https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rece-morave-u-olomouce-kvuli-vedrum-uhynuly-ryby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V řece Moravě u Olomouce kvůli vedrům uhynuly ryby

2.8.2019 00:14 | OLOMOUC (ČTK)
Několik stovek kilogramů ryb uhynulo v neděli v řece Moravě nedaleko Olomouce. / Ilustrační foto
Několik stovek kilogramů ryb uhynulo v neděli v řece Moravě nedaleko Olomouce. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Dzed / Pixabay
Několik stovek kilogramů ryb uhynulo v neděli v řece Moravě nedaleko Olomouce. "Ryby se udusily," řekl včera předseda olomoucké organizace Českého rybářského svazu Michal Ševčík. Množství kyslíku ve vodě prudce kleslo kvůli vysokým teplotám a nízkému průtoku v řece. Okolnosti úhynu řeší Česká inspekce životního prostředí a odbor životního prostředí olomouckého magistrátu.
 

"Uhynulo tam zhruba osm metráků ryb," uvedl Ševčík. Rozpustnost kyslíku ve vodě podle odborníků klesá s rostoucí teplotou. Zároveň se ale zvyšuje spotřeba kyslíku rybami a vodními živočichy, což u jezu Tážaly v neděli vyústilo v hromadný úhyn. Mezi uhynulými rybami převažovaly plotice, jelci, okouni, kapři, cejni, štiky i candáti. Vysazení nových ryb v této části řeky Moravy bude stát rybáře několik desítek tisíc korun.

Také podle vedoucího odboru životního prostředí magistrátu Petra Loyky byl úhyn způsoben nedostatkem kyslíku. "Stav, kdy v problematických úsecích toků nastane kritická situace po období teplotních rekordů, se začíná bohužel v posledních letech opakovat. Když se k tomu přidají vydatné lokální srážky, které se výrazně ohřejí na zpevněných plochách a vypláchnou kanály, je problém umocněn," upozornil Loyka.

Kdysi hlavní problém řeky Moravy v Olomouci, tedy silné znečištění, je podle něj díky čistírenské technice a různým organizačním opatřením minulostí. "Čistota vody tak už není hlavní překážkou výskytu jak původních říčních druhů ryb, tak například i raků a škeblí," podotkl Loyka. V říčním systému řeky Moravy v Olomouci, včetně jejích přítoků, byla doposud zjištěno 22 druhů ryb.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

3.8.2019 11:31
To jsou ale hrozné a povrchní kecy!
1/ V normální řece ryby prostě neuhynou ani za horka! I při 25 stupních Celsia je ve vodě kyslíku dost. Ryby ho nikdy vydýchat nestačí :o)!
2/ Problém může být jedině tam, kde je řeka
a/tvrdě stavebně upravená, takže se obtížně dosycuje kyslíkem (tady to bylo nadjezí, kupodivu) => špatně jsou ty stavební úpravy toku
b/znečištěná odpadními vodami, takže má na dně zahnívající bahno => špatně je nakládání s odpadními vodami = důležité téma
3/ To NEJDŮLEŽITĚJŠÍ je, že za deště se propláchne jednotná kanalizace a přebytek té vody je odlehčen do řeky i se vším šíleným znečištěním. V řece, nejlépe v nadjezí a v teplé vodě se rychle spotřebuje veškerý kyslík a ryby samosebou uhynou. A TOHLE JE AKTUÁLNĚ TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ, CO MĚLO Z ČLÁNKU VYPLYNOUT, protože s tímhle je třeba něco ale sakra hbitě začít dělat!
Ty kecy kohosi, že za deště se voda oteplí na zpevněných plochách a zvedne teplotu vody v řece, to je ale fakt báchorka.
Pro takové články byste měli mít nějakého odborného recenzenta, aby se nešířily blbosti mezi lidi, kteří beztak často nevědí, co se vlastně hraje.
No, to nic. Jen že jak mám rád ekolist, tak tohle se fakt nepovedlo...
jd
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

29.8.2019 09:37 Reaguje na Jindřich Duras
Ano, přesně tak to podle všeho bylo a bohužel i bude, pokud se budou pořád prasárný v ŽP vynit nějakými klimatickými podmínkami... není nic jednoduššího než svézt cokoliv na počasí, které navíc podle těchto demagogů neovlivňujeme....

Úplně stejně se argumentuje (někteří demagogové stále i dnes) v lesích, kde pořád někdo má tu drzost tvrdit, že za to může brouk, případně změna klimatu...

Tímto způsobem třeba argumentuje i ten grázl Bolsonoro, kdy je schopen tvrdit celému světu, že deštný prales hoří kvůli změnám počasí..... evidentně si ani není schopen najít lepší výmluvu na to, co se v amazonii děje k jeho zbohatnutí na korupci ohledně těžby dřeva i nerostů o které nepokrytě usiluje.......

Odpovědět
JD

Jindřich Duras

3.8.2019 11:34
A ještě dodatek:
Špatně je už nadpis, což je extra škoda, protože někdo nečte ani nic jiného.
Ryby neuhynuly kvůli vedrům, ale kvůli tomu, že v Olomouci neumí hospodařit s dešťovou vodou ve městě! A to je po čertech rozdíl, ne?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist