https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-plzenske-zoo-se-poprve-podarilo-odchovat-vzacnou-zelvu-trpaslici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V plzeňské zoo se poprvé podařilo odchovat vzácnou želvu trpasličí

29.5.2022 00:12 | PLZEŇ (ČTK)
Želva trpasličí, někdy také nazývaná želvička trpasličí, dorůstá v dospělosti maximální délky osm centimetrů.
Želva trpasličí, někdy také nazývaná želvička trpasličí, dorůstá v dospělosti maximální délky osm centimetrů.
Foto | Abu Shawka / Wikimeda Commons
V plzeňské zoologické zahradě se na začátku května podařil odchov ohrožené jihoafrické želvy trpasličí. Jeden pár nejmenších želv světa chová zoo v expozici sukulentní skleník. Zvířata patří nadaci Homopus Research Foundation sídlící v Nizozemsku, která vede pro tento druh záchranný program. Plzeňská zoo se do programu rovněž zapojila, řekl ČTK kurátor plazů zoo Ondřej Trávníček.
 

Želva trpasličí, někdy také nazývaná želvička trpasličí, dorůstá v dospělosti maximální délky osm centimetrů, řekl Trávníček. Plzeňské mládě při narození vážilo deset gramů a měřilo na délku 34 milimetrů a na šířku necelých 30 milimetrů. Pro zoo šlo o první odchov tohoto druhu. "Mládě želvy trpasličí chováme momentálně v terarijním zázemí, abychom měli vetší kontrolu přijmu potravy a zdravotního stavu," řekl Trávníček.

Želva trpasličí podle něj klade pouze jedno vejce. Délka inkubace a budoucí pohlaví jsou závislé na teplotě v inkubátoru. Plzeňské mládě se líhlo po 135 dnech a trvalo tři dny, než se od prvního porušení skořápky vajíčka zcela vyklubalo ven. "Jsme velice rádi, že se našemu mláděti daří, a doufáme, že bude nadále prosperovat a podaří se nám další odchov u tohoto neobyčejně vzácného druhu želv," dodal Trávníček.

Plzeňská zoo patří k předním evropským chovatelům želv. Podle loňské výroční zprávy má kolekci zhruba 40 druhů suchozemských i sladkovodních želv. Postupně odchovala řadu mláďat, včetně vzácných želv pavoučích, paprsčitých či egyptských. Chovu dominuje nejplodnější skupina želv ostruhatých, které už měly v Plzni stovky mláďat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist