https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-to-v-lese-bez-ochrany-nejde
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších to v lese bez ochrany vysazených stromů nejde

3.2.2021 11:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Individuální ochrany stromů na Černé hoře.
Individuální ochrany stromů na Černé hoře.
Zdroj | Krkonošský národní park
V minulosti byly původní lesní ekosystémy přeměněny na přehoustlé stejnověké smrkové porosty. Do takto zranitelného lesa proto lesníci dosazují jiné jehličnany a listnaté stromy, čímž lépe odolá extrémnímu počasí i přemnoženému kůrovci. Pokud má z malých stromků vyrůst nový les, je ale třeba je náležitě ochránit. Informuje o tom Krkonošský národní park.
 

„Změna druhové skladby se neobejde bez ochrany nové výsadby proti poškození,“ říká Václav Jansa, vedoucí odboru péče o Krkonošský národní park. „Používáme čtyři typy ochrany – individuální z pletiva nebo dřevěné a malé oplocenky z pletiva nebo dřevěné. Dřevěné, z připravených dílů, používáme zejména tam, kde by drátěné mohly tvořit nebezpečnou překážku pro tetřívky. Oplocenky preferujeme malé, s délkou ohrazení kolem 50 m, ideální pro malé skupiny dřevin,“ upřesnil.

Každoroční údržba existujících ochranných opatření patří k základním činnostem letní sezóny. Celkem krkonošští lesníci v uplynulém roce opravili více než 38 000 ks individuálních ochran a 19,23 km oplocenek. Nově instalovali 1 407 drátěných a 286 dřevěných individuálních ochran. K tomu je třeba připočíst ještě 2,74 km nových oplocenek.

Staré, již nefunkční a nebezpečné oplocenky následně odstranili. V loňském roce z terénu zmizelo 9,12 km starých oplocenek. Individuální ochrany likvidují jednotliví lesní v rámci svých úseků. Staré pletivo sešlapou, připraví u cesty a následně odváží do sběru. Dřevěné zbytky zůstávají k zetlení na místě.

Náklady na ochranu mladého lesa loni přesáhly částku 3,5 milionu Kč. Lesní porosty pokrývají 80 % plochy KRNAP. Péčí o ně je pověřena Správa KRNAP. Jejím hlavním cílem je záchrana a obnova biologické rozmanitosti (biodiverzity) lesních ekosystémů a obnova stability lesních porostů. Stabilitou lesních porostů je míněna zejména jejich schopnost odolávat disturbanci (např. vítr, hmyz, zvěř, imise) a schopnost vrátit se do původního stavu po jejich přechodném působení.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.2.2021 11:39
Nejenom v Krkonoších !
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.2.2021 18:09
Přehoustlá smrková monokultura může být zachráněna pouze vybitím veškeré spárkaté zvěře dle instrukcí emeritního poradce LČR Jana Metzla a ekologických organizací. Dále pomůže rozšíření vlka. Ten pomáhá i na lýkožrouta, klima a žaludeční vředy.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.2.2021 18:10
P.s. pod Pradědem už ekologizaci začala.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.2.2021 18:10
P.s. pod Pradědem už ekologizaci začala.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.2.2021 18:24
Normální lidé to vědí, že bez oplocenek to nešlo a nepůjde. Pak jsou tu
lenivci, kteří by raději vybili zvěř, aby nemuseli stromy chránit. Oni
je už nechtějí ani kácet, sázet a prořezávat. Co tak nechat tu starost
o lesy těm, co chtějí kácet, sázet, prořezávat a chránit oplocenkami
i s tou zvěří v lesích? Ti lenivci ať si polemizují o svém virtuálním
lese a sní sny o samovýsevu, bezzásahu, samoregulaci a jiných bludech.
U svých PC alespoň nenapáchají další nevratné škody.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

5.2.2021 12:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Například školkování se provádělo po staletí. Jak jinak by naši předci získali masívní dubové trámy dlouhé 12 metrů na stavbu hradů a spol?
Odpovědět
DA

DAG

3.2.2021 18:42
Když je zmínka o škodach vlkem, tak napíšou, že škody hradí stát a na ochranu sdád jsou státem nabízeny dotace.
V rámci objektivity, by zde mělo zaznít, že škody na lese plati myslivci. Pozor ze svých peněz!! A dotace na oplocenky zasázených holin stát také dotuje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist