https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-prosel-pruvod-studentu-stavkujicich-za-klimatickou-a-socialni-rovnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze prošel průvod studentů stávkujících za klimatickou a sociální rovnost

17.11.2023 15:29 | PRAHA (ČTK)
Foto | Jonáš Prušek / Univerzity za klima
Třetí den stávky za klima se dnes vydalo asi 200 studentů na pochod z pražského náměstí Jana Palacha na Albertov. Symbolicky tak chtěli odkázat na letošní oslavy 17. listopadu, kdy se kromě Dne boje za demokracii připomíná také Mezinárodní den studentstva. Podle přítomných se požadavky studentů z roku 1989 nenaplnily. Třídenní stávka za klima měla podle studentů podpořit debatu o alternativním společenském uspořádání, jehož cílem má být život v ekologických limitech planety.
 

Protestující uvedli, že chtějí schválení klimatického zákona, který by zajistil kontinuitu české klimatické politiky. Zároveň požadují zavedení občanských shromáždění a to, aby se ekonomika posuzovala podle jiného údaje, než je HDP (hrubý domácí produkt). Jde podle nich o zastaralý ukazatel, který nebere v potaz limity planety, naplňování základních lidských potřeb ani distribuci bohatství ve společnosti. Žádají také sociální spravedlnost a dostupnější podmínky bydlení pro sociálně ohrožené skupiny či méně přesčasů pro zdravotníky.

Průvod za skandování hesel „Máme holé ruce, zelená revoluce“ či „Peníze se nedaj žrát, proto jdeme stávkovat“ prošel z náměstí před pražským Rudolfinem přes ulici Křižovnickou na Národní třídu. Tam pokračovala manifestace programu v podobě satirického happeningu v maskách podnikatelů, kteří podle účastníků průvodu ohrožují demokracii, život na planetě a vydělávají na tíživé ekonomické situaci.

"Samotné náklady klimatické krize nesou především chudší lidé, nesou ji země globálního jihu. Zatímco ti nejbohatší, jako jsou fosilní oligarchové Daniel Křetínský nebo Pavel Tykač, vydělávají na spalování vražedných skleníkových plynů do atmosféry,“ řekl ČTK Jan Voves z hnutí Univerzity za klima.

Stávkující zakončili průvod na Albertově. Upozornili, že stávkou jejich úsilí nekončí. Nevěří totiž, že vláda uslyší na něco jiného, než je přímý odpor, řekli zástupci studentů.elektrárna

Stávkující se při pochodu názorově střetli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a bývalým politikem Miroslavem Kalouskem. Voves ČTK sdělil, že spolu diskutovali například o programu hnutí či o tom, jak je možné, že elektrárny Chvaletice a Počerady, firmy Sev.En Energy AG podnikatele Pavla Tykače, získaly od ministerstva životního prostředí výjimku na překračování emisních limitů. V čele ministerstva je lidovec Petr Hladík.

Stávky za klima se zúčastnilo 21 fakult z devíti univerzit v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové i Pardubicích. V Praze se do stávky zapojilo osm fakult Univerzity Karlovy (UK), mezi nimi například Filozofická (FF), Humanitních studií (FHS), Přírodovědecká, Právnická nebo Matematicko-fyzikální (MFF). Přidaly se i České vysoké učení technické v Praze a umělecké vysoké školy. Stávka začala ve středu na Klárově. Studenti na některých fakultách přespávali.

Souběžně s pražským pochodem studentů za klima se obdobná akce konala také v Brně. Pražského průvodu se podle Vovese zúčastnili převážně pražští studenti, jeho součástí ale bylo také několik studentů ze zahraničí. Na průvod dohlíželo přibližně 20 policistů a členů antikonfliktního týmu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pk

pepa knotek

18.11.2023 09:51
Předně by si mělo těch několik set stávkujících ujasnit, které klima je podle nich to správné - to co tu bylo před 5000 lety nebo to stávají nebo nějaké další co teprve bude? Až se shodnou na tom, za které klima tedy bojují, měli by to zbytku světa oznámit, abychom viděli kam se bude zeměkoule pod jejich vedením ubírat.
Odpovědět
Pe

Pepa

18.11.2023 14:29 Reaguje na pepa knotek
Pepo, ovlivňuje lidstvo svým chováním klima?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.11.2023 06:48 Reaguje na Pepa
?
Odpovědět
pk

pepa knotek

19.11.2023 09:24 Reaguje na Pepa
Vliv člověka je marginální, přírodní vlivy mají navrch - stačil by rok zvýšené sopečné činnosti a bude všechno jinak, kosmické vlivy na klima nejsme schopni vzhledem k délce lidského života postřehnout.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

19.11.2023 21:42 Reaguje na pepa knotek
Ale žádná výjimečná sopečná činnost nebyla a za posledních 40 let stoupla globální teplota o 0.8 °C.

Kde je tedy pes zakopán, pokud ne v činnosti člověka?
Odpovědět
ig

20.11.2023 18:20 Reaguje na Jiří Svoboda
V sociální rovnosti. Chudí lidé, místo aby setrvali v nouzi, si dovolují bohatnout, kupují si auta, doma si topí, létají na dovolenou, používají počítače a místo kořínků konzumují plodiny vypěstované na odlesněných územích. Odbourejte sociální rovnost a všechno se zase spraví.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.11.2023 15:51
Mě baví, jak skupina lidí, kteří žijí silně konzumním způsobem života, bojuje za klimatickou a sociální rovnost.
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.11.2023 21:09
Méně přesčasů pro zdravotníky? Jednoduché. Ať vypadnou z těch tlamocvičných oborů a jdou na medicínu nebo zdravotnické školy.

To totiž žádná vláda nevymyslí, ošetřovatele nelze vyrobit vyhláškou, musí se jednoduše najít lidé, kteří to budou dělat.
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.11.2023 21:12
"jak je možné, že elektrárny Chvaletice a Počerady, firmy Sev.En Energy AG podnikatele Pavla Tykače, získaly od ministerstva životního prostředí výjimku na překračování emisních limitů"

Někdo tu elektřinu vyrobit musí, bez ní nedokáže naše společnost fungovat. Rozvoj jaderné energetiky zablokovaly podobné protestující tlupy.
Tak odkud se požadovaný výkon vezme?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.11.2023 06:48 Reaguje na Viktor Šedivý
1*
Odpovědět
An

Antioxid

19.11.2023 08:15
17. listopad se slaví kvůli zavřeným vysokým školám a zastřeleným studentům v roce 1939. Vy se svým klimatem, které s tím nesouvisí, dehonestujete tyto události.
Odpovědět
Pe

Pepa

19.11.2023 12:20 Reaguje na Antioxid
A jéje, mame tady historika.. Svátek 17.11. Je také připomínkou k událostech roku 1989 a těm předchazely organizované a několikadenní STUDENTSKÉ EKOLOGICKÉ demonstrace, které donutily soudruhy k jednání a slibům no a pak se to zvrhlo na Vaclavaku...
Takže současné studentské ekologické demonstrace jsou načasování správně.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2975009-komunisticky-rezim-se-zacal-drolit-v-teplicich-ekologicke-demonstrace-ukazaly-ze-se
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.11.2023 12:36 Reaguje na Pepa
Jenže v roce 89 se řešil zoufalý stav životního prostředí - a existovaly racionální návrhy řešení.
Dnes jde o čisté náboženství - "boj s CO2" je něco stejně racionálního, jako vyhánění zlých duchů (ďábla atp.)
Odpovědět
Pe

Pepa

19.11.2023 16:35 Reaguje na Viktor Šedivý
Aha tak předním byl zoufalý stav prostředí, zato teď tu máme rajskou zahradu plnou motylku... akorát trochu preschlou, že? A čím to že nám uschly smrkove a borovicové lesy?
No a k těm racionální řešením, soudruzi o nich nechtěli ani slyšet, plán se musel plnit a chlapi z kolbenky rovnou do knajpy, nebyl prostor myslet na lepší zítřky a tak se studenti ozvali. Stejně jako dnes.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

20.11.2023 09:37 Reaguje na Pepa
To je zajímavé, že dřív tady ty uschlé lesy jaksi nebyly. A co se studentů týká, tak jako dříve plní funkci užitečných idiotů, ale ani tehdy , ani dnes nejsou hybateli- skutečnými hybateli, ostatně jako vždy a všude, jsou lidé, o kterých není ani vidu, ani slechu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.11.2023 10:50 Reaguje na pavel peregrin
"... že dřív tady ty uschlé lesy jaksi nebyly."

Teď tu jsou. Tak to děláme ještě hůře než za bolševíka?

Nechci se studentů zastávat, ale podívat se pravdě do očí a situaci řádně zanalyzovat určitě nemůže být na škodu. To ale studenti nežádají.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.11.2023 11:11 Reaguje na pavel peregrin
Tak hlavním hybatelem byla ta vaše socialistická bída, kterou jste tu 40 let budovali a drželi při tom huby. Ale tak jistě za zkázu toho socialistického chudobince mohli agenti imperialistů ze Západu. :D

A uschlé lesy nebyly jo? Co třeba imisní kalamita a mnoho dalších šmakulád - třeba pcb, atd. :D
Odpovědět
pk

pepa knotek

20.11.2023 12:10 Reaguje na Petr Eliáš
Po válce si obyvatelé této země budovali fabriky, silnice, nemocnice, školy, elektrárny, byty atd. to vše bez zahraničních půjček a z této materiální podstaty žije tato kolonie dodnes. Co se vybudovalo za posledních 34 let ? a kolik bilionů dluhů se za tu dobu nasekalo ? A na další zadlužení se již intenzivně pracuje. Jsem zvědav až u dveří zaklepou zahraniční věřitelé a řeknou "Zahlen Sie, bitte" kde vezmete na zaplacení. Pak budete moci přemýšlet, kdy byl větší chudobinec.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.11.2023 13:05 Reaguje na pepa knotek
Ale ho... Komouši nebyli nic jiného než zloději. Co mohli to ukradli a pak z toho s velkou slávou budovali. Čtyřicet let to co nakradli huntovali a inovovali jen minimálně a když se ten jejich rád zbortil, tak jsme už byli pěkných pár let za zbytkem světa.

Jo a co se týká toho dluhu, tak interní dluh byl po převratu vyčíslen na nějakých 1,6 bilionu korun (v tehdejší hodnotě). ;-)
Odpovědět

Radek Čuda

22.11.2023 16:33 Reaguje na Petr Eliáš
+1
Odpovědět
An

Antioxid

20.11.2023 08:46 Reaguje na Pepa
17. listopad byl stanoven jako státní svátek na základě událostí v roce 1939 a ne 1989. Vůbec taky netušíte, jak to v 1989 bylo. Byl o tom dokument na Prima ZOOM.
Odpovědět
An

Antioxid

19.11.2023 08:15
17. listopad se slaví kvůli zavřeným vysokým školám a zastřeleným studentům v roce 1939. Vy se svým klimatem, které s tím nesouvisí, dehonestujete tyto události.
Odpovědět
RA

Robert Axamit

19.11.2023 11:14
Studenti si v rámci zahleděnosti do primitivních líbivých hesel nepovšimli, že již začal opačný proces. Jak bez ztráty květinky demontovat Green Deal, protože je to snůška nesmyslů a zachovat si tvář zachránců planety a zároveň na tom ještě něco trhnout. To teď řeší v Bruselu a jejich domácí pomocníci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist