https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-okoli-mnisku-pod-brdy-bude-kraj-testovat-deset-vodikovych-autobusu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V okolí Mníšku pod Brdy bude kraj testovat deset vodíkových autobusů

25.6.2022 00:18 | PRAHA (ČTK)
V případě, že se podaří plán uskutečnit, bude středočeský region jedním z prvních v ČR, kde začnou vodíkové autobusy jezdit.
V případě, že se podaří plán uskutečnit, bude středočeský region jedním z prvních v ČR, kde začnou vodíkové autobusy jezdit.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Středočeský kraj plánuje v okolí Mníšku pod Brdy u Prahy testování deseti autobusů s vodíkovým pohonem. Cestující by měly začít vozit v roce 2024. Náklady na zavedení jejich provozu budou kolem 240 milionů korun, většinu částky by měly pokrýt evropské dotace. Krajští radní a zastupitelé schválili memorandum o tomto projektu, zapojí se do něj organizátor středočeské dopravy IDSK, společnost ČEZ a dopravní firma MARTIN UHER bus, uvedl mluvčí hejtmanství David Šíma.
 

"Autobusy chceme nasadit do oblasti Mníšku pod Brdy, kde je možné je otestovat v kopcovitém terénu a meziměstském terénu. Při výběru lokality jsme hleděli i na to, že obec podporuje bezemisní dopravu a výstavbu plničky s elektrolyzérem," uvedl krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).

Podle něj je jedním z důvodů, proč hejtmanství spolupracuje v tomto případě se společností ČEZ, skutečnost, že je schopna nabídnout trvalou a stabilní výrobu zeleného vodíku z elektřiny produkované ve vodní elektrárně Vraný nad Vltavou, kde je výroba elektřiny bez emisí.

Nevýhodou autobusů s pohonem na vodík je jejich čtyřnásobně vyšší cena než v případě vozů s dieslovým pohonem, kdy jeden dieslový bus vyjde na pět milionů korun. Je třeba také postavit plničky a zatím chybí i dostatek dodavatelů vodíku. Výhodou jsou dotace na pořízení vodíkových autobusů, rychlé doplňování paliva, dlouhý dojezd, nízká hlučnost a vysoká životnost palivových článků.

Středočeský kraj chce jejich pořízením reagovat na změny klimatu a podporuje Zelenou dohodu pro Evropu, neboli Green Deal, která má mimo jiné zajistit účinnější využívání zdrojů. "Současně usilujeme o to, aby, když už k této transformaci ekonomiky dochází, na ní vývojově participovali i čeští výrobci a Česko tak nebylo pouze kupujícím těchto technologií, ale též jejich vývojářem," doplnil Borecký.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (42)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

EN

Emil Novák

25.6.2022 16:24
A v čem tento konkrétní projekt zajišťuje účinnější využívání zdrojů, když tu elektřinu z vodní elektrány dosud využívali spotřebitelé s vysokou účinností napřímo, a teď se místo toho bude mrhat na mnohem méně účinnou výrobu, stlačení a skladování vodíku, a následnou málo účinnou výrobu elektřiny v palivovém článku autobusu, přičemž ta chybějící elektřina se bude stejně muset vyrobit někde jinde, a to tak, že pravděpodobně někde s relativně nízkou účinností o to víc spálí uhlí nebo zemního plynu? To zavání greenwashingem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.6.2022 19:55 Reaguje na Emil Novák
To je technologie, která počítá s masivním nasazení OZE a především fve, kde by se do vodíku ukládaly přetoky. Tím by se vše silně zlevnilo. Jenže u nás, v ropákistáně.....
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.6.2022 22:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže k tématu účinnosti, o kterém jsem psal, nemáte vůbec nic, zato tu musíte neustále dokola opakovat svá zbožná přání, která s realitou nemají vůbec nic společného. S žádným ukládáním "přetoků" do vodíku se nepočítá, a už vůbec nehrozí, že by to něco "silně zlevnilo", přesně naopak je pro ekonomiku výroby zeleného vodíku důležité co nejvyšší využití elektrolyzéru, tj. žádné "přetoky", ke kterým dochází pouze v nízkých jednotkách procent času, takže by takový elektrolyzér drtivou většinu času jen nečinně stál. Naopak je potřeba dedikovaného zdroje s co nejvyšším koeficientem využití, ideálně v kombinaci VtE+FVE. Výsledky studie, která se tím zabývá, najdete zde: https://www.pv-magazine.com/2022/05/31/green-hydrogen-price-may-drop-to-e5-kg-by-2025/?utm_source=dlvr.it
Jak je z ní vidět, nejlevněji vychází výroba vodíku při využití kolem 4500 hodin ročně, přičemž dedikovaná fotovoltaika s 2500 hodinami je už výrazně dražší. U nás se dá stěží dosáhnout polovičního využití, při "přetocích" by to bylo jen někde mezi 100-500 hodinami ročně, což je úplný ekonomický nesmysl.
Takže si ten odkaz důkladně prostudujte a přestaňte tu neustále plácat podobné nesmysly, které jsou v naprostém rozporu s tím, co se tam píše.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.6.2022 08:24 Reaguje na Emil Novák
Nic moc tam není. 50 MW ve VE 50 MW FVE a 20 MW elektrolyzér a 5 eur/kg je optimum. Dobře, i při odběru ze sítě to vychází taky na 5 eur. To už chápu hůř.
Ale můžete mít jiný model. Máte velkou větrnou el. na moři a velkou fve a přímo napojený elektrolyzér.
Jak si definujete přetok? Tak, že si nastavíte dost vysokou minimální cenu, za kterou budete dodávat do sítě. Takže vždycky, když bude fučet a svítit budete mít přetoky, protože všem ostatním bude taky svítit a fučet. Což je rozhodující část roku. A pokud do toho namontujete přečerpávačku, nebo jiný akumulátor, tak pojedete celý rok.

Každopádně s rozvojem OZE vyvstává velmi silně problém, co s přetoky. A to je zatím jediná cesta, i když není nejlevnější. Když se ale podíváte na současné šachmaty s fosilem, je to pořád zahubičku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.6.2022 08:26 Reaguje na Emil Novák
V tom článku je ovšem dominantní názor, že je to celé velmi silně výdělečné. A o tom skutečně nehovořím já.
Odpovědět
EN

Emil Novák

26.6.2022 08:56 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Je tam dost na to, aby bylo jasné, že vaše zbožná přání o ukládání přetoků z fve do vodíku jsou naprostá utopie.
2) Dále vidím, že v tom co jste tvrdil začínáte opět kličkovat jako zajíc, myšlenku o ukládání přetoků z fve jste v tichosti opustil a začínáte básnit o levné elektřině v "rozhodující části roku". Nic jako levná elektřina v rozhodující části roku ovšem neexistuje, v rozhodující části roku je naopak elektřina dost drahá.
3) Pokud do toho namontujete přečerpávačku nebo jiný akumulátor, tak to celé ještě víc prodražíte, protože takový akumulátor "kupodivu" něco stojí, a elektřina z "levných" OZE, doplněných o akumulaci na pouhé dvě hodiny provozu zdroje, prodražuje elektřinu o 40 €/MWh nad tržní cenu elektřiny - výsledek německých aukcí.
4) "Zahubičku" to rozhodně není, je to pořád výrazně dražší než ty "šachmaty s fosilem".
5) V tom článku nic o tom, že by to bylo "celé velmi silně výdělečné", není, tak si přestaňte vymýšlet.
6) Připomínám, že řeč byla o zvyšování účinnosti, k čemuž jste se vůbec neráčil vyjádřit, a jen nám tu opět tlačíte své zcela mylné dojmy bez souvislosti s původním tématem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.6.2022 16:41 Reaguje na Emil Novák
Zkuste se podívat na celou problematiku z jiného pohledu - z nějakého komplexního - globálního, kde skutečně nejde o to, kdo vydělá pár doláčů na nějakém rumplováku.

S rostoucími nestabilními OZE nastává problém přetoků a tím ceny k nule. Dá se to řešit odstavováním klasických zdrojů, ale objeví se to zase a ještě s potřebou zálohování.

Soudruzi z Bruseli vymudrovali jako akumulátor vodík. Když spočítáte teda cenu recyklované elektřiny, tak vám naroste o 40 eur. Při současné fosilní za 220 to pořád jde.
Ale vy musíte počítat rozdíl proti špičkové plynové elektrárně trvale v horké záloze, která prodává třeba 10 - 20% ročně, kolik stojí el. z ní?
Dejme tomu, že jdeme na plichtu. A to se bavíme pouze o ekonomice. K tomu se přidávají pyramidové jevy, třeba energetická bezpečnost, kterou jste snad už letos konečně pochopil.
Jak se nám brutálně prodražily za poslední rok levné ruské energie?
K tomu samozřejmě čistota a bezemisnost zeleného vodíku, což má taky svoji cenu.
Takže jsme na úrovni win-win-win.
A jako detail na závěr: tohle je celé hi-technologie, což je výzkum, vývoj, prostě chytrá práce, která je pro nás klíčová v globální soutěži s chytrými Asiaty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.6.2022 16:44 Reaguje na Emil Novák
Šachmaty s fosilem vyhnaly ceny plynu z 6 eur na 140 a ropu ze 40 na 120. A to je teprv na začátku.
Vodík, který by byl celý ze zlata, by byl žabař.
Odpovědět
EN

Emil Novák

26.6.2022 18:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste pořád nic nepochopil. Cena té "recyklované elektřiny" vám nenaroste o 40 Eur oproti ceně z fotovoltaiky, ale oproti tržní ceně, tj. klidně proti těm 220 Eurům. To je princip těchto aukcí. Uvedu to na příkladu včerejšího dne. Cena se pohybovala mezi 77-330 Eury, fotovoltaika se bude logicky snažit nabíjet v době nejnižší ceny elektřiny a prodávat v době nejdražší. Tj. ty své baterie nabije odpoledne, kdy je cena pod 100 € a vybije po deváté hodině večer, kdy je cena nad 300 €. V tu chvíli dostane zaplaceno za MWh 300 € na trhu a k tomu 40 € vysoutěženou prémii. Chápete to? Nejdeme tedy na žádnou "plichtu" ale tvrdě dotujeme nad tržní cenu.
Mimochodem s tou "čistotou" to také není kdovíjaké. Když budeme uvažovat emisní stopu fotovoltaiky na úrovni 45 gCO2/kWh, jak ji uvádí IPCC, k tomu emisní stopu elektrolyzéru, započteme účinnost celého vodíkového cyklu, která může být klidně jen kolem 25 %, tak jsme najednou na 200 gCO2/kWh jen to fikne. Když k tomu započítáme úniky vodíku, který je až 200× silnějším skleníkovým plynem než CO2, jsme na podobné emisní stopě jakou má zemní plyn: https://www.euractiv.com/section/energy/news/scientists-warn-against-global-warming-effect-of-hydrogen-leaks/
Abych tedy tuto diskusi shrnul: podal jsem námitku nad zvyšováním účinnosti, které se podle všeho nekoná, vy jste tu zcela bez souvislostí začal básnit o tom, jak se tím vše zlevní, pod tíhou faktů, které ukazují opak, najednou "nejde o to, kdo vydělá pár doláčů", a náhle básníte o hi-tech technologii, která je zřejmě penězi k nezaplacení. Vždyť tu nikdo výzkum a vývoj nezpochybňuje, ať se klidně zkoumá a vyvíjí do aleluja, ale proboha nevydávejte to za něco, co nás spasí, když je to jak sám uznáváte ve fázi výzkumu a vývoje!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.6.2022 18:33 Reaguje na Emil Novák
Elektřinu za 220 do elktrolyzéru by kupoval snad jen Lavrov.
Dánové staví největší elektrolyzér napojený z VE a FVE parků přímo.
Odpovědět
EN

Emil Novák

26.6.2022 19:31 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Co to zase melete o elektřině za 220 do elektrolyzéru? Kdo někdy něco takového tvrdil? Vy jste zase vůbec nepochopil, o čem je řeč, co?
2) Dánové staví "elektrolyzér napojený z VE a FVE parků přímo", protože provozovat jej z vašich "přetoků" je ekonomický nesmysl na druhou, jak ukazuje i odkaz výše.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.6.2022 21:41 Reaguje na Emil Novák
Ty dotace těžko chápu, já četl něco jiného. Asi je těch systémů více, tento mi připadá zcela idiotský.
Ty uhlíkové stopy je čistá demagogie, protože považují veškerou energii za uhlíkovou a plně emisní, z uhlí. Navíc vůbec nepočítají s recyklací, což u ropy a plynu skutečně nejde.
Vodík je silně reaktivní.
"A jeho vliv na klima zatím zůstal z velké části neprozkoumaný." z článku.
Takže zase strašíte zbytečně, zase je to demoagogie. Kolik by lidem mohlo utéct? 50 miliard tun ročně??
Žádné teorie, výzkum a vývoj dávno proběhl, největší elektrolyzér má jet od roku 24 a to na 100 tisíc tun.
Odpovědět
EN

Emil Novák

26.6.2022 22:10 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Dotace těžko chápete, tak melete aspoň nesmysly o něčem jiném, aby řeč nestála...
2) Uhlíkové stopy nejsou žádná demagogie a nepovažují veškerou energii za uhlíkovou. Dnes jsou na to propracované life-cycle analýzy, splňující požadavky ISO a vy opět plácáte nesmysly, aniž byste o tom cokoliv věděl.
2) Když se vám něco nehodí do krámu, tak to neznamená že je to demagogie, v tom článku je jasně napsáno, že kilogram vodíku má při vypuštění 200× silnější skleníkový efekt než kilogram oxidu uhličitého. V čase tento vliv klesá, ale pořád je to významný skleníkový plyn. Z toho se nevykroutíte. Spolu s obrovskou neefektivitou celého vodíkového cyklu to nic zas tak čistého a bezemisního není.
3) Cituji: tohle je celé hi-technologie, což je výzkum, vývoj". O pár hodin později: "žádné teorie, výzkum a vývoj dávno proběhl". Trochu schíza, co?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2022 07:14 Reaguje na Emil Novák
Pane Nováku, představte si, že celá evropská energetika jede úplně bez uhlíku na OZE. Reálná minimální cena včetně zisku je z aukcí známá a dělá asi 50 eur. Z vodíkového akumulátoru plus 40 eur.
Takže máte celý rok cenu minimálně na 50 eur (nižší koupí elektrolyzér) a nejvyšší špičkovou za 90 eur.
Bez emisních povolenek, bez nebezpečí vydírání dodavatele paliva atd. atd. Zkuste srovnat se dneškem.
Odpověď na body 1 - 3 odpoledne.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.6.2022 07:30 Reaguje na Pavel Hanzl
To je přesně jak v té scénce Holzmann - Šimek:
- Holzmann: Představte si to, kalhoty pánský, krásný, moderní, za 60 Korun. A košile nádherná, za 40 Korun. A rádio Japonský, takový to dlouhý, za 350 Korun.
- Šimek: Neříkejte, a kde?
- Holzmann: Ale kde, nikde, já vám jenom říkám, představte si to! To by bylo, co?
Že jste si vy něco takového vybájil ještě neznamená, že je něco takového reálné - není. Absolutně není.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2022 14:15 Reaguje na Emil Novák
To je fakt bájení? Ty ceny jste mi nadiktoval vy. A já vám tak věřil.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.6.2022 14:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Přestaňte si vymýšlet, Hanzle, já jsem vám žádné ceny "minimálně na 50 eur (nižší koupí elektrolyzér) a nejvyšší špičkovou za 90 eur" nenadiktoval. Ty jste si vymyslel vy sám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2022 14:47 Reaguje na Emil Novák
"... a elektřina z "levných" OZE, doplněných o akumulaci na pouhé dvě hodiny provozu zdroje, prodražuje elektřinu o 40 €/MWh nad tržní cenu elektřiny - " hádejte, kdo to sem napsal. A kolik je cena el. když svítí a fučí a máte mega terra výkonů v OZE?
A hlavně vás nemůže vydírat šílený Putin.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.6.2022 15:41 Reaguje na Pavel Hanzl
A jakým myšlenkovým pochodem jste z toho vydedukoval, že "nejvyšší špičková elektřina" bude za 90 Eur?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2022 18:16 Reaguje na Emil Novák
Fakt to není složité. Fučí a svítí a máte přetoky, el. by byl za nulu ale koupí ji elektrolyzéry.
Nefučí nesvítí, vodík dělá proud dražší o 40 eur, než byla cena el., kterou do toho rumplováku koupili.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.6.2022 20:06 Reaguje na Pavel Hanzl
... a pak jste se probudil.
Kam na tyhle fantasmagorie chodíte?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2022 20:14 Reaguje na Emil Novák
Zkuste polopatistickou logiku.
Do zařízení dodáte vstupní médium určité ceny a z něho vám vyjde něco jiného (nebo stejného) v jiné struktuře.
Takže cena nového média je součet ceny vstupu a ceny práce zařízení.
Nekecejte, že ani tohle nechápete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2022 20:20 Reaguje na Emil Novák
Zkuste to vygůglovat a zjistíte, že je to cena el. na vstupu v kontrastu s disbalanci na výstupu se započtěním nákladů na zařízení a na disbalancí na cenu žrádla srnčího ratlíka manželky majitele zařízení (nebo energie).
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.6.2022 20:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkuste to "vygůglovat" sám, vy mudrlante. Vaše vlhké sny mě vůbec nezajímají.
Jak jsem uváděl v odkazu výše, v nejlepším možném případě, který je v našich podmínkách zcela nedosažitelný, Aurora research dochází k ceně 5,1 €/kg vodíku = 130 €/MWh, do roku 2025. A to máme jen vodík bez uskladnění a bez výroby elektřiny, kterou lze z vodíku vyrobit s cca 50% účinností, už jen to ji prodražuje zhruba na 260 €/MWh, bez nákladů za uskladnění. Tak už konečně přestaňte s těmi svými zbožnými přáními, jste opět úplně mimo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2022 14:42
ad 1)"Jeho snížení o 43 % bylo možné díky tomu, že v tomto roce vzrostly ceny elektřiny na burze, což znamená nižší potřebu podpory OZE, která je podporovaným zdrojům vyplácena v případě, že velkoobchodní cena elektřiny je nižší než jejich garantovaná výkupní cena".
https://oenergetice.cz/zahranicni/nemecko-prispevek-podporu-oze-pristim-roce-klesne-temer-polovinu-koncove-ceny-elektriny-presto-vzrostou
no comment
ad 2) jste mistr v gůglování, tak zkuste zjistit uhlíkovou stopu elektřiny vyrobené fv panely, které se vyrábí v továrně jedoucí na OZE a sklářské pece jsou tam rozpalovány zeleným vodíkem.
V poměru k elektrárně uhelné nebo plynové. Co na to cycle-life analýza??

Vodík je silně reaktivní, takže se v atmosféře neudrží. Navíc je asi nesmysl čekat, že tak drahé médium vyráběné v moderních technologiích bude unikat v megatunách. Zatímco metan, unikající při těžbě zemního pynu skutečně v megatunách uniká a je taky 200x horší skleníkáč než CO2.

ad 3) když něco je, tak to asi vývoj a výzkum už proběhl, nebo snad ne? Fakt to nemáte zase naopak?
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.6.2022 15:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Ad 1) Jakou to má souvislost s tím o čem je řeč?
Ad 2) Lepší být mistr v "gůglování" než mistr v plácání nesmyslů. Proč bych měl zjišťovat uhlíkovou stopu něčeho co neexistuje? Zjistěte si to sám, když vás to zajímá!
"H2 has an average atmospheric abundance of
about 530 ppb (nmol mol−1 ) and an atmospheric lifetime of 2 years" - takže se v atmosféře udrží průměrně dva roky. To je při 200× silnějším skleníkovém efektu než u CO2 docela dost, vy "neudrží": https://escholarship.org/content/qt6vk3n2nt/qt6vk3n2nt.pdf?t=qducjr
Vodík má nejmenší molekulu ze všech prvků, takže nejsnáze proniká materiály a to je právě důvod jeho značných úniků. V případě zásadního rozšíření jeho používání zásadně porostou i jeho úniky. Navzdory vašim zbožným přáním, že tomu tak nebude.
Ad 3) Vždyť váš argument pro vodík byl: "výzkum, vývoj, prostě chytrá práce, která je pro nás klíčová v globální soutěži s chytrými Asiaty". Takže jste si to zase rozmyslel, všechno už je vyzkoumáno a vyvinuto a soutěž s chytrými Asiaty nebude?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.6.2022 18:11 Reaguje na Emil Novák
ad 1) Tu, že mi dáváte školení, že se dotuje i drahá el.
"V tu chvíli dostane zaplaceno za MWh 300 € na trhu a k tomu 40 € vysoutěženou prémii. Chápete to? Nejdeme tedy na žádnou "plichtu" ale tvrdě dotujeme nad tržní cenu."
ad 2) Vodík proniká materiály pouze ve vysokých tlacích a i tak je to zcela marginální množství. A hlavně se bude používat navázaný na uhlík, případě v hydridech. A tam vám neuteče ani ťok.
ad 3) hnidopišení vám jde skutečně mistrně, ale odpovím: výzkum a vývoj už proběhl natolik, že se staví první elektrolyzéry i s obrovskými výkony. K každé technické zařízení se stále vyvíjí a vylepšuje. Ani tohle ne?
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.6.2022 20:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Ad 1) Aha, tak s tím to opravdu žádnou souvislost nemá. Motáte dohromady inovativní aukce s pevnou tržní prémií, o které jsem psal já, a podporu pomocí feed-in-tarifů spolu s neinovativními aukcemi s jednostrannou plovoucí tržní prémií, ke kterému se vztahuje to "snížení", které se z kolonky příplatek na OZE přesunulo
Ad 2) Opět plácáte nesmysly bez nejmenší znalosti věci a bez jediného faktického údaje. Navázání na cokoliv znamená další ztráty a ještě nižší než nízkou účinnost, tím se to celé ještě víc prodraží.
Ad 3) Kličkujete jako zajíc, "nejde o to, kdo vydělá pár doláčů", protože budeme soutěžit s Asiaty ve výzkumu, který už proběhl a staví se elektrolyzéry s obrovskými výkony...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.6.2022 09:27 Reaguje na Emil Novák
Ad 1) proto jsem psal, že těch dotačních systémů je vícero a byl jsem za to zdupán jak dycky.
ad 2) doporučuji Vesmír 101(152) (poslední) a článek Jak uchovávat energii - vodík jako kandidát...
ad 3) tomu nerozumím. Jistě, soutěžíme ve vývoji atd. a kdo vydělá pár šupek je už druhořadé (až ve finále to teprv význam nabývá).
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.6.2022 10:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Ad 1) Kde a jak konkrétně jste byl "zdupán" za to, že jste psal, že "těch dotačních systémů je vícero"? Citujte nebo přestaňte lhát!
Ad 2) A tam se dočtu co konkrétně?
Ad 3) To mě u vás ani nepřekvapuje, že nerozumíte tomu co jste sám napsal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.6.2022 12:20 Reaguje na Emil Novák
Ad 1) já: Ty dotace těžko chápu, já četl něco jiného. Asi je těch systémů více, tento mi připadá zcela idiotský.
Vy: Dotace těžko chápete, tak melete aspoň nesmysly o něčem jiném, aby řeč nestála...
Ad 2). Mám to jen na papíře (ale gůglovat umíte dobře) a píšou tam, jak upravit vodík do parkticky použitelné formy. Jedná se o hydridy, často kovové.
zajímavý je graf, kde je objem nádrže, na které ujede auto 100 km.
Stlačený vodík 72 litrů
kapalný vodík 22 l
hydrid vodíku 13 l
benzín - 6 l
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.6.2022 12:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Ad 1) "Zdupán" jste nebyl za to, že "těch systémů je více", "zdupán" jste byl za "elektřinu za 220 do elektrolyzéru", o které tu nikdo nic nepsal.
Ad 2) Vodík se dá upravit i do "použitelné formy" toho benzínu, když na to přijde. Nikdo netvrdí, že to nejde, jen že takový proces přináší další ztráty, a tím ještě dražší palivo než extrémně drahý zelený vodík.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.6.2022 09:41
Vy tu všechny přesvědčujete o tom, že odstřižení od ruských energií nejde, rozvoj OZE je nesmysl a vodík je už úplná blbost.
NIKDY nenapíšete, jak se to máme teda udělat, protože situace je extrémně vážná a chovat se podle vás, Evropa totálně zbankrotuje, čímž se stane snadnou kořistí agresivního Ruska. Tohle byste chtěl??

Jste samozřejmě jen součástí nejsilnější místní bubliny těchto bedákačů, kteří jen kritizují a špiní a hyenizují, ale NIKDY nic pozitivní nedají. Maximálně cha cha cha jádro - problém nejhorší nastane tuhle zimu.

Já mám soukromý názor, že byste všichni chtěli nějakou dohodu s Putinem, aby nás nechal přežít, i za cenu totálné potupy a ovládnutí.
Dřív se tomu říkalo mnichovanství a mělo to naoprosto devastační účinky na celý český národ. Jenže dnes je situace daleko horší, asi by to znamenalo totální zničení státu a v nejhorší variantě vymazání z mapy. To, co Putin slibuje Ukrajině.

Fakt si to nejste schopen uvědomit??
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.6.2022 10:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, přestaňte mi neustále něco podsouvat!!! Ani jedno z toho co mi tu podsouváte jsem nikdy nenapsal, tak přestaňte lhát!
Jediné co tu neustále dokola dělám je, že upozorňuji na vaše zbožná přání, která jsou zcela v rozporu s realitou!
Co máme udělat jsem psal už mnohokrát, takže opět lžete. Argumenty k tématu jako obvykle došly, tak se uchylujete ke stavění slaměných panáků jako obvykle.
Co je špatného na tom, kritizovat někoho, kdo tu neustále dokola píše nesmysly?
Váš soukromý názor je stejně mimo jako všechno ostatní, co sem píšete. Takže znovu: budu do vás rýt a nedám vám pokoj tak dlouho, dokud si nezačnete ověřovat to co sem píšete, a přestanete šířit bludy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.6.2022 11:56 Reaguje na Emil Novák
Vy se fakt nejste schopen zamyslet nad otázkou, k čemu to všechno je? Proč nás Putin tak škrtí na plynu, proč nám vyhrožuje a proč vraždí na Ukrajině??
Co je zbožného na tom, že Dáni staví gigaelektrolyzér a já říkám, že je to dobře?

Co máme dělat jsem se nikdy u vás (ani nikoho jiného) nedočetl, všichni šermují maximálně iluzorním jádrem.
A když se zeptám, co letošní a dalších 20 zim, tak neodpoví.
Jaké nesmysly máte na mysli? Všechno vám vždy vysvětlím, i odkazy (dost často na vaše slova) vám dávám.
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.6.2022 12:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, o schopnosti zamyslet se vy úplně pomlčte, protože ta schopnost chybí hlavně vám.
O tom že Dánové staví elektrolyzér jsem vůbec nic nepsal, tak si přestaňte vymýšlet. Zbožných přání jste tu vypustil celou řadu, namátkou třeba: "To je technologie, která počítá s masivním nasazení OZE a především fve, kde by se do vodíku ukládaly přetoky. Tím by se vše silně zlevnilo." - Proč je to jen zbožné přání jsem doložil výše. Takových příkladů je tu plná diskuse. Nevysvětlil jste vůbec nic, jen vždy skočíte na jiné téma a pokračujete v plácání nesmyslů vesele dál.
Co máme dělat jsem tu už psal mnohokrát - rozvíjet všechny nízkoemisní zdroje, kde to dává aspoň trochu smysl. Především jádro, protože na ničem jiném se v našich podmínkách energetika postavit nedá, s OZE jako doplněk. A dokud nebude náhrada, nezbývá nic jiného než dál pálit uhlí. To jsem tvrdil i v době, kdy vy jste pořád dokola opakoval že "uhláky" do pár let zkrachují. Nesnažte se mi tvrdit, že si ani tohle nepamatujete. A že jste se i v tomhle mýlil je vám teď už doufám jasné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.6.2022 21:27 Reaguje na Emil Novák
Dobře. Proč Putin vydírá celou Evropu na plynu, proč vraždí na Ukrajině, proč nám vyhrožuje jaderným napadením.
Pokud tohle nechápete, všechno kdákání kolem je nacypa.
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.6.2022 22:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Další whataboutismus, z mojí strany už bez komentáře.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2022 10:16 Reaguje na Emil Novák
Člověče nešťastná, to jsou tři, velmi jednoduché a hlavně důležité otázky.
Pokud ani tohle nechápete.....
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.6.2022 10:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Člověče nešťastná, vy jste ten poslední, co tu může psát něco o chápání. Nechápete vy, že já nejsem žádný automat na odpovědi na vaše otázky, zvlášť když se vůbec nevztahují k tématu článku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2022 10:55 Reaguje na Emil Novák
Mě došlo, že zrovna tyhle otázky jsou zdrojem neporozumění mezi našimi občany všeobecně, nejen na téhle diskusi.
Lidé, kteří tohle nejsou schopni zodpovědět, (třeba vy) dělají pakchybné závěry prakticky všude.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.6.2022 11:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Jediný, kdo tu prokazatelně dělá chybné závěry, jste vy sám. Stačí si přečíst tuto diskusi. Důkazů je v ní víc než dost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist