https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-miste-navrzene-prehrady-chumava-se-vyskytuji-vzacni-zivocichove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V místě navržené přehrady Chumava se vyskytují vzácní živočichové

25.5.2020 00:25 | NEUMĚTELY (ČTK)
Přehrada Chumava má mít plochu přes 90 hektarů. / Ilustrační foto
Přehrada Chumava má mít plochu přes 90 hektarů. / Ilustrační foto
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Neumětely na Berounsku nemají problém s případnou výstavbou přehrady na vodním toku Chumava. Podle starosty Luďka Kuniaka (ČSSD) je ale otázkou, zda se projekt může uskutečnit. V navrženém území se podle ochránců přírody vyskytují vzácní živočichové, řekl Kuniak. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý uvedl, že k lokalitě se negativně vyjádřilo ministerstvo životního prostředí (MŽP). O záležitosti se podle Bílého bude ještě jednat.
 

Ministerstvo zemědělství představilo 31 území, která chce hájit pro stavbu přehrad, mezi nimi i Chumavu v povodí Berounky mezi Neumětely a Libomyšlí. Se zástupci těchto obcí byl návrh podle Bílého projednán loni 19. června na Povodí Vltavy.

Starosta Libomyšli Václav Červenka (nez.) přitom o možné výstavbě přehrady na Chumavě nevěděl. "Slyším to poprvé," řekl. Kuniak uvedl, že Neumětely na jednání zastupoval místostarosta. "My jako obec jsme s tím problém neměli. Poslední zpráva ale je, že se to snad odložilo," uvedl.

MŽP podle Bílého loni na podzim ve svém stanovisku upozornilo na významný výskyt velevruba tupého, což je celosvětově ohrožený druh sladkovodního mlže. Dále se v této lokalitě vyskytují rybka vranka obecná, rak říční, velevrub malířský, skokan štíhlého, čolek obecný, ropucha obecná a užovka obojková. Bílý uvedl, že z hlediska ministerstva životního prostředí byla lokalita negativně posouzena v návrhu, který se s pracovníky MŽP bude projednávat v závěru května. "Proto definitivní počet a výběr lokalit k navýšení generelu nebyl uzavřen," dodal mluvčí.

Přehrada Chumava má mít plochu přes 90 hektarů, podle Kuniaka by šlo zřejmě o rozliv po loukách. "Tam žádný problém není, jsou tam louky. Jestli to měl být suchý poldr, kde by se rozlila voda při přívalových deštích, tak by s tím podle mě neměl problém vůbec nikdo," dodal.

Ve středních Čechách ministerstvo navrhlo k územnímu hájení také lokality Nabdín na Kladensku a Hředle na Berounsku. Starosta Hředlí František Čermák (nez.) se k možné výstavbě přehrady nechtěl vyjadřovat. "To bych ponechal bez komentáře," řekl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

26.5.2020 00:55
A ještě zapomněli na cákavku žvatlavou, žábu tak vzácnou, že ji ještě nikdo nikdy neviděl. To je pak jasné, ža se tam přehrada stavět nemůže :-)
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.5.2020 07:14 Reaguje na
Ty jako soustružník toto nemůžeš pochopit.... jsi příliš primitivní na to, aby jsi pochopil, že člověk není jediný živočišný druh, který má na ČR nárok.....
Odpovědět
Anyr

Anyr

26.5.2020 10:54 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ale no tak... :) Milý ig má dost často zajímavé a věcné připomínky. Jasně, kapitalista a pravičák jak hrom, ale primitiv, to ne. :)

I když bagatelizovat výskyt tolika ohrožených druhů, navíc nevhodnou formou... ig asi zase nesnídal a měl jen kávu na lačno. :D
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.5.2020 11:36 Reaguje na Anyr
Moc nerozumím tomu, proč tu někdy hájíte tyto tupé šmejdy prověřující ohebnost pravdu....

Jestli považujete člověka co tvrdí: "já bych si z dovolením vzal taky jeden kontejner s radioaktivním palivem na vyhřívání skleníku" za integenta, tak by jste se měl i Vy sám zamyslet jak na tom s intelektem jste... jinak ani Vy nejste schopen svůj příspěvek spojit se svým jménem, takže je to pro mě jen prázdný a dost nepochopitelný povzdech.....

Odpovědět
ig

26.5.2020 22:13 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jen technická - co je na tom kontejneru špatného? Kromě toho, že vydrží několik desítek let příjemně hřát, je naprosto neškodný. Radioaktivita je odstíněná a před tím malým zbytkem který projde mě chrání čtverec vzdálenosti a jednoduché režimové opatření, jako nedat si přímo vedle něj postel. Dá se s ním manipulovat, chodit k němu (https://en.wikipedia.org/wiki/Dry_cask_storage#/media/File:Nuclear_dry_storage.jpg), pěstovat u něj rajčata.
Odpovědět
ig

26.5.2020 22:27 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Posmíváte se mému hobby, ale přesto bych Vám doporučil, abyste to zkusil také. Soustruh Vám krásně ukáže, že některá neintuitivní opatření fungují mnohem lépe, než to co Vás v první chvíli napadne. Když soustružíte železo a nůž v řezu začne nepěkně pískat, nezkušený člověk sníží zatížení, zpomalí. Pískání zeslábne, ale nikdy úplně neutichne. Soustružník ale naopak zvýší otáčky, posuv nebo hloubku záběru a je ticho, nůž přestane vibrovat. Takhle funguje spousta věcí v reálném životě, viz třeba glosa p. Šimůnka níže.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

31.5.2020 14:46 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Pane Kašpárek, proč nadáváte ig? Má svůj názor. Z Vašeho pohledu nemusí být správný, ale to není důvod mu nadávat. Zkuste raději argumentovat. Předem moc děkuji.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.5.2020 10:14
Řadě z těchto druhů by přehrada vytvořila nové a daleko větší biotopy.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.5.2020 11:38 Reaguje na Jan Šimůnek
No jistě.... a pobyt v epicentru atomového výbuchu je skvělý na udržení mladistvé pleti.....
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

31.5.2020 14:45
Když tam žijí vzácní živočichové, tak nemělo by se spíše přemýšlet kam by se dali přemístit, kde by mohli žit jinde, teprve pokud by to nebylo vůbec možné tak blokovat stavbu. Každopádně bez přehrad a dalších jiných opatření stěží zadržíme vodu v krajině.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist