https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sobotu-25.brezna-se-uskutecni-celosvetova-kampan-hodina-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V sobotu 25. března se uskuteční celosvětová kampaň Hodina Země

20.3.2023 00:50 (ČTK)
Do akce s názvem Hodina Země se bude moct zapojit každý od jednotlivců přes organizace až po města či obce. Úkolem bude zhasnout světla po dobu jedné hodiny, a to mezi 20:30 a 21:30.
Do akce s názvem Hodina Země se bude moct zapojit každý od jednotlivců přes organizace až po města či obce. Úkolem bude zhasnout světla po dobu jedné hodiny, a to mezi 20:30 a 21:30.
V sobotu 25. března se uskuteční globální kampaň na ochranu klimatu. Do akce s názvem Hodina Země se bude moct zapojit každý od jednotlivců přes organizace až po města či obce. Úkolem bude zhasnout světla po dobu jedné hodiny, a to mezi 20:30 a 21:30. ČTK o tom informovaly Klimatická koalice a Ekologický institut Veronica, který kampaň v Česku pořádá.
 

Zájemci by podle organizátorů měli svou účast potvrdit na webových stránkách hodinazeme.cz. Podle institutu mohou přispět ke zlepšení životního prostředí také vlastním závazkem, například snížením teploty v domácnosti nebo omezením konzumace masa. Inspiraci pro dobrovolné závazky najdou účastníci akce rovněž na webu, kde mohou zjistit i to, kolik emisí skleníkových plynů CO2 díky své činnosti ušetří.

"Hodina Země je zajímavá v tom, že lidem umožňuje osahat si velmi konkrétně souvislosti ochrany klimatu s každodenními životy," řekla Jitka Martínková z Klimatické koalice. Veřejnost se podle ní může díky kampani zabývat například otázkami, z čeho se skládá uhlíková stopa lidí či jaký má strava nebo doprava vliv na životní prostředí.

Hodina Země se poprvé konala v Sydney v roce 2007, podle ekologického institutu tehdy zhasla světla i budova australské opery. Od té doby se akce koná tradičně vždy poslední sobotu v březnu, po celém světě ji koordinuje Světový fond na ochranu přírody (WWF).

V České republice se kampaň pořádá od roku 2010. Loni se podle institutu zapojilo 756 jednotlivců, 133 obcí včetně 12 statutárních měst, 84 organizací, firem i škol a čtyři památky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

20.3.2023 07:52
Hodina Země, by mohla být každý den a to tím, že by se zhasínalo především veřejné osvětlení + reklamy, v době od 24:00 do 4:00, alespoň.
Než toto vyhlašované " plácnutí do vody " !
Odpovědět

vladimír šmídl

22.3.2023 22:40 Reaguje na smějící se bestie
Existuje vysílač normálové frekvence 77,5 kHz v Mainflingenu se současným kódovaným
přenosem přesného času - označení DCF77. Totéž mají k dispozici mobilní telefonní sítě a vypnutí a zapnutí reklamy dokáže i hromadné dálkové ovládání HDO, jehož signál se šíří rozvodnou sítí. Už nejde ani o úsporu energie (veřejné osvětlení je vcelku úsporné), ale o nežádoucí vliv na denní režim živočichů (i lidé jsou dost důležití).
Mimochodem, vzpomene si čtenář, kdo uvedl do výroby bílou (uvnitř modrou) LED diodu?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist