https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-liberecke-zachranne-stanici-archa-se-poprve-staraji-o-kunu-lesni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V liberecké záchranné stanici Archa se poprvé starají o kunu lesní

16.7.2023 19:28 | LIBEREC (ČTK)
Kuna lesní je běžný druh, ale na stanice se dostávají málokdy.
Kuna lesní je běžný druh, ale na stanice se dostávají málokdy.
Foto | Dani Kropivnik / Wikimeda Commons
V liberecké záchranné stanici pro volně žijící živočichy Archa mají poprvé kunu lesní. Na stanici ji přivezl dřevorubec, který zvířátko našel v pokáceném stromě. Je to běžný druh, ale na stanice se dostávají málokdy, řekla ČTK vedoucí stanice Ivana Hancvenclová. Častější jsou podle ní kuny skalní, které žijí blízko lidských obydlí. Ve stanici je nyní i mládě výra, které tam rovněž mívají pouze výjimečně. Od začátku roku přijali 773 živočichů, za rok jich mívají okolo 1500. Nejvíce zvířat má stanice v péči v letních měsících.
 

Až třetinu zvířat záchranáři z Archy odchytí, lidé je ale mohou na stanici přivézt i sami. Podle Hancvenclové je stále častější, že je lidé volají ke zbytečným případům. "Zachraňují zvířátka, která by měla zůstat v přírodě," doplnila. Typickým příkladem jsou srnčata, která lidé přivezou, protože u nich nevidí matku a myslí si, že jsou osiřelá. "Z toho jsme nejvíc smutní, protože se sem dostala zbytečně a celý jejich život to ovlivní negativně. Ve většině případů je nelze vrátit do přírody. Když jsou odchována uměle, tak si příliš zvyknou na člověka," vysvětlila Hancvenclová.

Péče o zvířata je případ od případu jiná. Někdy je lze hned vrátit do přírody. "Třeba u labutí se často stává, že mají zaseknutý rybářský háček nebo omotaný vlasec, a když nedojde k nějakému zranění, tak je možné, to odstranit, a vrátit zvíře zpátky," uvedla vedoucí stanice.

Řadu ošetření provádějí sami pracovníci záchranné stanice, ale každý den tam dochází i veterinář, který zvířata pravidelně ošetřuje. Při vážném stavu ale pracovníci stanice vozí zvířata na blízkou veterinární stanici. Trvale zůstávají v Arše handicapovaná zvířata. Příkladem jsou káňata, která mají poškozená křídla nebo jsou slepá a není možno, je vypustit do přírody. "Každý rok nám vyvádějí mláďata, takže teď tam mají tři, která budeme vypouštět," řekla Hancvenclová.

Aby bylo možné zvíře vrátit do volné přírody, musí se naučit lovit a nesmí být ochočené. "U savců, kteří jsou ve stanici od slepého mláďátka, to bývá někdy problém. Co ale funguje vždycky, je, když se dostane do skupinky, kde jich je víc," řekla vedoucí záchranné stanice. Více mívají třeba mláďat kuny. Přesto v Arše žije jeden sameček kuny skalní trvale. V době, kdy ho přijali, neměli podle Hancvenclové žádná další mláďata kun, se kterými by zdivočel, takže se příliš ochočil, a jeho návrat do přírody už není možný.

V areálu je také útulek, který má se záchrannou stanicí společnou ošetřovnu. "Spolupracujeme v tom smyslu, že když někdo přiveze zvíře, když tu zrovna nejsme, tak ho přijmou. Jinak si jedeme každý po své linii," řekla Hancvenclová. Útulek má téměř plné kapacity. "Co se týče psů, tak stav je pořád stejný. Akorát teď máme převážně velké psy, je nedostatek těch malých. U koček je teď stav vyšší, máme jich kolem 50, což nebývá," doplnila ošetřovatelka Sára Maternová. Velký zájem o zvířata, který byl během pandemie nemoci covid-19, už podle ní opadl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.7.2023 20:10
Kuny jsou užitečné tím, že pomohly vyhubit stromovou populaci sýčka a kavky.
Odpovědět
DA

DAG

16.7.2023 21:18 Reaguje na Karel Zvářal
Bohužel kunám teď pšenka kvete přebohatě. Takhle skvělé prostředí nikdy v historii neměly. V podstatě už je neloví ani myslivci natož drobnochovatelé.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.7.2023 21:42 Reaguje na DAG
Těch pravých myslivců, co umí na lišku a kunu, je, když moc, tak 10%. Zbytek jsou kastrůlkáři a trofejáři. A při tom dnešním společenském marasmu není náděj na změnu k lepšímu.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

17.7.2023 14:44 Reaguje na Karel Zvářal
Nebylo to spíše vinou otrávených hrabošů?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.7.2023 15:50 Reaguje na Josef Mozek
Ta obec s nálezem čtyř kun na 100-150m v průběhu necelého měsíce leží v mimo oblast s intenzivním zemědělstvím, okolí je zaloučeno, zalesněno. V tom roce jsem viděl na vozovce asi 18-19 kun, o dost více, než jiné roky. Zajímavé na tom bylo to, že jsem je vždy "objevil" krátce po té, než se staly objetí dopravy (nerozježděné). Po týdnu jedna zmizela, o kus dál (na druhé straně) ležela jiná... Několikrát jsem viděl podobně lehce ťuklou kunu, ale tam mě zaujala ta četnost na krátkém úseku. Soused mi kdysi ukazoval kunu, se kterou dojel z města/marketu (tam a zpět, jak klidně dřímá stočená na motoru. Takže ony takto vyspávají normálně, akorát si vybraly špatné místo k vyskočení...
Odpovědět
va

vaber

17.7.2023 08:30
kdysi byli na silnicích přejetí hlavně zajíci ,dnes jsou to kuny,
nevím zdali je kuna lesní a kuna jiná ,ale jsou kuny které řádí hlavně ve vesnických chalupách
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.7.2023 09:15 Reaguje na vaber
Z dubna 2002 mám zatím nepřekonaný rekord, a to čtyři sražené kuny - ale na jedné křižovatce v průběhu několika týdnů! Jestli spaly v motoru auta a při zastavení či rozjezdu vyskočily a byly jedoucím vozem jen ťuklé, protože naprosto jinak netknuté, nerozjeté.

Ony se naučily chodit do misky kočkám i psům, a když jsem kdysi viděl jednu za světla, jak jde k otevřeným dveřím, opodál stojí stará paní, tak na ni volám, že tu kunu má dobře ochočenou. A ona že: To je kocór! Jaký kocour, to je kuna... To je kocór. Prostě nejlépe synantropizovaná šelma, dá se říct kuna domácí. A z těch urbáních oblastí se šíří dál. Tak jen ať se nám o ně stanice hezky starají, stačí když nám vtáci zůstanou v Červené knize.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist