https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-skleniku-mendelovy-univerzity-se-lihnou-exoticti-motyli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve skleníku Mendelovy univerzity se líhnou exotičtí motýli

27.9.2018 00:12 | BRNO (ČTK)
Exotičtí motýli se nyní líhnou ve skleníku botanické zahrady Mendelovy univerzity v Brně.
Exotičtí motýli se nyní líhnou ve skleníku botanické zahrady Mendelovy univerzity v Brně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Mendelova univerzita v Brně
Exotičtí motýli se nyní líhnou ve skleníku botanické zahrady Mendelovy univerzity v Brně. Pracovníci zahrady připravili nepravidelnou výstavu živých motýlů, která vždy láká davy lidí. Naposledy ji zhlédlo 20.000 návštěvníků. Skleníky se dvěma desítkami druhů motýlů se tentokrát otevírají zájemcům dnes a výstava potrvá do pondělí 8. října. Zároveň si lidé při akci Barvy podzimu mohou prohlédnout celý areál arboreta.
 

Univerzita objednává kukly v Británii. Do Česka putují v polystyrenové krabičce proložené vatou. "Nejdříve je třeba je očistit od vaty, aby motýlům nebránila v líhnutí. Potom nastane trpělivá, několik hodin trvající práce s lepením na dřevěné lišty," popsal přípravy na líhnutí motýlů Michal Pavlík, který výstavu přichystal.

Skleník museli odborníci také kompletně zasíťovat, aby motýli neulétli, nebo se neprochladili na studených a mokrých sklech. Tyto několikadenní práce vyžadují pečlivost, protože motýli jsou při hledání únikových cest vynalézaví.

Tropičtí motýli potřebují k líhnutí teplotu 27 až 30 stupňů Celsia a vysokou vzdušnou vlhkost. Líhnou se postupně tři až sedm dnů a činí tak s oblibou zejména nad ránem. Motýl vyleze během několika vteřin, a pak musí napumpovat hemolymfu, takzvanou krvomízu, z těla do pomačkaných křídel. Určitou dobu pak ještě visí, dokud křídla nezískají potřebnou pevnost. Pak už je čas otevřít dveře líhně a vypustit motýly do skleníku.

"Druhy, které můžete u nás vidět, se podle příjmu potravy dělí na dvě skupiny. Ta první se živí shnilým ovocem a druhá potřebuje ke svému životu nektar z rostlin. Má k dispozici buď kvetoucí rostliny, nebo roztok jednoduchého ovocného cukru v miskách," uvedl Pavlík. Ve skleníku pak motýli žijí jeden až dva týdny.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

dl

daniel labuznik

22.12.2018 16:02
Také jsem si nedávno na https://skleniky-kinplast.cz/ koupil skleník a musím říct, že je to ráj pro život. Daří se v něm hlavně okurkám, paprikám a rajčatům. Díky tomu tak dva menší polykarbonátové skleníky, které na zahradě máme dokážou pokrýt naší letní spotřebu zeleniny.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist