https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-lokalite-zasazene-tornadem-otevrel-dum-prirody-hodoninske-dubravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V lokalitě zasažené tornádem se lidem otevřel Dům přírody Hodonínské Dúbravy

2.6.2024 01:20 | HODONÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Národní přírodní památku Hodonínská Dúbrava mohou nyní lidé poznávat i díky novému Domu přírody v Hodoníně. Vznikl přestavbou někdejší školky v části zvané Bažantnice, kterou v roce 2021 poničilo tornádo. Na budovu za 109 milionů korun přispěl stát i nadace podnikatele Karla Komárka. Na první pohled zaujme především nadstavba. Má celoskleněnou dřevěnou konstrukci a její vnitřní prostor zdobí stylizované ztvárnění světlého lesa typického pro tuto oblast. Novinářům to řekl starosta města Libor Střecha (Pro Hodonín).
 

Před zahájením prací v únoru 2022 sloužila budova pro centrum ekologické výchovy. "Byla ale zastaralá a děti tady neměly ideální zázemí. Podařilo se nám najít vhodný dotační titul z ministerstva životního prostředí a ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny jsme se domluvili, že by tady vznikl Dům přírody. Z bývalé školky zbyly jen obvodové zdi, vznikla krásná dřevěná nadstavba, jejíž nosné prvky připomínají vzrostlé duby. Expozice je interaktivní a naučná, velmi podařená je také zahrada," uvedl Střecha.

Projekt venkovní expozice, zahrady, bylo s ohledem na tornádo nutné upravit. Přírodní živel poničil vzrostlé stromy. Zasáhl i budovu, ne však tolik, aby bylo nutné ji demolovat. Na obnově areálu Bažantnice se podílí také Nadace Karel Komárek Family Foundation. "Dům přírody je prvním výsledkem dlouhodobé snahy spolupracujících organizací vytvořit unikátní prostor, který bude sloužit lidem všech generací. Zůstáváme v místě nadále aktivní, protože po finanční i odborné stránce pomáháme na dalších šesti projektech," sdělil hodonínský rodák Komárek, jenž na návštěvnické centrum přispěl 15 milionů korun.

Hodonínská Dúbrava patří podle odborníků k nejcennějším botanickým lokalitám v ČR. Střídají se v ní suchá stanoviště s mokřady, což umožňuje růst stepních i vlhkomilných druhů. Předmětem ochrany jsou lesní společenstva tvořená panonskými teplomilnými doubravami na písku, dubohabřinami a údolními jasano-olšovými luhy i vzácné druhy rostlin a živočichů. Většina je vázaná na světlé lesy se starými duby, patří mezi ně dudek chocholatý nebo roháč velký.

Do hlavní expozice se lidé dostanou ze vstupní haly po schodišti. Najdou tam například dutý model kmene stromu s obyvateli z hmyzí říše, pro které je trouchnivějící dřevo domovem. Čerstvě nasbírané znalosti lze ověřit v kvízu. Expozice se ale neomezuje jen na Hodonínskou Dúbravu. Zahrnuje i dva odlišné biotopy - váté písky, přírodní památku Pánov na východním okraji lesního komplexu a rybniční soustavu na říčce Kyjovce, která Dúbravu lemuje ze západní strany.

Výstavbu podpořil deseti miliony korun také Jihomoravský kraj a více než 30 miliony stát. "Hodonínská Dúbrava je jedním z klenotů, který si zaslouží péči a ochranu. Díky interaktivní expozici zaměřené na místní biotopy mohou děti i dospělí lépe pochopit, jak fungují suchá stanoviště i mokřady," poznamenal ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Úřad podpořil budování Domů přírody po celé republice dosud více než 350 miliony korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sára  Ondatra

Sára Ondatra

2.6.2024 15:17
Hurááá, nejlepší Dům přírody v ČR.
Odpovědět
Sára  Ondatra

Sára Ondatra

2.6.2024 15:19 Reaguje na Sára Ondatra
Já jsem pro to, aby Dům přírody vznikl v Chřibech. Napíšu o tom diplomovou práci.
Odpovědět
ez

erik zajíček

3.6.2024 13:25 Reaguje na Sára Ondatra
budujme domy přírody v každé obci !!! příroda si pak už pomůže sama i bez těch stamilionu
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.6.2024 09:59 Reaguje na erik zajíček
Ano, to jsou ty proplýtvané miliony z položky ochrana
přírody. V nich placený personál, energie a náklady na údržbu a trvalé náklady jsou jisté. Čím více je
tam elektroniky, tak to více upoutá mládež, která
ani nevnímá, co si vlastně prohlíží. Kdysi stačil
zapálený učitel, svačinka do kapsy a půldenní výlet
za humna s praktickou ukázkou ochrany přírody. To už
ale není IN a musí to být elektronikou nabitý dům s
personálem za několik milionů, které pak scházejí
na náhradu práce strojů a chemie lidmi. Mohli tak
zaplatit ruční likvidaci buřeně a nekritizovat pak
lesáky, že na to použijí frézy a postřiky. Ona ale
práce bolí a je lépe o ni žvanit, než ji vykonávat!
Odpovědět
ez

erik zajíček

5.6.2024 14:52 Reaguje na Břetislav Machaček
trefil jste do černého !!!Vaše zmínka o "zapáleném učiteli" je to,oč tu běží - těchto odvážlivců,kteří JEDINE mohou nšco změnit tím,že s vlastním rizikem /politický tlak ve školách,udávání od vlastních žáků škole nebo rodičům - dobře znám / posunou mantinely vnímání objektivní reality,předestřou dětem k jejich nahlédnutí kontroverzní témata přecházená vétšinovou společností,vzbudí nenápadně jejich zájem a ocení případné zapojení do řešení.Je to normální konspirační práce - bohužel,ale jde to v rámci zákonných pravidela metodických postupůl. Ten, kdo to pochopí a přesto nebo právě proto se touto cestou enviromentální výchovy vydá, bez nadsázky zachranuje svět.To ale ale zadavatelé grantů pro Domy přírody tuší a nečekají,neb jak správně zminujete ,je třeba vzít angažovaným vítr z plachet . "Monarchije je co? - prohnilá.... a nebudeme to říkatkomu ?.....tatínkovi"
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.6.2024 16:00
Celoskleněná nástavba je nebezpečná pro ptáky a nějaké pruhování nebo podobně nevidím. Velká chyba na výukovém domě.
Odpovědět
ez

erik zajíček

3.6.2024 13:22
akorát ,že "lesy typické pro tuto oblast " vyrubali a do holin,omotaných oplocenkou nainstalovali cedule o "přirozené obnově lesa" aby si naše děti za 150 letmohli říct,jak se ta obnova úžasně povedla
Odpovědět
ez

erik zajíček

3.6.2024 13:26 Reaguje na erik zajíček
mohly (jsem chtěl říct,kua...)
Odpovědět
SM

Stanislav Mudra

4.6.2024 10:29
Stará známá věc většina peněz do "ochrany přírody" se promění v beton. Bohužel na pokosení luk a likvidaci invazních druhů poněkud nezbývá. Bo to dělají místní nádeníci a né nadnárodní korporát. Až se na tomto budou točit miliardy tak budou kosit i v lese :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist