https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-syrii-lide-celi-znicujicimu-suchu-chybi-jim-voda-i-elektrina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Sýrii lidé čelí zničujícímu suchu, chybí jim voda i elektřina

1.9.2021 11:25 | DAMAŠEK (ČTK)
>Eufrat, u jehož břehů se podle některých učenců měl rozkládat biblický Eden neboli Rajská zahrada, měří 2 800 kilometrů. V dobách antiky zavlažoval společně s Tigridem úrodnou Mezopotámii, "zemi mezi řekami", která je považována za jednu z kolébek civilizace. V dnešních dnech řeka teče z Turecka do Sýrie, kterou diagonálně protíná, a posléze do Iráku, kde se stéká s Tigridem. Soutok se pak vlévá do Perského zálivu.
>Eufrat, u jehož břehů se podle některých učenců měl rozkládat biblický Eden neboli Rajská zahrada, měří 2 800 kilometrů. V dobách antiky zavlažoval společně s Tigridem úrodnou Mezopotámii, "zemi mezi řekami", která je považována za jednu z kolébek civilizace. V dnešních dnech řeka teče z Turecka do Sýrie, kterou diagonálně protíná, a posléze do Iráku, kde se stéká s Tigridem. Soutok se pak vlévá do Perského zálivu.
Foto | Haubi|Gerhard Haubold / Wikimedia Commons
Dříve nedaleko jeho olivového háje protékal Eufrat, nyní je ale řečiště nejdelší řeky Sýrie na kilometry vzdálené. S prohlubujícím se suchem a na pozadí přetrvávajících geopolitických problémů stromy Chálida Chamíse chřadnou a nedostatek vody pociťuje i jeho rodina, napsala francouzská tisková agentura AFP.
 

"Je to, jako bychom byli v poušti," zoufá si 50letý zemědělec na svém pozemku, který ještě minulý rok zavlažovala voda z Eufratu. To bylo ještě předtím, než oblast postihla téměř historická sucha.

"Uvažujeme, že odjedeme. Chybí nám voda na pití a na zavlažování stromů," říká pan Chamís.

Mezinárodní organizace a odborníci upozorňují na bezprostředně hrozící humanitární krizi na severu Sýrie, kde úbytek vody v Eufratu zhoršuje socioekonomickou situaci, již tak nepříznivou po deseti letech válečného konfliktu. Pokles hladiny vody, pozorovaný od ledna, by mohl připravit o vodu, ale i elektřinu pět milionů Syřanů.

Po suché zimě se podle dat hlášených syrskými přehradami, na která se odvolává OSN i nevládní organizace, množství vody přitékající z Turecka do Sýrie snížilo na polovinu oproti normálu.

Na severovýchodě Sýrie, kde převládá kurdské obyvatelstvo, mají lidé za to, že Turecko používá vodu jako politickou zbraň a reguluje její množství na horním toku. Ankara však toto tvrzení důrazně popírá a zdroj z diplomatických kruhů viní z nedostatku vodu klimatickou krizi.

Ať již je důvod sucha jakýkoliv, ve vesnici, kde žije pan Chamís, jsou zavlažovací trubky vyschlé. Řeka se natolik vzdálila, že uvedení čerpacího systému do chodu by bylo příliš nákladné.

"Ženy musejí chodit s kbelíkem pro pitnou vodu sedm kilometrů," popisuje Chamís. Ve snaze přizpůsobit se novým podmínkám vysadil stejně jako jeho sousedé kukuřici a fazole.

Eufrat, u jehož břehů se podle některých učenců měl rozkládat biblický Eden neboli Rajská zahrada, měří 2 800 kilometrů. V dobách antiky zavlažoval společně s Tigridem úrodnou Mezopotámii, "zemi mezi řekami", která je považována za jednu z kolébek civilizace. V dnešních dnech řeka teče z Turecka do Sýrie, kterou diagonálně protíná, a posléze do Iráku, kde se stéká s Tigridem. Soutok se pak vlévá do Perského zálivu.

V Sýrii Eufrat napájí tři hydroelektrárny a nádrže pitné vody. Ředitel přehrady Tišrín říká, že vody je bezprecedentně málo a stav je alarmující. "Je to environmentální a humanitární katastrofa, situace je ale nebezpečná také z hlediska potravinové bezpečnosti a produkce elektřiny," shrnuje. Od "mrtvého bodu", kdy turbíny přestanou vyrábět elektřinu, dělí hladinu několik desítek centimetrů.

"Už nemáme peníze, abychom nakupovali zavlažovací trubky a generátory," stěžuje si jiný zemědělec Husajn Sálih. Kvůli poklesu energie vyprodukované hydroelektrárnami nejde v jeho vesnici elektřina i 19 hodin denně, tvrdí tento otec 12 dětí.

"Snažíme se s vodou šetřit," sdělil AFP inženýr Chálid Šáhín, který již dvacet let pracuje na přehradě Tabka. "Ale pokud to bude takhle pokračovat dál, budeme muset přestat vyrábět elektřinu pro všechny a dodávat ji jen do mlýnů, pekařství a nemocnic," podotýká.

Další problémy působí také skutečnost, že voda z Eufratu není systematicky filtrována, přestože řeka je podle OSN hlavním zdrojem pitné vody 5,5 milionu obyvatel v Sýrii. Následkem toho se koncentrace odpadních vod v řece zvýšila a tři provincie na Eufratu zasáhla epidemie. Znečištěná voda také vyvolala průjmové infekce v uprchlických táborech.

Pokles vody v toku "ohrožuje venkovské komunity, jejichž živobytí závisí na zemědělství", podotýká vědkyně Marwa Daoudyová, která se na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu zabývá environmentální bezpečností.

Francouzský odborník na politickou geografii Blízkého východu Fabrice Balanche varuje, že srážky by mohly být slabé i během nadcházející zimy. "Severovýchodu Sýrie a celé Sýrii se nebude dostávat potravin. Bude potřeba přikročit k rozsáhlému dovozu obilovin," míní Balanche.

Nevládní organizace udávají, že již nyní 60 procent syrské populace čelí potravinové nejistotě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (38)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.9.2021 11:49
Problém Sýrie není sucho , ale dlouholeté šachy USA vs. RF o nadvládu ve strategicky umístěné zemi.
Místo zlepšování infrastruktury se vydávají obrovské částky za zbraně a žoldy a v zemi je bída.
Pokud se v tom bude pokračovat lidé se skutečně ve statisících vydají na cestu do Evropy.
Taky jeden z důsledků politicky nezvládnutého boje proti změně klimatu v USA/EU.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.9.2021 11:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
no moc humoru jste nepobral ale když už protestují v Iránu, kvůli nedostatku, tak by bylo divný, kdyby si to " nechali " pro sebe
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.9.2021 11:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
bojovat s klimatem v podstatě nejde, jde se do určité míry poučit a adaptovat. Kdo se neumí adaptovat na klimatické podmínky, vymře. Je to jednoduché a hraje se to miliardy let
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.9.2021 11:56 Reaguje na Jaroslav Řezáč
můžeme to ovlivnit svým chováním a možná pozdní lítostí ale globálně netáhne nikdo za jeden provaz a ani to není nutné...lidí je na planetě opravdu moc
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.9.2021 12:34 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Co těm arabům/muslimům brání v tom, aby investovali do vody, místo do zbraní ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2021 13:03 Reaguje na smějící se bestie
Vodu jim nikdo zadarmo z Ruska nepošle, na rozdíl od zbraní.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.9.2021 15:45 Reaguje na Pavel Hanzl
jsou jiné možnosti, jen chtít - nežebrat, nebrečet
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2021 12:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste nějak přiblížit ty "dlouholeté šachy USA vs. RF".
Pokud je mi známo, USA tam nemají VŮBEC ŽÁDNÝ vliv a žádné šachy nehrají, je to ČISTĚ RUSKÝ problém. Totálně zničená země, kde je asi 80% lidí pod hranicí bídy, 13 miliónů na útěku atd. je čistě mocenská politika Putina a Asada.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.9.2021 09:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Sýrii nebo Irák napadli Rusové?
Odpovědět
sv

3.9.2021 19:24 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tady evidentně někomu uniklo, že kobercové bombardování Sýrie praktikovali rusáci a bombardování Sýrie chemickými zbraněmi zase praktikovali jednotky masového vraha asada.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.9.2021 11:49
je to kacířské ale zregulovat populaci v populačně explozivních oblastech je vlastně ekologické, že?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.9.2021 12:04 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Je to úžasně ekologické, akorát soudruhům v Bruseli to neladí s jejich ideologií. Obávám se, že kdybyste se tuto myšlenku chtěl prosadit, byl byste ekoteroristy a sluníčkáři dehonestován a titulován mnoha termíny, z nichž výrazy xenofob a rasista jsou ty nejmírnější.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.9.2021 15:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
S levicovými ideologiemi to je celkem v souladu - extrémními příklady byli Mao, Hitler, PolPot ... ti všichni by regulovali ostošest.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2021 12:43 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Něco podobného hlásal Adolf Hitler a dost lidí ho doteď nenávidí. Čím to asi bude?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.9.2021 12:55 Reaguje na Pavel Hanzl
On je kapánek rozdíl mezi holocaustem a plánovaným rodičovstvím, ale to se Vám těžko vysvětluje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2021 13:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pan Řezáč psal o "regulaci populace" a ne o plánovitém rodičovství, to jsou zcela nesouměřitelné pojmy.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.9.2021 14:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Regulace populace se dá provádět i plánovaným rodičovstvím. Nebo si myslíte, že se to vylučuje?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2021 15:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je to jiný pojem. Plánovaným rodičovstvím může populace klesat (Evropa) stagnovat (USA) nebo se i množit (Izrael).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.9.2021 16:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Záleží na výkladu. Podle mě ale pan Řezáč regulací populace určitě neměl na mysli něco jako holocaust. Naopak si myslím, že Vy mu vkládáte do úst něco, co neřekl.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

1.9.2021 11:57
skutečný problém je ukryt ve větě "tvrdí tento otec 12 dětí" ..řešme primární problém, proč se to všichni bojí pojmenovat nechápu..
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.9.2021 16:40 Reaguje na Robert Jirman
Otec se zjevně minul kontinentem. U nás by s touto armádou potomků měl luxusní sociální dávky.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.9.2021 12:13
Hmm. Diskuze na Ekolistu pomalu ale jistě degenerují na úroveň Idnesu, Novinek nebo FB.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.9.2021 13:15 Reaguje na Petr Eliáš
asi na to je něco pravdy...nejsme zodpovědní za to, že si někdo nafláká tucet dětí a pak brečí, jak je chudý....v Evropě pak ženský v 50 letech brečí, že kvůli kariéře se nezmohli ani na jedno...jsou to dva extrémy a pravda je někde ve prostřed. Méně kariéry a pár děcek na které skutečně mají čas je taky morálně a hodnotně zapojit do společnosti.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.9.2021 15:46 Reaguje na Jaroslav Řezáč
tak jest
Odpovědět
VS

Va Shek

3.9.2021 01:01 Reaguje na Petr Eliáš
Jednoduchá věc. Kolik trollů je potřeba na zahlcení většiny diskuzí na českém internetu? Pár stovek a to se taky děje.
Znemožnění normální diskuze, odrazení přispěvatelů od diskuze a jako bonus propace nějaké myšlenky.
Teď před volbama to bude zase gradovat.

Tak prosím nekrmte trolly a diskutujte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2021 12:41
Tady je vidět velmi názorně rozdíl, mezi zemí okupovanou Američany a Rusy.
"V roce 2013 používali všichni dotazovaní k zavlažování dieselagregáty. V roce 2017 už 68 procent z nich používalo fotovoltaiku. V roce 2018 pak využívalo solární energie 98 procent dotazovaných".
"Tyto čtyři afghánské provincie tedy mají na počet zhruba dvakrát více solárních instalací než Česká republika".
Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/technika/fotovoltaika-cena-ve-svete-afghanistan.A201109_121216_tec_technika_mla
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.9.2021 14:16 Reaguje na Pavel Hanzl
ausgerechnet čerpání vody je neoddiskutovatelně vhodné pro fotovoltaiku, úplně stejně, jako klimatizování budov fotovoltaikou na střeše. čím blíž rovníku, tím vhodnější.

v jiných diskusích se jaksi zaprděně popírá vhodnost použití fotovoltaiky pro (například) noční dobíjení elektromobilů na padesáté rovnoběžce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2021 15:31 Reaguje na Lukas B.
Na noční dobíjení čehokoliv vhodná není. Kam na to proboha chodíte?
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.9.2021 20:40 Reaguje na Pavel Hanzl
do diskusí na ekolist. je tam plno svazáků jasánků, a jestli se nepletu, Vy jste jeden z nich, žánop, hihihi.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.9.2021 15:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Vidíte příčinu. Provoz agregátu je nákladný a proto se voda čerpá jen v případě potřeby. Provoz soláru už celkem nic nestojí, tak se čerpá do vyčerpání.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.9.2021 20:40 Reaguje na Pavel Hanzl
To jste dal odvážný odkaz. Solár je z Číny. Nejlepší je obrázek, babka u otýpky dřeva nechápavě koukající na solárek, se kterým se čerpá voda na maková pole. Bylo by na hodně dobrých buchet, ale taky by Afghánci museli pěstovat pšenici. Zatímco produkce máku vzrostla o 1000% za dobu války, produkce jiných plodin klesla. Přitom by v zemědělských plodinách určitě mohli být skoro soběstační.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.9.2021 14:44
Kdyby jich bylo 4x méně jako v roce 1960, připadalo by na každého 4x více vody. Ale to asi nepochopí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.9.2021 15:31
Názorná ukázka, kam antropocén, tj. deforestace a desertifikace v důsledku overpopulation vede.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.9.2021 16:06
Pro pana Hanzla, který tvrdí, že USA vlastně ani neví, že Sýrie existuje.

USA zasáhly do syrské občanské války na podporu syrských rebelů a syrských demokratických sil (SDF) , včetně operace Resolve , aktivní vojenské operace vedené USA a zahrnující ozbrojené síly Spojeného království , Francie , Jordánska , Turecka , Kanady , Austrálie a dalších proti Islámskému státu v Iráku a Levantě (ISIL) a frontě al-Nusraod roku 2014.
Počínaje léty 2017–18 se USA a jejich partneři zaměřili také na syrskou vládu a její spojence nálety a sestřely letadel, hlavně na obranu buď SDF, nebo Revoluční komando v al-Tanfu .

Nejméně dva americké programy se pokusily pomoci syrským rebelům, včetně programu Pentagonu z roku 2014, který plánoval vycvičit a vybavit 15 000 rebelů pro boj s ISIL, který byl zrušen v roce 2015 poté, co se utratilo 500 milionů dolarů s nevalným výsledkem.

Ke konci roku 2015 koaliční letadla shazovaly nebo odpalovaly v průměru 67 bomb nebo raket denně a podnikly celkem 168 000 bojových letů.

Jak uzná i pan Hanzl , za této situace se špatně farmaří natož, aby se někdo staral o vodní infrastrukturu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.9.2021 17:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Možná ani Amíci nevědí, co je to Arabské jaro:-)
Odpovědět
va

vaber

2.9.2021 08:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
kde se objeví pan Hanzl se svými stupidními příspěvky ,hned se diskuse rozběhne ,škoda že tu není pan Šimůnek
Odpovědět
VS

Va Shek

3.9.2021 01:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
A najdete tolik hrdinství a vypíšete stejně akce Ruska?

Odpovědět
sv

3.9.2021 19:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jistě i pan Vinkler uzná, že podstatně hůř se farmaří za situace, kdy je do farmáře stříleno vlastní armádou, a to jen proto, že se mu nelíbilo, že nemá co do huby, a tak se rozhodl demonstrovat, nebo za situace kdy je bombardován chemickými zbraněmi opět vlastní armády. Upozorňuji, že toto se odehrávalo od roku 2011, tedy dávno před tím, než se USA odhodlaly řešit tento totální a genocidní bordel způsobený masovým vrahem asadem za rusácké spolupráce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist