https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-karlove-studance-je-planovana-stavba-domu-prirody-jeseniku-priblizi-krasy-hor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Karlově Studánce je plánována stavba Domu přírody Jeseníků, přiblíží krásy hor

19.1.2024 19:54 | ŠUMPERK (ČTK)
Praděd v Jeseníkách v zimě.
Praděd v Jeseníkách v zimě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Krásy a zajímavosti jesenických hor přiblíží návštěvníkům Dům přírody Jeseníků, jehož stavba je plánována v Karlově Studánce na Bruntálsku. Projekt si vyžádá investici zhruba 125 milionů korun. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) by stavba Domu přírody Jeseníků měla být dokončena v roce 2028. Záměr vybudovat moderní návštěvnické středisko v Karlově Studánce podepsali minulý týden hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO), ředitel Horských lázní Karlova Studánka Jan Poštulka a ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) František Pelc.
 

Investorem Domu přírody Jeseníků bude AOPK, provozovatelem státní podnik Horské lázně Karlova Studánka. Financování projektu mají zajistit peníze ze státního rozpočtu a takzvaných švýcarských fondů. Dům přírody vznikne na státním pozemku, místo bylo vybráno po dohodě s obcí, lázněmi i nestáními neziskovými organizacemi. Chystaný dům přírody nabídne interaktivní expozici i ekovýchovné programy, tematické přednášky, výstavy, projekce či tvůrčí dílny. Program bude zaměřen na návštěvníky hor a školy.

"Program Dům přírody jsme koncipovali podle modelu, který funguje i jinde ve světě. Domy přírody orientují návštěvníky v území, poskytují jim základní informace a zázemí. Návštěvníkům chceme představit území nejrůznějšího charakteru, aby bylo vidět, jak je naše příroda a krajina rozmanitá. Rádi bychom, aby si odnášeli, co dělat pro to, aby taková zůstala i v budoucnu," řekl Pelc. Volba na Karlovu Studánku podle něj padla kvůli tomu, že je vstupním místem do CHKO Jeseníky a agentura v obci vlastní vhodné pozemky.

Region v okolí Pradědu podle Hladíka ročně navštíví téměř půl milionu lidí a podobné zařízení zaměřené na informování o přírodních krásách Jeseníků a osvětu v problematice ochrany přírody zde chybí. "Jeseníky jsou jedinečné pohoří a to, že doposud nemají místo, kde by se návštěvníci mohli seznámit s jeho krásami, považuji za velký dluh vůči turistům i místním lidem," uvedl Hladík. Zařízení podle něj bude sloužit jako informační bod a jako místo setkávání návštěvníků hor či školáků.

Karlova Studánka je podle Krkošky průsečíkem oblíbených turistických tras. "Je to ideální místo pro vybudování Domu přírody Jeseníků. Jeho hlavním posláním bude seznamování s bohatstvím místní krajiny a přírody a taky osvěta, jak se máme při výletech chovat, aby zde byl turismus udržitelný, aby krajina netrpěla a byla zde ve své kráse dál i pro příští generace," podotkl.

Moravskoslezský kraj se podle hejtmana bude podílet na přípravě projektu, nabídne pomocnou ruku při marketingu a propagaci a v rámci možností bude také přispívat na jeho provoz. Krkoška připomněl, že v Karlově Studánce bude nutné investovat i do odstavného parkoviště a nového navigačního systému.

Ve 24 chráněných krajinných oblastech je nyní deset domů přírody. Například v Olomouckém kraji funguje Dům přírody Litovelského Pomoraví.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

19.1.2024 21:22
Jenom aby z toho nebyl nakonec lunapark, jako je to místy na Šumavě, v Krkonoších !
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

20.1.2024 13:55
Celkem mě zajímá jak bude ten "dům" za 125 milionů vypadat. Karlova Studánka je spíš centrum než vstupní bod. Když už tam bude "dům přírody Jeseníků" tak proč tam nebude zároveň i Správa CHKO? A hlavně, proč by měl být provozovatelem státní podnik Horské lázně Karlova Studánka a ne přímo CHKO Jeseníky?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist