je dokázali
prosadit, Výsledkem je rozhádaný spolek byrokratů, které nikdo ani
nevolil a přesto rozhodují. Příkladem je i taková banalita, jako
zrušení letního času. Jinde to provedli z roku na rok a mají třeba
deset časových pásem díky své rozloze. Byrokraticky ovlivňovat
obyvatele přesuny času včetně dětí považuji za neschopnost se o
občany řádně starat. Nyní to vidíme i s vakcinací, jak byrokraté
zaspali a jiní očkují jako diví. Kdysi platilo "rozděl a panuj",
v EU platí spoj a diktuj nesmysly, když už neumíš vládnout ke
spokojenosti všech.
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.2.2021 08:54 Reaguje na Břetislav Machaček
Naprostý souhlas. proto pryč z tohoto spolku.
Odpovědět
DA

DAG

4.2.2021 14:54
Já jsem pro letní čas. Když se člověk ve čtyři vrátí z práce, tak by o několik měsíců v roce o tu hodinu činnosti okolo domu přišel. Nebo by mohli měšťáci chodit do práce na šestou ;) to už mi je jedno :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist