https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-spanelsku-zakazali-objimat-stromy-v-sekvojovem-lese-turiste-jim-skodi?fbclid=IwAR2gIbwqwNE5h9fu7xINcBpI9IgF_YshDeQDgOLYrpl3Fs4hZmdX7ORD9eQ
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Španělsku zakázali objímat stromy v sekvojovém lese, turisté jim škodí

26.10.2023 13:48 (ČTK)
Sekvoje, které dorůstají do velkých výšek, jsou doma zejména v západní části USA, ve Španělsku byly vysázeny uměle ve 40. letech minulého století. Původně se počítalo s tím, že se pokácí a využijí jako zdroj dřeva, v roce 2003 ale byl les prohlášen za přírodní památku.
Sekvoje, které dorůstají do velkých výšek, jsou doma zejména v západní části USA, ve Španělsku byly vysázeny uměle ve 40. letech minulého století. Původně se počítalo s tím, že se pokácí a využijí jako zdroj dřeva, v roce 2003 ale byl les prohlášen za přírodní památku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Radnice ve španělském městě Cabezón de la Sal zakázala objímání stromů v místním sekvojovém lese, který se v posledních letech stal oblíbenou turistickou atrakcí. Podle starosty návštěvníci stromy svým hlazením a objímáním ničí, zdraví sekvojí podle něj ohrožují i obnažené kořeny, napsal deník The Times. Sekvoje, které dorůstají do velkých výšek, jsou doma zejména v západní části USA, ve Španělsku byly vysázeny uměle.
 

Zhruba 2,5 hektaru velký sekvojový les v Kantábrii na severu Španělska vznikl ve 40. letech minulého století a roste v něm asi 840 stromů. Původně se počítalo s tím, že se pokácí a využijí jako zdroj dřeva, v roce 2003 ale byl les prohlášen za přírodní památku a procházky v něm lákají obrovské množství lidí, ročně asi 200 000.

"Ty stromy slábnou kvůli lidem, kteří je přijíždějí objímat. Kůra je poškozená, někteří si dokonce odvážejí její kousky jako suvenýr," uvedl starosta Óscar López. Podle něj množství lidí, kteří lesem chodí, může i za obnažené kořeny stromů.

Město zatím zákaz dotýkat se kmenů formuluje spíše jako doporučení a plánuje vytvoření stezek, které by vedly tak, aby turisté toužící po působivé fotografii na sociální sítě až přímo ke stromům nemohli. Uvažuje se i zpoplatnění vstupu do lesa, přičemž takto získané peníze by mohly sloužit pro zaplacení ostrahy, uvedl list ABC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

26.10.2023 16:46
Škoda že sekvoje jsou pro naše klima zatím příliš teplomilné. Musíme se spokojit se sekvojovci.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.10.2023 16:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nebojte, on to Brusel zakáže jako nepůvodní.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.10.2023 21:11 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pokud se nechovají invazivně, tak je Brusel nezakáže.
Odpovědět
HH

Honza Honza

26.12.2023 07:49
objímání stromů, zákaz vstupu do lesa- to je naprosto směšné! My taky máme chráněné oblasti v NP se zákazem vstupu. Ale co způsobuje zvěř? Jednou drbáním strhne kůru na jedné straně stromu, podruhé na druhé, přijde sucho a je po stromu! Koza vyskočí až do koruny. Rozdupaná půda pod stromy, ožrané a polámané větve - naprostá spoušť. Ovce ddokáží totálné zničit krásnou zahradu: všechny stromy hynou, keře jsou pokousané a hynou, sotva přežívají zbytky suché trávy, zbyde rozdupaná vyschlá země - kdyby bylo více teplo, tak suchá vyprahlá poušť - česká Gobi.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist