https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-temzi-udajne-plave-beluha-bezne-obyva-severni-ledovy-ocean
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Temži údajně plave běluha, běžně obývá Severní ledový oceán Video

26.9.2018 00:43 (ČTK)
Běluhu severní, která se běžně vyskytuje ve vodách Severního ledového oceánu, včera údajně spatřili svědci na dolním toku Temže u města Gravesend.
Běluhu severní, která se běžně vyskytuje ve vodách Severního ledového oceánu, včera údajně spatřili svědci na dolním toku Temže u města Gravesend.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Běluhu severní, která se běžně vyskytuje ve vodách Severního ledového oceánu, včera údajně spatřili svědci na dolním toku Temže u města Gravesend. Jako první o výskytu bílého kytovce včera krátce po poledni napsal na twitter ekolog Dave Andrews, informoval zpravodajský server BBC. Podle televize Sky News by výskyt osamocené běluhy mohl znamenat, že se zvíře ztratilo.
 

Podobný úkaz je v britských vodách velikou vzácností a většinou lidé běluhy viděli u břehů Skotska, které nejsou tak vzdáleny jejímu přirozenému prostředí. Naposledy se v Británii podle místních médií tento kytovec ukázal před třemi lety, a to ve vodách u hrabství Northumberland na severu Anglie. Na břehu Temže už se kvůli neobvyklému návštěvníkovi shromáždily desítky fotografů.

Sdružení britských potápěčů na záchranu mořských živočichů (BDMLR) uvedlo, že v Temži skutečně plave běluha. Dodalo, že jde o znepokojivý úkaz, jelikož "nejde o běžný druh", zvíře se ale prý chová normálně. Událost už zkoumá organizace na ochranu zvířat RSCPA, která uvedla, že spolupracuje také s dalšími skupinami.

Mluvčí BDMLR Julia Cableová Brity vyzvala, aby se k osamocené běluze nepřibližovali a sledovali ji z břehů. Doufá, že zvíře se vydá zpět na otevřené moře a nezamíří dál proti proudu Temže. Sky News připomíná, že v roce 2006 zde po několikahodinové záchranné operaci uhynul pětimetrový vorvaňovec, který v řece zůstal uvězněný.

Běluha severní může dosahovat délky až 5,5 metru a hmotnosti 1600 kilogramů. Nejčastěji se vyskytuje v pobřežních vodách Severního ledového oceánu a obvykle se pohybuje v malých skupinkách.



reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist