https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-saskem-svycarsku-o-vikendu-objevili-nepovolene-taboraky-i-lidi-pod-sirakem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Saském Švýcarsku o víkendu objevili nepovolené táboráky i lidi pod širákem

15.5.2024 00:52 | DRÁŽĎANY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Strážci v německém národním parku Saské Švýcarsko na hranici s Českem o minulém víkendu objevili dva případy, kdy si lidé v rozporu se zákazem rozdělali oheň. Informovala o tom podle portálu Sächsische Zeitung správa rezervace. Hlídky také přistihly 24 lidí, kteří chtěli přespat "pod širákem", což v současné době není možné ani na vyhrazených místech. Dalších osm milovníků přírody ochranáři našli spící na skalách a skalních vyhlídkách.
 
Strážci národní park kontrolují společně s policisty. Lidi, kteří si v lese rozdělali táboráky, donutili oheň uhasit. Narazili také na návštěvníka s jednorázovým grilem, na kterém měl žhnoucí uhlíky. Všechny čeká přestupkové řízení.

Hlídky z chráněné oblasti vykázaly lidi, kteří plánovali přespat ve volné přírodě. To je na německé straně povolené na desítkách vyznačených míst od poloviny června do konce ledna. Nesmí se tam však rozdělávat oheň. Jinde v národním parku výletníci "pod širákem" spát nesmějí.

Také na české straně národního parku se o víkendu objevily případy, kdy si lidé navzdory zákazu rozdělávali oheň. V oblasti je také zakázáno kouřit bez ohledu na nebezpečí vzniku požárů.

Ve čtvrtek u krajského soudu v Ústí nad Labem začne proces s bývalým dobrovolným strážcem národního parku, který podle obžaloby předloni v létě založil požár v národním parku České Švýcarsko. Šlo o největší katastrofu tohoto druhu v historii Česka; oheň během tří týdnů postupně spálil zhruba 1100 hektarů území.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JP

Jaroslav Pokorný

16.5.2024 10:39
Rozdělávat oheň v lese, zvláště když je sucho, je prasárna. Ale přespat pod širákem má být problém? A vůbec - co když tam nechci přespat, ale chci sledovat meteority?
Odpovědět
Vladimír Kožíšek

Vladimír Kožíšek

16.5.2024 11:23 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Ano je to problém. Určité zájmové skupiny si prolobovali, že plebs může přírodou tam, kde je ještě trochu divočejší, pouze projít po cestě. Cokoli jiného je přestupek nebo trestný čin.
Aby se zdravý rozum v tomto ohledu navrátil, je třeba zmírnit zákony.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.5.2024 12:01 Reaguje na Jaroslav Pokorný
S tím ohněm souhlas. Navíc teď, kdy je to tu opravdu dost suché je to o průser.
A to přespání pod širákem se týká německé strany, ne té naší. Proč tam nyní platí zákaz je otázka. Za mě je to taky nesmysl, sucho nesucho.
Odpovědět
LB

Lukas B.

16.5.2024 13:56 Reaguje na Slovan
to je saská horolezecká tradice tzv. bofen (bivakování pod skalními převisy) a tradičně je dovolené v národním parku pro hotrolezce. postupně se zostřováním ochrany bylo zakázáno bofování v jádrové zóně parku, rozdělávat ohně (což je zásadně správně, sice poklesne romantika, ale neprobíhá uzení netopejrů), bofování jinde než v bofech označených cedulkou "freiübernachtungstelle", pak byly odstraněny vodovodní kohoutky přístupné zvenku v hospodách dál od parkoviště (= máš jen tu vodu co si přineseš v batohu), apelovalo se na nerušení živáčků (neřvat při kytaře, nedělat hlučné chlastačky, přicházet ndo bofů před setměním a nesvítit čelovkami apod.) a v poslední době přišel zákaz bofování v sezoně hnízdění.

problém trošku je popularizace bofování, nějaký výzkum prokázal, že drtivá většina noclehů je zážitkových a vůbec nesouvisí s horolezectvím (a horolezci už moc nejezdí vlakem a mají auto a není pro ně problém popojet pár kilometrů do kempu, hotelu, hostelu či přijet jen na otočku z domova). čili nějaký postupný úplný zákaz bofování (metodou vaření žáby) visí ve vzduchu.

logické a rozumné by bylo vykázat nějaké bezpečné "bofen" polygony v lese dostatečně daleko 1) od skal kde hnízdí dravci, b) od parkoviště (aby to znamenalo určité nepohodlí), c) od hospod a se zákazem stanu a ideálně též s vyřešenou kadibudku (okolí všech velkých oblíbených bofů je poseté šrapnely). obecně lézt po pískovcových skalách se dá jen zasucha, proto bofovat v dešti nemá horolezecký význam a převis jaksi není potřeba a před rosou dostatečně ochrání koruny stromů.
Odpovědět
PB

Petr Brok

16.5.2024 14:59
Nevíte někdo, proč zmizely příspěvky u článku - Rozárie Haškovcová: Takže co je to Green Deal?
z 15.5.2024
Odpovědět

Radek Čuda

16.5.2024 15:06 Reaguje na Petr Brok
Asi byly málo uvědomělé a autorce příliš nelichotily.
To se tu občas stává ...
Mám matný dojem, že autor může o vypnutí diskuze požádat.
Odpovědět
PB

Petr Brok

17.5.2024 08:46 Reaguje na Radek Čuda
Nejde jen o vypnutí a neumožnění pokračovat, ale o úplné smazání všech.
Odpovědět
LB

Lukas B.

17.5.2024 09:01 Reaguje na Petr Brok
ono to je o rozumné míře kritiky. ta dáma vypotila článek neobyčejně pitomý. to však neznamená, že neexistují nějaké rozumné hranice, a je docela fajn kritizovat spíš článek, než osobu autora, a i u kritiky článku je fajn dodržet nějakou bazální slušnost. redakce to zřejmě vyhodnotila tak, že míra byla v diskusi překročena.

narovinu - já jsem se do diskuse pod tento článek po uvážení nezapojil, protože jsem měl vážné pochyby, jestli bych se dokázal udržet na řetězu.

redakce by se mohla zamyslet, jestli žumpa diskuse nevzniká částečně také proto, že se článek jaksi moc jinam nehodí, a mohla by některé extrémně naivně angažované články neuveřejňovat.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.5.2024 08:56
Pominu-li, že je článek o Sasku, tak opakovaně tvrdím stále totéž. Je nutno
zřídit dostatečný počet neplacených romantických tábořišť a nikoliv nějaká placená mezi auty a u hlavní cest. Tam romantik a skutečný milovník přírody nikdy tábořit nebude a zaleze někam tajně do skal. Pokud by taková tábořiště byla, tak souhlasím se zákazem tábořit a bivakovat všude mimo ně.
Už jsem tu uváděl příklad dvou rozdílných revírníků, kdy jeden toleroval
dvě bezpečná tábořiště u řeky a měl ve zbytku revíru klid. Druhý zakázal
tábořit všude a naháněl tábořící po celém revíru i v místech, kde nebyla
ani voda k uhašeni ohýnku, natož požáru většího rozsahu. Po jednom požáru
se u kolegy poučil a začal tolerovat taky to tábořiště u řeky a ve starém
lomu. Od té doby mohl klidně v noci spát a nechodit hledat ohýnky po lese.
Striktní zákaz nelze uhlídat, ale povoleným tábořištěm bude mít táborníky
tam, kde nic nehrozí. Striktní zákaz je hloupost a pokud na něm budou ti
jeho zastánci trvat, tak mají o práci s kontrolami a problémy postaránou.
Asi jim to vyhovuje, protože je tím zdůvodněna jejich nezbytnost. Jinde
ve světě zřídili tábořiště a dokonce sruby k přespání a kontrolórů je
potřeba nyní minimum.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist