https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-pribyva-tlakovych-lahvi-chybne-vyhozenych-do-smesneho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze přibývá tlakových láhví chybně vyhozených do směsného odpadu. Jejich exploze ničí kotle spalovny

4.10.2024 09:57 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Městská firma Pražské služby (PSAS) se potýká s přibývajícím počtem tlakových láhví vyhozených lidmi do směsného odpadu. Láhve často explodují v kotlích ve spalovně v Malešicích a ničí je. Od května 2022, kdy je firma poprvé objevila, už musela do letošního září po explozi poškozený kotel odstavit dvacetkrát. Oprava stojí statisíce korun. ČTK to řekl mluvčí PSAS Alexandr Komarnický.
 
Mezi odpadem objevují PSAS tlakové láhve a bomby od párty plynů, především oxidu dusného známého jako rajský plyn. Zmíněné láhve jsou nebezpečným odpadem a musí být odevzdávány na specializovaných místech. PSAS jsou městskou firmou, která má na starost svoz odpadu a provoz spalovny v Malešicích, takzvané ZEVO (zařízení pro energetické využívání odpadu).

"V květnu 2022 jsme v ZEVO Malešice objevili první ohořelou velkou tlakovou lahev. Dalších 12 měsíců byl klid, ale od června 2023 začalo explozí těchto kovových obalů přibývat. Jak loni, tak letos," uvedl Komarnický. "Za jediný týden jsou pracovníci spalovny schopni najít i zhruba 120 kusů tlakových lahví ve výstupní škváře," dodal.

V malešické spalovně jsou čtyři kotle. Výbuchy podle mluvčího poškozují především takzvané roštnice, poničily jich 104. "Kromě poškození roštnic ale došlo ve třech případech i k vyhnutí jejich drah, nebo poškození vyzdívky a poškození membránové stěny kotle," řekl Komarnický. Jedna oprava kotle podle něj vychází Pražské služby na zhruba 100 000 až 200 000 korun.

Nádoby se stlačenými plyny jsou nebezpečné kvůli vysokému tlaku uvnitř. Vlivem tepla nebo poškození mohou explodovat, způsobit vážná poranění a poničit techniku a zařízení. Rošt a kotel jsou na určitý přetlak konstruované. Pokud ale exploduje větší tlaková nádoba v nevhodné poloze, může poškodit rošt nebo stěny kotle s keramickou vyzdívkou. "Pokud by došlo k vyřazení všech kotlů ve stejný čas, musel by být veškerý směsný komunální odpad odkloněný na skládky. Tomu se snaží PSAS vyhnout," dodal Komarnický.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JP

Jaroslav Pokorný

4.10.2024 13:43
Jednoduché řešení. Tyto láhve prodávat s velkou vratnou zálohou. Jenže kdo to, a rychle, rozhodne.
Za socialismu byl prodáván herbicid Travex, z něhož si podnikaví puberťáci podomácku vyráběli výbušniny. Úřady rychle rozhodly, že herbicid bude prodáván pouze na občanku, tedy od 15 let. Obdobně to bylo s barvami ve sprejích, používanými na grafity. Ty se prodávaly až od 18 let. Jenže tehdy komunisté nebyli demokraté, nerespektovali lidská práva a vlastně byla ta "krutá totalita".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist