https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-zacinaji-prace-na-cennych-horskych-loukach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších začínají práce na cenných horských loukách

5.5.2021 13:40 | VRCHLABÍ (ČTK)
Bez péče by louky za několik desetiletí zarostly a Krkonoše by o ně přišly. V nižších polohách hor je v tak současnosti možné potkat traktor s lučním válcem. Pomocí jarního vláčení nebo ručního vyhrabávání jsou louky zbaveny polehlé nerozložené stařiny a zarovnány nerovnosti.
Bez péče by louky za několik desetiletí zarostly a Krkonoše by o ně přišly. V nižších polohách hor je v tak současnosti možné potkat traktor s lučním válcem. Pomocí jarního vláčení nebo ručního vyhrabávání jsou louky zbaveny polehlé nerozložené stařiny a zarovnány nerovnosti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) ve spolupráci se zhruba 50 místními hospodáři letos zajistí péči o více než 350 hektarů horských luk rozložených do pěti desítek lučních enkláv. Čtyřletý projekt Obnovný management krkonošských luk letos vstupuje do své druhé poloviny, skončí v roce 2023, řekl ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.
 

Krkonošské louky patří společně s arkto-alpínskou tundrou a krkonošskými lesy k tomu nejcennějšímu, kvůli čemuž byl vyhlášen Krkonošský národní park a později Evropsky významná lokalita Krkonoše. Bez péče by louky za několik desetiletí zarostly a Krkonoše by o ně přišly.

"Díky systematickému přístupu Správy KRNAP se kontinuálně od 90. let daří každým rokem navyšovat rozlohu a zlepšovat kvalitu péče o louky, které po druhé světové válce pozbyly své tradiční hospodáře. Opět získáváme ztracené zkušenosti zemědělců, ochranářů, vlastníků pozemků, ale i turistů. Každoročně na jaře je zapotřebí louky připravit na novou sezonu," uvedl Drahný.

Mezi nejvýznamnější luční krkonošské enklávy patří Zadní Rennerovky, Friesovy Boudy, Dvoračky, Braunovy louky nebo Sklenářovice. "Úplně nejdříve se sbírají větve či celé vývraty, aby následně mohly projet traktory s lučními branami či nastoupit hrabáči s hráběmi," uvedl Drahný.

V nižších polohách hor je v tak současnosti možné potkat traktor s lučním válcem. Pomocí jarního vláčení nebo ručního vyhrabávání jsou louky zbaveny polehlé nerozložené stařiny a zarovnány nerovnosti. "Vláčení příznivě podporuje vsakování jarní vláhy, rozklad a dostupnost živin, navíc vytváří prostor pro leckdy konkurenčně slabší, zpravidla pěkně kvetoucí a nezřídka chráněné druhy rostlin," uvedl Drahný.

Podle něj je jarní období také vhodné k doplnění některých živin, zejména vápníku. "Na místo dříve využívaného dřevného popela je dnes využíván mletý nebo granulovaný dolomitický vápenec. Dolomitický vápenec vedle vápníku obsahuje hořčík, důležitý pro rozvoj kořenů," uvedl Drahný.

Správa KRNAP podporuje návrat pravidelného hospodaření na loukách více než 20 let. Prostředky na péči získává kombinováním tří hlavních finančních zdrojů, a to dvou programů ministerstva životního prostředí a Operačního programu Životní prostředí. V roce 2020 činily prostředky v souhrnu 11 milionů korun a podpořily péči na více než 700 hektarech krkonošských luk. Péče o louky a travní porosty je podporována i z Programu rozvoje venkova ministerstva zemědělství, přičemž Správa KRNAP je zodpovědná za dohodu s hospodáři o nastavení nejvhodnějších typů zemědělských prací, uvedla správa parku.

Krkonošský národní park byl založen v roce 1963 a je nejstarším národním parkem v ČR. Spolu s polským parkem tvoří KRNAP největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

5.5.2021 14:52
Zajímalo by mě, jak budou řešit lupinu..

A největší chráněná přírodní oblast? Třeba Šumava je větší ne?
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.5.2021 18:11 Reaguje na Kajetán Hostička
spolu s jizerkama a polským parkem je to souvislé chráněné území.

lupinu mají za úkol rvát děti včas, než dozrajou semena a nosit po náručích do vázy. blbý je to rvát chalupářům ze zápraží, no, to holt neděláme, to se bojíme.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

5.5.2021 18:20
Zvláště se mně "líbí" ten traktor v místech, kam se nesmí ani nohou vstouúpit. Ať žije "tedlencta ochrana přírody"!
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

5.5.2021 18:21 Reaguje na Jiří Daneš
vstoupit
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.5.2021 19:38 Reaguje na Jiří Daneš
Už jste někde viděl zelený s kosou v ruce při práci ?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

5.5.2021 20:00 Reaguje na smějící se bestie
Neviděl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 22:34 Reaguje na Jiří Daneš
A to jste nedávno tvrdil, že vidíte i dům, který nikdo nepostavil...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 22:36 Reaguje na smějící se bestie
Kosení luk kosou se dělá soutěžní formou třeba na Chaloupkách u Přibislavic.......to je školící středisko ekologie pro děcka...
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.5.2021 07:29 Reaguje na smějící se bestie
viděl. na mé louce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist