https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-byl-protest-na-podporu-prav-puvodnich-obyvatel-amazonie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze byl protest na podporu práv původních obyvatel Amazonie

23.8.2021 19:48 | PRAHA (ČTK)
Agentura AP v srpnu uvedla, že podle předběžných dat zveřejněných brazilskými úřady tempo odlesňování v brazilské části Amazonie zřejmě pokračuje už třetí rok za sebou zvýšeným tempem. Ročně zmizí přes 10 000 metrů čtverečních pralesa.
Agentura AP v srpnu uvedla, že podle předběžných dat zveřejněných brazilskými úřady tempo odlesňování v brazilské části Amazonie zřejmě pokračuje už třetí rok za sebou zvýšeným tempem. Ročně zmizí přes 10 000 metrů čtverečních pralesa.
Foto | deltreehd / pixabay
Tři desítky lidí, včetně dětí, dnes demonstrovaly před brazilským velvyslanectvím v Praze. Protest měl podpořit původní obyvatele brazilské části Amazonského pralesa a odsoudit jeho vytěžování. Pořadatelé upozornili na to, že v těchto dnech brazilský nejvyšší soud rozhoduje o kauzách, které mohou negativně dopadnout na práva původních národů Brazílie. Akci pořádaly organizace NaZemi, Institut úzkosti a Les - společenství pro pěstování, teorii a umění. V tiskové zprávě označili původní obyvatele za poslední linii obrany amazonského pralesa.
 

Eva Malířová z neziskové organizace NaZemi ČTK řekla, že dnes rozhoduje nejvyšší soud o platnosti zákona, který má zrušit povinnost konzultovat s původním obyvatelstvem, pokud chce někdo podnikat na jejich území. Zákon by také umožnil brazilské vládě kontaktovat nekontaktované kmeny. Podotkla, že dosud byl konsenzus, že se to nedělá.

Ve středu 25. srpna pak bude podle ní soud rozhodovat o výkladu ústavního práva původních národů na půdu. "Existuje snaha prosadit takzvaný časový rámec, což je trik, jak obejít právo na půdu dané domorodým lidem brazilskou ústavu. Jeho přijetí by znamenalo, že pokud domorodí lidé neprokáží, že dané území obývali 5. října 1988, kdy byla podepsána brazilská ústava, ztratí na ně právo, přestože patří do jejich tradičních území, z nichž byli nedobrovolně vyhnání a nepřestali o ně žádat," popsali pořadatelé v tiskové zprávě. Nyní se sice rozhoduje o konkrétní lokalitě, spjaté s kmenem Xokleng, podle Malířové to však bude precedens pro mnoho dalších podobných kauz. Malířová dnes před velvyslanectvím také uvedla, že tyto případy jsou součástí dvacítky zákonů zaměřeným proti původním obyvatelům a za účelem vytěžení pralesa.

Na protest část lidí dorazila s namalovanými zvířecími obličeji nebo se zvířaty nakreslenými na kartonu. Jiní měli transparenty s nápisy "Les není banka, "Ne genocidě, ne ekocidě v Amazonii", "Les v nouzi" nebo "#Srdce pro Amazonii". Zazněly písně s refrény v jazycích původního brazilského obyvatelstva a vystoupilo několik řečnic a řečníků. Například sociální geografka Michaela Pixová uvedla, že je tendence dívat se na původní obyvatele jako na oběti, jsou však ale také aktivními bojovníky za svá práva a ochranu přírody. Zdůraznila, že boj za ochranu pralesa se týká i lidí mimo Brazílii. Připomněla, že se Amazonii přezdívá "plíce planety", jde o nejbohatší biodiverzitu světa a hraje zásadní roli ve zpomalení klimatické změny. Pixová i další řečníci odsoudili vytěžování pralesa a podpořili původní obyvatelstvo. Zazněly také citace z vyjádření představitelů původních obyvatel o důležitosti, roli i ohrožení pralesa.

Agentura AP v srpnu uvedla, že podle předběžných dat zveřejněných brazilskými úřady tempo odlesňování v brazilské části Amazonie zřejmě pokračuje už třetí rok za sebou zvýšeným tempem. Ročně zmizí přes 10 000 metrů čtverečních pralesa. Kácení Amazonie v zájmu rozvoje průmyslu a zemědělství prosazuje krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro. Za jeho vlády mizí deštný prales v Brazílii výrazně rychleji než v předchozích deseti letech. Bolsonarova vláda také odebrala některé pravomoce úřadům na ochranu životního prostředí a prosazuje zákony, které by zmírnily ochranu pralesů, napsala AP. Ačkoliv Bolsonaro nejprve tvrdě odmítal mezinárodní kritiku svého přístupu k Amazonii, v poslední době svůj tón zmírňuje. Na konci června dekretem vyslal do pralesů vojáky, kteří mají například dohlížet na to, aby nedocházelo k nelegální těžbě. Kritici však označili přítomnost armády za spíše symbolické gesto bez většího reálného dopadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

23.8.2021 20:17
Další demonstrace se musí uskutečnit před ruským velvyslanectvím kde tísíce a tísíce naších rozhořčených občanu budou protestovat za práva vychuchola povolžského v Rusku
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

24.8.2021 10:32 Reaguje na karel krasensky
tak to zorganizujte
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.8.2021 21:25
„Ročně zmizí přes 10 000 metrů čtverečních pralesa.“

Pokud by mizel ročně prales o přibližné velikosti čtverce o hraně 100 m, to by snad nemusela být velká katastrofa. Mám podezření, že je v článku překlep.
Odpovědět
Sl

Slovan

23.8.2021 22:04
Je až neuvěřitelné, co za bordel tam dokázal Bolsonaro za ty 3 roky udělat. Jeho zvolení bylo tenkrát obrovskou chybou, což si sami Brazilci zřejmě uvědomují moc dobře a za rok a čtvrt se toho psychopata zbaví. Kope kolem sebe už teď a Lula ho v průzkumech doslova drtí.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

24.8.2021 10:31 Reaguje na Slovan
Bolsonaro je imbecil, doslova mě děsí, co ještě stihne napáchat za ten zbytek mandátu. Už aby táhnul
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.8.2021 11:07 Reaguje na Slovan
Asi máte pravdu, jsou tu nicméně dvě ale.

Jak to byť teoreticky může ovlivnit nějaká taškařice v Praze. Ale to je jen detail a spíš zábavná věc.

Zajímavější bude zda a nakolik se ta situace zlepší, až/pokud B půjde do háje.
Na to si ale budeme muset počkat.
Odpovědět
ig

23.8.2021 22:17
Nj, co se dá dělat. Lidí je moc, orné půdy málo, tak se stále vymýšlejí nové, efektivnější metody jak půdu odlesňovat https://www.youtube.com/watch?v=Uc06o7ayx-g a ne odlesňování bránit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist