https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-povodi-moravy-byly-loni-povodne-i-sucho-jako-celek-dopadl-rok-prumerne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V povodí Moravy byly loni povodně i sucho, jako celek dopadl rok průměrně

29.7.2024 23:45 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V povodí Moravy byly loni povodně i sucho, což mělo za následek, že jako celek dopadl rok průměrně. Na průměrných hodnotách byly průtoky v tocích i srážky. Vyplývá to z výroční zprávy Povodí Moravy zveřejněné na webu.
 
"Situace se v průběhu roku výrazně měnila. Střídání obou hydrologických extrémů nakonec vyústilo ve zhodnocení celého roku jako průměrného, a to jak z hlediska srážek, tak z hlediska průtoků v řekách," uvedl generální ředitel firmy Václav Gargulák.

Nižší průtoky v tocích státní podnik loni zaznamenal především v červnu a červenci, kdy poklesly až ke 20 procentům průměrných měsíčních průtoků. Kolem průměru se pohybovaly například v září a říjnu. Naopak vyšší průtoky firma zaznamenala na jaře, v srpnu a především v prosinci, kdy na několika místech podnik evidoval dosažení třetího stupně povodňové aktivity.

"Zatímco v dubnu a květnu šlo pouze o krátké epizody trvající jen pár dnů, povodňová epizoda ze třetí prosincové dekády a ze začátku ledna roku 2024 byla za poslední roky nejvýznamnější odtoková situace, která se na území České republiky vyskytla," uvedl státní podnik.

Její výjimečnost podle podniku spočívala v rozloze zasaženého území. Příčinou vzniku takto plošně rozsáhlé povodňové události byly podle podniku dva hlavní faktory. Jednak odtání značného množství sněhové pokrývky, která se vytvořila na začátku prosince 2023, a také významné srážkové úhrny kolem Vánoc.

Průměrně loni dopadly i srážky, kdy roční úhrn srážek asi 774 milimetrů představuje zhruba 100 procent normálu let 1991 až 2020. Střídaly se měsíce na srážky bohaté a chudé. Srážkově silně nadnormální byly duben s úhrnem 72 milimetrů, šlo o 152 procent normálu, také srpen s úhrnem 146 milimetrů, kdy šlo o 197 procent normálu. A také listopad a především prosinec s úhrnem 96 milimetrů, tedy 200 procent normálu. Naopak velmi suché bylo září, kdy na území Moravy spadlo v průměru pouze 26 milimetrů srážek, tedy 39 procent normálu.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí řeky Moravy. Má kolem 700 zaměstnanců. Spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, přes 1100 kilometrů ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů. Povodí Moravy zasahuje do pěti krajů, zejména Olomouckého a Zlínského.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist