https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-plzni-vznikly-laboratore-na-vyzkum-jaderne-fuze-a-materialu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Plzni vznikly laboratoře na výzkum jaderné fúze a materiálů

7.9.2017 10:23 | PLZEŇ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | SUSEN
V Plzni vzniklo jedno z nejmodernějších výzkumných pracovišť ve střední Evropě, je zaměřené na výzkum jaderné fúze, materiálů, diagnostiku a zkušebnictví pro energetiku. Jde o komplex laboratoří, experimentálních smyček a zařízení, která jsou součástí pětiletého projektu Udržitelná energetika SUSEN. Celkové náklady hlavně na vybavení činily 2,7 miliardy korun, z toho 2,3 miliardy dala EU. Plzeňské pracoviště přišlo zhruba na půl miliardy korun. Informoval o tom Daneš Burket, ředitel výzkumu a vývoje Centra výzkumu Řež (CVŘ), které se Západočeskou univerzitou laboratoře vybudovalo.
 

SUSEN je jedním z pěti největších projektů financovaných s podporou EU a vlády. Rozsáhlá výzkumná infrastruktura vznikla v Řeži u Prahy a v Plzni. Zaměřuje se na podporu bezpečnosti a životnosti jaderných technologií, vývoj reaktorů čtvrté generace a fúzních reaktorů. V projektu je zhruba 250 lidí s věkovým průměrem pod 35 let, z nichž je 20 výzkumníků ze světa. Díky unikátním zařízením je CVŘ vyhledáváno partnery a nemusí se nabízet.

"Nejzásadnější je spolupráce s národní laboratoří v americkém Oak Ridge, což jsou projekty, které podporuje americké ministerstvo energetiky a české MPO. Jsme jedním ze dvou pracovišť na světě, která mají zkušenosti s fluoridovou chemií, která je skvělá na separace radioaktivních prvků," uvedl Burket. CVŘ má kontrakty s Japonci, podporované japonskou vládou, na vývoj metod likvidace trosek pod fukušimskými reaktory. Dále se centrum podílí na vývoji malých modulárních reaktorů založených na fluoridových solích, které se dají provozovat za vysokých teplot při atmosférickém tlaku, což je mnohem bezpečnější v porovnání s dnešními reaktory.

CVŘ si dlouhodobě pronajalo tři budovy Vědeckotechnického parku Plzeň. "Nejzajímavějším zařízením je elektronové dělo. Dokáže vyvinout tepelný tok 20 megawattů na metr čtvereční, což odpovídá příkonu menšího okresního města. Slouží k testování panelů první stěny mezinárodního fúzního reaktoru ITER, což je zřejmě největší evropský výzkumný projekt," uvedl Burket.

V Plzni budou testovat panely pro přímý styk s plazmatem o teplotách mnoha milionů stupňů. Panely jsou podle Burketa nejdůležitější. Reaktor už se staví ve Francii. Elektronové dělo, přezdívané HELCZA, je světově unikátní. "Dále na něm budeme moci testovat lopatky turbín, kotlové trubky a tepelné štíty návratových modulů kosmických lodí," řekla Markéta Kryková z projektu SUSEN.

V experimentální hale je ještě model části mezinárodního fúzního reaktoru ITER v měřítku 1:1. Na něm budou vědci vyvíjet a technici optimalizovat opravy, sváření a řezání a testovat speciální nářadí včetně robotů. Podle toho budou postupovat pracovníci ITER ve francouzském Cadarache, kde se experimentální fúzní reaktor buduje.

Dalším významným zařízením je heliová experimentální smyčka určená mimo jiné pro výzkum a vývoj vysokoteplotního heliem chlazeného reaktoru ALLEGRO. Důležitou součástí projektu SUSEN v Plzni jsou laboratoře nedestruktivní defektoskopie. Laboratoře materiálového výzkumu prověřují pevnost, odolnost a životnost kovů či svarů. "Získáme detailní znalosti o provozu ve vysokých teplotách, pod extrémním tlakem a v agresivním chemickém prostředí. To nám pomůže trvale zajišťovat bezpečnost stávajících zařízení, ale také vyvinout odolnější materiály," uvedl šéf výzkumu Josef Strejcius.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist