https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kancelari-petra-hladika-zasahovali-policiste-setkani-se-zemanem-bylo-zruseno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V kanceláři Petra Hladíka zasahovali policisté, setkání se Zemanem bylo zrušeno

19.10.2022 13:13 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Převzetí ministerstva životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) přinejmenším odložil úterní zásah policie v jeho kanceláři na brněnském magistrátu. Končící ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) však kvůli termínu operace pokládá téměř za vyloučené, že by se mohla i za týden účastnit zasedání vlády. Hubáčková oznámila rezignaci ze zdravotních důvodů začátkem měsíce. Vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka nepovažuje za důvod k odchodu z politiky, pokud někdo podává vysvětlení policii a není předpoklad, že bude obviněn. Situaci kolem nominace stranického místopředsedy Petra Hladíka do funkce ministra životního prostředí chce vyřešit rychle, odkázal při tom na čtvrteční jednání lidoveckého celostátního výboru.
 
Policie při razii kvůli údajné korupci během přidělování bytů v Brně požádala dosavadního náměstka brněnské primátorky Hladíka o přístup do jeho kanceláře a o podání vysvětlení. Mezi obviněnými není. Policie zasahovala na brněnském magistrátu v Hladíkově kanceláři, na radnicích Brno-sever a Černovice, v černovické pískovně i u jednatele pískovny Jiřího Hasoně (KDU-ČSL). Hladík uvedl, že policii poskytne součinnost.

"Dnes má čas na seznámení s tím, co mu předala policie, jak s nimi dál bude komunikovat. Přijde zítra (ve čtvrtek) na celostátní výbor, aby situaci popsal ve větší míře detailu, abychom byli schopni vyhodnotit, zda je nadále kandidátem, nebo případně uděláme nějakou změnu," uvedl Jurečka.

Šéf lidovců zdůraznil, že spolupráce s policií z pozice svědka není ničím, co by politika diskvalifikovalo. "Pokud jde někdo podat vysvětlení, případně je součinný s policií, ale není obviněn a případně není ani předpoklad, že by obviněn byl, a bude vystupovat jen v rovině svědka, pro mě to není ten moment, aby ten člověk odcházel z politiky, nebo byl vyoutován z pozice kandidáta na ministra životního prostředí," konstatoval Jurečka.

Než se vyjasní okolnosti razie v Brně, neměl by se Petr Hladík stát ministrem životního prostředí, řekl včera předseda opozičního SPD Tomio Okamura. "Myslím, že je to úplný skandál, protože vládní strana KDU-ČSL navrhuje na ministra člověka, který je podle všeho zapleten do korupční kauzy s brněnskými byty," řekl Okamura. "Podle našeho názoru do doby, než se věc vyjasní, takový člověk prostě nemůže být ministrem životního prostředí," dodal.

Schillerová uvedla, že má důvěru v orgány činné v trestními řízení. "Vykonávají nějaké úkony. Myslím, že budeme určitě výhledově chytřejší," řekla. Je podle ní zodpovědností především premiéra Fialy, aby zvážil další postup. "Samozřejmě pak je to v rukou pana prezidenta, jemuž návrh pravděpodobně bude doručen, nebo už byl. Tito dva to mají v rukou. Uvidíme, jak se ty věci budou vyvíjet dál. Určitě to je velmi nepříjemné," dodala.

Na čtvrtek bylo v plánu Hladíkovo setkání s prezidentem Milošem Zemanem, které obvykle předchází jmenování nového ministra, lidovci ho ale kvůli policejnímu zásahu v Brně zrušili. Hladíkovu nominaci zatím KDU-ČSL ponechává, celostátní výbor strany o ní bude jednat ve čtvrtek.

Veřejnost i premiéra Petra Fialu (ODS) bude o rozhodnutí KDU-ČSL informovat ve čtvrtek večer po zasedání celostátního výboru. Ministr životního prostředí má v pondělí vést unijní zasedání ministrů, kteří mají v jednotlivých zemích tuto oblast na starost. "O všech těchto věcech bude jasno ve čtvrtek večer po jednání celostátního výboru," řekl Jurečka na dotaz ČTK, zda je ve hře i varianta, že by mohl být vedením ministerstva dočasně pověřen.

Aktuálně je nutné řešit především to, kdo za Českou republiku povede pondělní unijní jednání ministrů životního prostředí. Hubáčková nepovažuje z hlediska českých zájmů za vhodné, aby země předala předsednickou funkci pro toto jednání někomu ze zahraničí. "To nebudu navrhovat. Musíme to teď vyřešit, situace se rapidně změnila. Dalo se předpokládat, že pojede již nový ministr. Teď se to předpokládat nedá," uvedla.

Hubáčková již před dvěma týdny předpokládala, že se jednání ve Strakově akademii účastní naposledy a o týden později předá funkci Hladíkovi. Výměnu v čele ministerstva ale pak odložily "technické důvody", kterými Hrad odůvodnil zrušení původní Zemanovy schůzky s Hladíkem. Hubáčková dnes vyloučila, že by se mohla jednání vlády účastnit dál. "Mám stanovený termín operace, skoro bych garantovala, že je to moje poslední vláda. Příští týden by tu možnost teoreticky ještě byla, ale skoro to vylučuji ze zdravotních důvodů," řekla.

Hladík je podle ní z hlediska odbornosti člověkem, který by mohl ministerstvo vést. "Ale závisí to na tom, jak se situace ještě zítra (ve čtvrtek) vyvine po jeho objasnění a vysvětlení, co se vlastně děje přímo v té jeho gesci na magistrátu," uvedla Hubáčková. Předseda lidovců Marian Jurečka si zatím nevyžádal konzultaci Hubáčkové ohledně jiných možných adeptů do funkce ministra životního prostředí.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v souvislosti s razií týkající se privatizace městských domů, aktivit městské firmy a možných dotačních podvodů zahájili trestní stíhání sedmi lidí a dvou právnických osob.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

19.10.2022 14:10
Presumpce neviny platí pro každého, nicméně se jmenováním jednoznačně počkat až do doby, kdy bude jasno. Ale docela by mě zajímalo, proč si Hubáčková myslí, že je to nejvhodnější člověk. V životopise má uvedeno, že vystudoval informatiku. To má jako být vhodná kvalifikace na ministra životního prostředí?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

19.10.2022 14:27 Reaguje na pavel peregrin
Protože má velký mandát od voličů, nic míň a nic víc.
Veškerá hra KDU ČSL o ministrovi ŽP je od začátku vlády zinscenovaná. Hladík měl být ministrem od začátku, ale chtěl počkat, jestli nebude i primátorem. To mu nevyšlo, Hubáčková uvolnila cestu. By měl zajímalo, kdo by šel místo Hubáčkové, kdyby Hladík získal primátora.
Jinak KDU ČSL má ve vládě samé odborné ministry, třeba zemědělec na MPSV.
Jediná odbornost je možná u MZ u pana Ing. Zdeněk Nekula, ale to určitě můžete posoudit lépe Vy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.10.2022 15:34 Reaguje na pavel peregrin
Myslím, že pokud se něco špatného dělo v jeho gesci, tak u politika platí presumpce viny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.10.2022 16:06 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jistě. Zvláště u ANO. Tam je vina přímo předpoklad k jakékoliv funkci.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.10.2022 20:03 Reaguje na Pavel Hanzl
U vás v Brně a taky v Praze figurují v aférách ale
jiné strany a nebo, že by to byli utajení Babiśovci,
aby zkompromitovali ODS, TOP a KDU?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.10.2022 23:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Ale stále vede Švachula, ostatní jsou fakt žabaři.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.10.2022 14:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Si o tom Dozimetru něco zjistěte.-).

A pokud to máte nastaveno tak, že lump je jen ten, kdo krade nejvíc ... nebo toho na něj nejvíc prasklo:-) ... a ti, co kradou míň nebo šikovnějc jsou v pohodě, tak ... i když u vás by to nepřekvapilo.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.10.2022 07:26 Reaguje na pavel peregrin
Budete se divit, ale často neodborník udělá víc než ten se školama a profesní způsobilostí, protože není nijak oborové zatížený a nebude nikoho upřednostňovat ale aby to nakonec nebylo, že si jej nakonec v Brně nechají
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.10.2022 08:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nahoře u spolupráce píšete, že věda je na nic. Zkusme okultismus.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

20.10.2022 08:54 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tvrdí se, že na postu ministra nemusí být odborník, že ideální je ekonom, protože si to spočítá. Stručně a zjednodušeně řečeno. Já ale tvrdím, že to není pravda a proč: abych mohl něco kvalifikovaně spočítat a řídit, musím mít o oboru alespoň základní představu. Můžu být ekonom jaký chci, pokud nebudu svému oboru rozumět, nikdy nemohu vědět, co vlastně chci spočítat. Zisk? V pořádku, to umí kdejaký trouba, někam přijít a začít škrtat, ale vtip je v tom, že si takto mohu pro krátkodobý příjem podřezat celé odvětví.
Nebo jsem vydán napospas svým náměstkům, kteří mi mohou, ale také cíleně nemusí správně radit a pak jsem pouze v pozici kývala. Jak můžu vědět, pokud oboru nerozumím, zda navrhované změny vedou k lepšímu nebo k horšímu? A není to jen v případě tohoto ministra, ale všech. Bohužel to pak vypadá, jak to vypadá dnes u nás. Odbornost až na x-tém místě, hlavně správná politická příslušnost. Historie se opakuje, komunistům se kdekdo smál, ale je to v bleděmodrém.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.10.2022 14:34 Reaguje na pavel peregrin
" ... musím mít o oboru alespoň základní představu."

To je jednoznačně pravda, nicméně abych tu základní představu měl, tak nemusím mít v daném oboru VŠ vzdělání a x let praxe.


Další věcí je to, že ten ministr je tam za nějakou stranu a ta strana by už měla být schopna mu i poměrně vysoce odbornou pomoc poskytnout.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

20.10.2022 14:49 Reaguje na Svatá Prostoto
Nechtěl jsem psát o dost široké představě- protože takovou by kandidát na ministra podle mého gusta měl jednoznačně mít. Co se týká té odborné pomoci, tak pro tu platí to, co jsem napsal- může být správná nebo i záměrně či nezáměrně špatná a bez znalosti oboru se v tom každý ministr bude jen žalostně plácat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist