https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zdarskych-vrsich-se-po-200-letech-znovu-zabydluji-bobri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Žďárských vrších se po 200 letech znovu zabydlují bobři

1.2.2020 00:45 | ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (ČTK)
Do Ždárských vrchů se po 200 letech vracejí bobři, kteří tam byli kdysi vyhubeni. Na území této chráněné krajinné oblasti zaznamenali ochránci jednoho bobra asi před 12 lety u Koníkova a o něco později na Konventském rybníku ve Žďáru nad Sázavou.
Do Ždárských vrchů se po 200 letech vracejí bobři, kteří tam byli kdysi vyhubeni. Na území této chráněné krajinné oblasti zaznamenali ochránci jednoho bobra asi před 12 lety u Koníkova a o něco později na Konventském rybníku ve Žďáru nad Sázavou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK ČR
Do Ždárských vrchů se po 200 letech vracejí bobři, kteří tam byli kdysi vyhubeni. Na území této chráněné krajinné oblasti zaznamenali ochránci jednoho bobra asi před 12 lety u Koníkova a o něco později na Konventském rybníku ve Žďáru nad Sázavou. V následujících letech posun v jejich šíření nenastal. Početné stopy bobrů se na několika místech Žďárska začaly objevovat až od loňska, informovala na webu Správa CHKO Žďárské vrchy.
 

Bobr je největším evropským hlodavcem, je zákonem chráněný. "Je to náš původní druh, určitě jsme rádi, že se vrací," řekl dnes ČTK ředitel správy CHKO Václav Hlaváč. Zároveň uvedl, že je potřeba bobry sledovat a včas řešit případné problémy. Soužití s bobry podle Hlaváče není vždy jednoduché, protože dnešní krajina je hodně upravená člověkem. U přirozených toků většinou kácení dřevin bobry tolik nevadí. "Horší je to na rybnících, kde bobr může způsobit poškození hráze, ty případy už v Kraji Vysočina máme," uvedl Hlaváč.

Ve Žďárských vrších zatím ochránci přírody škody po bobrech nezaznamenali. Bobři se tam drží u několika rybníků hlavně s vysokými břehy, kde si mohou dělat nory ve březích. Potíže podle Hlaváče nastávají u rybníků, které mají mělké břehy. Bobři tam jdou do hráze, protože potřebují mít noru vyústěnou dostatečně vysoko nad vodní hladinou. Zabezpečení hráze rybníka bývá podle Hlaváče investičně dost náročné, ale stát na to dává dotace.

Bobra lidé v přírodě podle ochránců nejspíš neuvidí, protože je to noční živočich. Na okousané stromy u toků nebo bobří hráze mohou upozornit pracovníky Správy CHKO Žďárské vrchy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist