https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-siti-e.on-klesla-v-listopadu-spotreba-plynu-mezirocne-skoro-o-ctvrtinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V síti E.ON klesla v listopadu spotřeba plynu meziročně skoro o čtvrtinu

15.12.2022 10:28 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř o čtvrtinu klesla letos v listopadu meziročně spotřeba plynu v síti firmy EG.D z energetické skupiny E.ON. Podobný je pokles spotřeby plynu za celé Česko od října, uvedl na twitteru ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Podle skupiny E.ON je listopadové snížení spotřeby hlavně výsledkem úspor domácností a firem, protože teplota byla v tomto měsíci letos podobná jako loni či předloni. Vláda apeluje na lidi i podniky, aby šetřili energiemi kvůli nynější krizi, kdy výrazně rostou ceny energií a hrozí problémy s dodávkami fosilních paliv.
 

Oproti loňskému listopadu letos klesla spotřeba plynu v síti EG.D, která distribuuje plyn v Jihočeském kraji a okrese Pelhřimov na Vysočině, o 23,7 procenta. Proti listopadu 2020 byla spotřeba nižší o 21,1 procenta. "Všeobecně lze říct, že svůj podíl na tom mají zejména úspory v domácnostech a firmách. Veřejnost více šetří energiemi," uvedl vedoucí dispečerského řízení sítí EG.D Petr Vaculík.

Dokládá to podle něj srovnání listopadových teplot za poslední roky. "Zatímco letošní říjen byl nadprůměrně teplý, což mělo na snížení spotřeby plynu zásadní vliv, tak v listopadu, kdy už je topná sezona v plném proudu, byly průměrné venkovní teploty třetím rokem za sebou podobné, okolo pěti stupňů Celsia," uvedl Vaculík. "Naopak, když v listopadu 2019 činila průměrná teplota více než sedm stupňů Celsia, byla tehdejší spotřeba plynu o více než 14 procent větší než letos v listopadu," doplnil. Celkově klesla spotřeba plynu klientů EG.D letos od ledna do listopadu meziročně o 17,3 procenta.

Ministr průmyslu Síkela v pondělí uvedl, že v celém Česku klesla spotřeba plynu za poslední zhruba dva měsíce meziročně také skoro o čtvrtinu. "Od října jsme oproti minulému roku ušetřili už více než půl miliardy kubíků plynu. Celkově jsme tak za toto období spotřebovali o 23 procent plynu méně než loni," napsal na twitteru. Ušetřeno bylo podle něj za toto období přes 502 milionů metrů krychlových plynu. Cílem vlády je, uspořit celkem tuto zimu 15 procent ze spotřeby plynu, tedy 800 milionů metrů krychlových.

Firma EG.D zaznamenala v listopadu i pokles spotřeby elektřiny, a to meziročně o 8,5 procenta. Proud společnost dodává v Jihočeském a Jihomoravském kraji a také v částech Zlínského a Olomouckého kraje a na Vysočině.

Ceny energií v poslední době výrazně stouply kvůli ruskému útoku na Ukrajinu a následné nestabilitě dodávek fosilních paliv z Ruska. Česko se snaží zbavit závislosti na ruských dodávkách. Síkela v listopadu uvedl, že se výrazně snížila česká závislost na plynu z Ruska. Zatímco v únoru v době začátku ruské agrese vůči Ukrajině byla 98 procent, od září podle informací ministerstva průmyslu do Česka žádný ruský plyn nepřichází. Většina dodávek je z Norska, kromě nich Česko nakupuje i zkapalněný zemní plyn (LNG) zejména z USA.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 11:06
To vypadá jako velmi dobrý údaj, jenže je to za příliš vysokou cenu. Cenový regulativ funguje vždy, ale doufejme, že rychle zase cena plynu půjde dolů, poškozuje to náš průmysl a zvyšuje inflaci.
Sám jsem zvědavý co s tím udělají ty dva nové LNG terminály v Německu.
Odpovědět
HH

Honza Honza

22.12.2022 11:09
Nešlo by zastropovat cenu elektřiny u výrobce (zatím, jen dočasně, než odezní krize)? Odpojit plynové elektrárny a zvýšit cenu elektřiny nad nějakou stanovenou mez spotřeby? A podporovat jen ty provozy, kde spotřeba elektřiny je nutná pro jejich udržení?
Nešlo!
Já jsem to věděl! Máme smůlu!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist