https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoologicke-zahrade-zahajili-vystavu-k-ochrane-biodiverzity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoologické zahradě zahájili výstavu k ochraně biodiverzity

10.5.2023 00:50 | PRAHA (ČTK)
Obchod s volně žijícími zvířaty (wildlife trade) je spolu s nelegálním obchodem s tropickým dřevem čtvrtým nejvýnosnějším nelegálním byznysem s odhadovaným objemem v řádu stovek miliard korun ročně.
Obchod s volně žijícími zvířaty (wildlife trade) je spolu s nelegálním obchodem s tropickým dřevem čtvrtým nejvýnosnějším nelegálním byznysem s odhadovaným objemem v řádu stovek miliard korun ročně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V pražské zoologické zahradě zahájili výstavu k ochraně biodiverzity. Představili ji včera ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), ředitel zoo Miroslav Bobek či náměstkyně primátora pro oblast životního prostředí Jana Komrsková (Piráti). Výstava se koná k 50. výročí úmluvy CITES a má lidem přiblížit problematiku obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin, které jsou úmluvou chráněny. Návštěvníci ji mohou vidět do středy 14. června. Zároveň zoo uvedla, že z každého vstupu půjde osm korun na ochranu biodiverzity, částka se tak zvyšuje o tři koruny.
 

"Hned po ničení přírodních biotopů živočichů a rostlin jsou aktivity jako sběr, lov, rybolov ničivým motorem celosvětového úbytku druhové rozmanitosti. Nadto je tu nelegální obchod s ohroženými druhy rostlin a zvířat nebo výrobky z částí jejich těl jako se slonovinou nebo nosorožčími rohy," uvedl Hladík.

Řekl, že obchod s volně žijícími zvířaty (wildlife trade) je spolu s nelegálním obchodem s tropickým dřevem čtvrtým nejvýnosnějším nelegálním byznysem s odhadovaným objemem v řádu stovek miliard korun ročně. Tuto problematiku má výstava přiblížit.

Mezinárodní obchod se živou přírodou je podle zástupců ministerstva životního prostředí (MŽP) velký komerční byznys a využívá nejen živá zvířata a rostliny, ale i o výrobky z nich, například na potraviny a léčiva nebo kožené zboží či exotické turistické upomínkové předměty. To se podle MŽP týká i České republiky, a to hlavně kvůli tradici chovatelství, zejména plazů a ptáků či pěstitelství například kaktusů.

"Výstava představuje i několik živočišných skupin, jejichž ochraně v oblastech přirozeného výskytu se věnuje rovněž Zoo Praha," řekl Bobek. "Uvedl bych například luskouny, na které se zaměřujeme zejména v Kamerunu. S radostí mohu potvrdit, že jejich ochrana CITES skutečně vedla k žádoucímu omezení mezinárodního obchodu," dodal.

Bobek dále uvedl, že úkolem zoologických zahrad je ochrana biodiverzity. "My jsme z toho důvodu požádali radu hlavního města, aby se částka z každého vstupu, která jde na projekty in-situ (ochranu fauny a flóry ve volné přírodě) zvýšila z pěti na osm korun," řekl ČTK Bobek. To podle Komrskové rada hlavního města Prahy schválila.

Úmluva CITES chrání více než 6000 druhů živočichů a kolem 33 000 druhů rostlin. Z živočišných druhů České republiky chrání třeba orla královského nebo sokola stěhovavého.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist