https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sokolove-skodi-divoka-prasata-strilet-se-ve-meste-nemohou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Sokolově škodí divoká prasata, střílet se ve městě nemohou

26.8.2019 00:13 | SOKOLOV (ČTK)
Město Sokolov sužují nájezdy divokých prasat v městských parcích, na sídlištích i v zahrádkářských koloniích. Lidé kvůli nim téměř denně volají městskou policii. / Ilustrační foto
Město Sokolov sužují nájezdy divokých prasat v městských parcích, na sídlištích i v zahrádkářských koloniích. Lidé kvůli nim téměř denně volají městskou policii. / Ilustrační foto
Město Sokolov sužují nájezdy divokých prasat v městských parcích, na sídlištích i v zahrádkářských koloniích. Lidé kvůli nim téměř denně volají městskou policii. Videa početných stád prasat z blízkosti bytových domů a dětských hřišť sdílejí na sociálních sítích. Možnosti, jak by město mohlo situaci řešit, jsou ale omezené. Střílet černou zvěř v obydlených částech města je velmi komplikované, sdělil v pátek v tiskové zprávě mluvčí radnice Vladimír Meluzín.
 

"Strážníci sice na každé takové oznámení reagují, avšak jejich možnosti jsou značně omezené. Pokud se prasata na oznamovateli uváděných místech v době příjezdu hlídky ještě pohybují, mohou se je strážníci snažit zahnat výstražnými zvukovými signály nebo pokřikem," uvedl. "Že by snad mohli sáhnout po služební zbrani a kňoura na místě odstřelit, jak si někteří lidé představují, to vůbec nepřichází v úvahu. Střílet po přemnožené černé zvěři v intravilánu města nemohou bez zvláštního povolení ani myslivci," doplnil.

Strážníci nemají na odstřel až dvousetkilových divočáků ani dostatečně účinné zbraně. Použít by je navíc mohli pouze v případě, že by byli prasaty napadeni a ohroženi na životě. Myslivecká kulovnice má oproti tomu dostřel až tři kilometry, což je ale současně důvod, proč se myslivci zdráhají ve městech prasata odstřelovat. Hrozilo by zranění lidí nebo poškození majetku. Město se tak snaží černou zvěř z obydlených částí města vyhnat alespoň s pomocí elektronických plašičů, uvedla starostka Renata Oulehlová (ANO). Na elektronické odpuzovače dostalo město příspěvek 50.000 korun od Karlovarského kraje.

Podle Karla Jakobce, sokolovského místostarosty a krajského radního pro životní prostředí, si současnou neúnosnou situaci uvědomují i státní instituce a vládní orgány. Proto vláda schválila loni v říjnu takzvané zástřelné ve výši 2000 korun. Finanční příspěvek na snižování početních stavů prasete divokého lze poskytnout na každý kus, kterým byl v příslušné honitbě v hospodářském roce překročen roční průměr odlovu prasat divokých ve stejné honitbě za tři předchozí hospodářské roky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

26.8.2019 09:12
Když je nejde střílet, tak proč je netrávit jako potkany?
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.8.2019 09:23 Reaguje na Jan Šimůnek
trávení divočáků ve městech by mělo ještě jeden velmi pozitivní efekt, a to likvidaci přemnožených panelákových psů (panelákových nejlepších přátel člověka je v česku nejvíc v přepočtu na obyvatele z celého světa). což myslím lehce ironicky, aby mě nějaký pejskař neobvinil z patologického humanocentrismu.

nicméně zamyšlení nad jinými možnostmi likvidace divočáků než jen monopolní lidově myslivecké halali je na místě.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.8.2019 10:58 Reaguje na Jan Šimůnek
To může vymyslet jen Šimůnek... ten je pro všechno špatné a ŽP poškozující... přitom toto téma je jako všechny ostatní...

Člověk zapříčinil nerovnováhu v přírodním cyklu a teď ještě uvažuje nad tím, jak řešit následky (nikoli příčinu) a ještě u toho narušit další přírodní zákonitosti..

Víc takových jako je Šimůnek a lidstvo svoje přemnožení vyřeší samo a to klasicky všedestruktivně...

Odpovědět

Jan Šimůnek

26.8.2019 17:12 Reaguje na Lukáš Kašpárek
A jak to chcete "příčinně" řešit? Od začátku novověku byly prakticky zlikvidovány biotopy, v nichž prase divoké žilo bezkonfliktně a s populací regulkovanou na bázi přírodních regulací. Poté se začalo chovat v podstatě jako invazní druh (třeba jako ten potkan) a bylo vyhubeno. Za Marie Terezie ho někteří šlechtici pro loveckou zábavu začali uměle chovat v oborách, přičemž bylo bedlivě dbáno, aby se nedostalo mimo a pokud ano, aby byly všechny uniklé kusy zlikvidovány. Za všeobecného b...lu po WW2 prasata z obor unikla a chovají se opět jako invazní druh. S tím, že je skupina obyvatel, kterým jejich přemnožení vyhovuje a kteří mu aktivně pomáhají ("lidoví" myslivci), což situaci komplikuje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist