https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-litomysli-vznikne-zemedelska-biometanova-stanice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Litomyšli vznikne zemědělská biometanová stanice

1.2.2022 00:48 | LITOMYŠL (ČTK)
Biometanová stanice Litomyšl.
Biometanová stanice Litomyšl.
Zdroj | INCIEN
V Litomyšli na Svitavsku vznikne jedna z prvních biometanových stanic v Česku. Zemědělské družstvo chovatelů a pěstitelů rozšíří využití bioplynu, který vyrábí ve své stanici. Nadále z něj bude vyrábět elektřinu a k tomu bude bioplyn čistit na biometan, což bude další zdroj energie. Následně ho vtlačí do plynárenské rozvodné sítě. Postaví také čerpací na stlačený zemní plyn. Investice je za 50 milionů korun, uvedla firma.
 

Výroby biometanu docílí technologie speciálních membrán. Biometan je kvalitativně totožný se zemním plynem, bude možné ho vtlačovat do plynové rozvodné sítě. Projekt má zajistit stabilní odběr plynu. Nová stanice na stlačený zemní plyn bude sloužit firmě k pohonu vozidel, nabídne ho i veřejnosti.

"Podobně komplexní realizace včetně instalace bezobslužné a plně automatizované CNG stanice v České republice zatím prakticky neexistuje," uvedla výkonná ředitelka společnosti Hutira green gas Monika Zitterbartová. Firma technologie zemědělské firmě dodá.

Celková investice do biometanové a CNG stanice by měla přesáhnout 50 milionů korun. Z velké části ji pokryjí dotace Evropské unie a ministerstva průmyslu a obchodu. Biometanová stanice by zároveň měla za deset let provozu zpracovat 30,6 milionu metrů krychlových bioplynu, tedy zhruba tři miliony metrů krychlových bioplynu ročně, což je roční produkce 1,7 mil metrů krychlových biometanu ročně. "Dlouhodobě se svými aktivitami snažíme o postupné ozelenění plynárenství," řekla Zitterbartová.

Česká republika podle ředitelky stojí před úkolem nahradit fosilní paliva obnovitelnými zdroji energie. Zemní plyn totiž v tuzemsku pochází z fosilních zdrojů. Do určité míry je možné ho nahradit biometanem, který se získává technologickou úpravou bioplynu.

Bioplyn se vyrábí zpracováním biologicky rozložitelných materiálů v bioplynových stanicích, například kalů z čistíren odpadních vod, bioodpadů, statkových hnojiv nebo cíleně pěstovaných energetických plodin. "Takový způsob produkce bioplynu je možné pozorovat ve více než 570 bioplynových stanicích v Česku. Do současné doby se však využíval tím způsobem, že se v kogeneračních jednotkách přeměnil na elektrickou energii a teplo. Řešení v Litomyšli je tak s ohledem na využití bioplynu přelomové," řekla ředitelka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

1.2.2022 06:09
Pěkné. Doporučuji exkurzi na čističku v Českých Budějovicích. Více zemního plynu se spálí na ohřev, než se získá z kalů. Jde jen o čerpání dotací.
Odpovědět
JS

Jiří S

1.2.2022 08:13 Reaguje na Michal Ukropec
Váš příspěvek se moc neváže k článku, kde je mluveno o bioplynu.

Jinak s tím se nedá než souhlasit. Každopádně by mne zajímala energetická bilance, protože ohřetí, vysušení kalů určitě zmenší objem, tudíž bude zase potřeba méně energie na jeho odvoz a aplikaci na pole?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

2.2.2022 06:02 Reaguje na Jiří S
Na ČOV v Hrdějovicích se získává bioplyn z čistírenských kalů.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

1.2.2022 09:49
ano, bude to jako u nás ve vsi, všude v okolí se najednou začne pěstovat kukuřice, všechno krásně zelené a budeme bio
Odpovědět
JS

Jiří S

1.2.2022 09:57 Reaguje na Robert Jirman
,,Naštěstí,, zde už ta bioplynka je, rozšiřovat se pokud vím nebude, takže kukuřice více nebude, jen se ten bioplyn bude stlačovat a dávat do sítě, v podstatě je to jen modernizace BPS.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2022 09:34 Reaguje na Robert Jirman
Bude to trend přerodu od potravinářství na agroenergetiku s těmi
lány energetických plodin a absencí všeho, co se pro výrobu
bioplynu nevyplatí. Velebnosti to je "gryndýlový" hnus, který je proti přírodě v zájmu kšeftů schovávajících se za ekologismus!
Doufám, že se min. živ. prostředí bude podle svého názvu chovat
a takové zhovadilosti zarazí. Pokud ne, tak chápu i zástupné
úkoly, které k odlákání pozornosti dělá.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.2.2022 16:37
Snad to nepovede k ochuzení půdy o humus.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2022 09:26 Reaguje na Richard Vacek
Povede! Protože to, co mělo být vázáno v půdě pro půdní organismy
sežere bioplyn a půda dostane ochuzený kyselý digestát se zbytky
živin.
Odpovědět
JK

Josef Kuchtíček

1.2.2022 20:32
Už v roce 1982/83 nám na zemědělské škole ukazovali v jednom JZD, že z hnoje vyrábí bioplyn. Jednoduché, účinné i ten hnůj byl pak kvalitnější, víc rozložený. Akorát nás při exkurzi upozorňovali, že mají problém s drobnými lokálními výbuchy (dodnes si to nedovedu představit). Holt dříve byla tráva zelenější, nebe modřejší a metan bouchal víc, dnes poručíme a on bouchat nebude. Holt pokrok. Jo, ale asi odpojím plyn až to ňákej tydýt začne rvát do trubek,...... i když Litomyšl je daleko.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist