https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-obcich-plzenskeho-kraje-pribyva-odpadu-vydaje-na-jeho-svoz-a-likvidaci-rostou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V obcích Plzeňského kraje přibývá odpadu, výdaje na jeho svoz a likvidaci rostou

7.2.2024 23:55 | CHANOVICE (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Maaark / Pixabay
V obcích Plzeňského kraje přibývá komunálního odpadu, zejména plastů a obalového papíru, výdaje na jeho svoz a likvidaci tak stále rostou. Obce odpady dotují, přesto se snaží poplatky udržet. Lidé už mají vysoké výdaje kvůli inflací a cenám energií, řekl ČTK starosta Chanovic v Pošumaví s 800 obyvateli Petr Čotek (Sdružení pro budoucnost).
 

"Zachovali jsme loňských 800 korun pro trvale žijícího obyvatele. Minimálně sedm let jsme nezdražovali," uvedl Čotek. Svozové firmy přitom od ledna zdražily, konkrétně v Chanovicích o osm procent, což bylo pod inflací. "Je to cena za svoz, likvidaci odpadu a za výkaznictví, které nám firma Marius Pedersen vede vůči odborům životního prostředí a dalším institucím," řekl.

Podle starosty není žádná obec schopna uhradit odpady z výběru poplatků od obyvatel. "Většinou to tvoří nejvíce třetinu toho, co obce platí," řekl. Chanovice platí za svoz a likvidaci odpadu 2,5 miliony korun ročně, asi 15 procent jejich ročních výdajů, a každoročně to roste. Pokud by chtěly být "na nule", museli by občané platit 3000 až 4000 korun za rok. Tam, kde odpad výrazně zdražili, lidé okamžitě přestali třídit, a obce tak platí více, protože musí najmout více lidí na úklid a pro odpad jezdí více aut, řekl.

Čotek dodal, že jsou místa, kde byl odpad zdarma, třeba Teplice a Česká Lípa, ale už tam platí 1000 Kč. "Protože je to neúnosné a nákladné. Stát obce vyčerpává nesmyslnými nařízeními, jak se co má separovat a kdesi cosi a máme s tím obrovské náklady. Například úchylné nařízení, že tráva je odpad a obce musí ve výkaznictví deklarovat, že ji zlikvidovaly předepsaným způsobem a musí za to platit," uvedl.

Největším problémem je podle Čotka plast a obrovský nárůst obalového papíru z e-shopů, kde nakupuje stále více lidí, a kolem obecních odpadových hnízd se tak hromadí nepořádek. Objem odpadu každoročně roste, za pět let několikanásobně. "Papíru je neuvěřitelné množství. Dříve jsme ho odváželi jednou za měsíc, teď jednou týdně, jinak bychom byli zaplaveni," řekl.

Chanovice podle starosty dlouhodobě uplatňují politiku vstřícnou k občanům. "Nejsme město a chceme, aby lidé cítili, že je tu obec pro ně," řekl Čotek. Obec letos nezvyšovala daň z nemovitosti, kterou má dlouhodobě na nejnižším koeficientu 1, nezdražovala nájmy ani žádné místní poplatky, za psa zůstává 50 Kč, a pouze o 4,5 procenta zhruba na 90 Kč/m3 se zvýšila cena vodného a stočného.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

8.2.2024 08:04
V zájmu optimální likvidace vytříděného směsného odpadu a topení to chce postavit spalovnu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.2.2024 09:52 Reaguje na Slavomil Vinkler
By mě spíš zajímalo, co se děje s tou struskou ze spalovny. Kde se využívá. To je taky odpad ne?
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

8.2.2024 10:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Struska ze spalovny odpadů (zařízení pro energetické využití odpadu, tzv. "ZEVO") podle nové odpadové legislativy končí zpravidla na skládkách, protože o tom rozhodují výsledky rozborů podle Vyhlášky MŽP č.273/2021 Sb. (o podrobnostech nakládání s odpady). Pokud by těmto přísným limitům struska vyhověla, lze ji využívat např. ve stavebnictví nebo na rekultivace starých důlních děl.

V případě, že spalujete směsný komunální odpad, zbyde Vám přibližně třetina původní hmotnosti. Ale důležité je, že směsný komunální odpad má výhřevnost 7 až 11 [MJ/kg], tedy srovnatelnou s hnědým uhlím (to má 10 až 17 [MJ/kg]).

Něco jiného je to u fluidního spalování uhlí (např. teplárny), tam se bavíme o VEP (vedlejší energetické produkty, t.j. popílek, struska a produkty technologie odsíření spalin).

Využití VEP je nejčastěji při rekultivacích nebo ve stavebnictví - nahrazují přírodní neobnovitelné zdroje.

Např. z produktů technologie odsíření spalin (tzv. energo-sádrovec) se vyrábějí sádrokartonové desky.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.2.2024 09:53 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pokud se spaluje ve spalovně i tříděný odpad, proč se třídí?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.2.2024 10:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No čistý papír, hliník, železo a petky je asi škoda pálit. Ale je lepší když se to vytřídí před popelnicí. No a ze strusky se třídí železo.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

8.2.2024 10:42 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Váš dotaz míří správným směrem: nespaluje se vytříděný odpad!

Směsný komunální odpad je přetříděn, využitelné složky jsou odseparovány a zpracovány odděleně.

Teprve ten zbytek patří do spalovny!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.2.2024 11:06
Ve Vídni se dnes nachází téměř uprostřed města - když jí dávali do provozu/před více jak 50roky, byla vlastně na periférii.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist