https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-marianskych-laznich-se-predvedlo-pres-sto-regionalnich-odrud-jablek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Mariánských Lázních se předvedlo přes sto regionálních odrůd jablek

15.10.2023 19:01 | MARIÁNSKÉ LÁZNĚ (ČTK)
Foto | Pierpaolo Riondato / Unsplah
Lázeňského festivalu jablek se dnes v Mariánských Lázních na Chebsku zúčastnily stovky lidí. Zhlédnout tam mohli přes sto druhů regionálních odrůd jablek i hrušek a ochutnat různé druhy jablečných moučníků. Podle regionálních pěstitelů byla letošní sezona na západě Čech i přes pomalý rozjezd vydařená, zjistila dnes ČTK.
 

"My jsme tady na západě Čech měli dost výjimečnou sezonu, kde bylo toho ovoce hodně, což je také odrazem té krásné výstavy, kterou tady máme. Jinde po republice byla ta situace o hodně horší a jsou kraje, které jsou prakticky letos bez ovoce," řekl ČTK Martin Lípa z ekologického centra Meluzína, které se stará o záchranu a opětovné rozšíření regionálních druhů ovoce.

Vzhledem k chladnějšímu jaru očekávali místní pěstitelé mnohem horší sezonu. Hodně podle nich pomohlo, když po suchých periodách přišla vlna dešťů, která úrodu v pravý čas zachránila. Ovoci svědčilo také teplo. Díky dobré úrodě se letos vyrobí také dostatek moštu.

Typická odrůda na Chebsku je například chebský zelenáč. "Je to odrůda velmi chutná i docela trvanlivá, zraje tak kolem ledna. Má velmi jemnou dužninu a příjemně nakyslou chuť. My do dneška ale nevíme, kde se tu vzala, protože nám ji přinesl jeden starý pán, našli jsme toho asi pět stromů. Bude to pravděpodobně nějaká regionální specialita," řekl Lípa.

Festival jablek v Mariánských Lázních se stal na podzim tradicí a jablka, mošty nebo výrobky z jablek lákají do lázeňské města stovky zájemců. Jedním z cílů festivalu je pak propagace právě regionálních odrůd. Místní odrůdy podle Lípy proti těm, které si lidé mohou koupit v každém supermarketu, vynikají zejména pestrou škálu chutí, tvarů i využití. Masově produkované odrůdy jsou si velice podobné, aby vyhověly chutím většiny zákazníků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.10.2023 16:21
hlavně by se mělo najít dost nadšenců co by tyto místní odrůdy ovoce dále množili a zachovali tak do budoucnosti. hlavně by se měly angažovat i obce a uvolnit nějaký peníz na tento účel a na založení obecního ovocného sadu. mnohdy tak doslova promrhají různé dotace na vyložené zcela pochvoviny !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist