https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-moravskem-krasu-chystaji-zakazove-znacky-pro-nocovani-v-obytnych-vozech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Moravském krasu chystají zákazové značky pro nocování v obytných vozech

9.8.2022 00:51 (ČTK)
Ochrana přírody podle Tůmy ovšem považuje kempování, tedy nocování v obytném voze na parkovišti, za táboření, které je v chráněných krajinných oblastech a národních parcích povoleno jen na určených místech.
Ochrana přírody podle Tůmy ovšem považuje kempování, tedy nocování v obytném voze na parkovišti, za táboření, které je v chráněných krajinných oblastech a národních parcích povoleno jen na určených místech.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Moravském krasu chystají informační zákazové značky pro nocování na parkovištích v obytných vozech. Problémy jsou s odpadky, především s těmi z toalet, vysvětlil na webu strážců přírody chráněné krajinné oblasti (CHKO) Antonín Tůma.
 

Podle strážců se lidé z obytných vozů zbavují svého odpadu často nelegálně v okolí svého vozu. "V Moravském krasu už byl zaznamenán případ, kdy cizinec odnesl z auta odpad svého WC a vylil ho do řeky Punkvy na Skalním mlýně v prostoru národní přírodní rezervace," popsal Tůma.

V CHKO Moravský kras podle něj mají řidiči obytných vozů oblíbená všechna parkoviště u přístupných jeskyní, tedy Sloupské, Balcarka, Kateřinská, před hotelem Skalní mlýn, u propasti Macocha. Hodí se i plochy u vesnických hřišť nebo hřbitovů jako v Olomučanech u Blanska. Ochrana přírody podle Tůmy ovšem považuje kempování, tedy nocování v obytném voze na parkovišti, za táboření, které je v chráněných krajinných oblastech a národních parcích povoleno jen na určených místech. Z toho důvodu v CHKO Moravský kras připravují po vzoru Rakouska nebo Slovinska informační zákazové cedule. Jejichž nerespektování budou podle Tůmy strážci přírody postihovat.

V Moravském krasu mohou obytné vozy zůstávat v autokempu Jedovnice a na tábořišti Sloup, dále v kempu Suchý u Boskovic a málo známý je kemp na koupališti Křtiny. Případně lze vyhradit další místa na základě požadavku vlastníka pozemku, který zajistí sociální zázemí. "Když si nikdo nedovolí nelegálně kempovat na parkovištích v národních parcích Rakouska, tak by to mohlo jít i u nás," doplnil Tůma.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známá zejména Punkevními jeskyněmi, které říčka propojuje s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Ročně je obvykle navštíví přes 350.000 turistů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

9.8.2022 10:34
Inu v některých lokalitách je to více než potřeba. A tak dojde k tomu, že se bude "tržně" využívat pobyt u soukromníků, ať už v oněch vozech či přímo bytech. Tak tomu totiž kdysi bývalo, a jinde jako např. v Tyrolích se to praktikuje dodnes. (Viz oni "lufťáci" v literatuře. A možná se i obce přidají i výběrem za místo a pobyt. Prostě každá akce vybudí reakci, což je jak známo zákonité.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.8.2022 12:33 Reaguje na Zan K.
Ve skutečnosti pokud budou u soukromníka, tak za likvidaci nepořádku nebo obsahu záchodu odpovídá on. Je tedy naděje, že to nepůjde do Punkvy.
Odpovědět
LB

Lukas B.

9.8.2022 13:31
ona se situace (a nejen tady u nás, třeba i v tyrolsku nebo v bavorsku a možná i jinde) dramaticky změnila kolem koronavirového blbnutí. tím samozřejmě neomlouvám čuňata v obytňácích a karavanech, ale nefungovala pro ně infrastruktura - kempy byly zavřené a "nomádi" standardně využívají v kempech (placenou) službu vyprázdnění záchodů neměli tu možnost.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

10.8.2022 07:45
já si myslím že problém je asi v tom že ti nocležníci v obytných vozech asi nemají kde se toho odpadu zbavit na těch parkovištích.nebo mají a dělají to aby ušetřili za nějaký poplatek ? je snad logické mít obytňák a nemít možnost v něm přespat ? kupovali si ho asi proto aby nebyli závislí na místním ubytování, ne ? kdyby měli možnost za třeba poplatek ty svá hovna někde vylít či vysypat i jiný odpad, tak by to nelili po okolí...asi...nebo to je snaha ušetřit za poplatek ?
Odpovědět
KM

Karla Majerová

26.9.2023 05:42
My s přítelem jezdíme na výlety a dovolené naším obytným vozem, ale chápeme, proč se na některých místech nesmí parkovat a nocovat. Podle mě je v pořádku chránit přírodu a není důvod parkovat přímo v chráněných krajinných oblastech. My rádi jezdíme obytným vozem, ale záleží nám na přírodním prostředí. Nedávno mi došla autokosmetika, a tak jsem jí objednala na internetových stránkách https://www.reviloshop.cz/autokosmetika/.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist