Vědci: Masné výrobky s přídavkem hmyzích bílkovin mají lepší výživové hodnoty
Hmyz je už řadu let vnímaný jako potenciální zdroj bílkovin, které v budoucnu částečně nahradí ve výživě bílkoviny z běžných druhů masa. Jsou navíc člověkem snadno stravitelné a larvy obsahují i zdravé tuky. Cílem vědců je vytvořit recepturu, kterou by výrobci masných produktů mohli využít v provozech. Do budoucna by se rádi zaměřili také na další druhy potravin, například pečivo.
Chov hmyzu je také ekologičtější. "Stále je to předmětem výzkumu. Poslední data ale ukazují, že hmyz potřebuje málo krmiva i vody a proti běžným hospodářským zvířatům vytváří také méně oxidu uhličitého," upozornil Kovál. Produkce hmyzu ale zatím není levnou záležitostí. Podle Kovála by se mohla situace změnit, pokud by se poptávka po tomto typu suroviny výrazněji navýšila, což již dříve uváděli drobní výrobci různých hmyzích produktů. "V prodejnách vídáme většinou hmyz v jeho původní podobě. Jde především o zážitkovou gastronomii. Výrobci se tak snaží dostat hmyz do povědomí lidí, aby se ho přestali bát a případně byli otevření konzumaci potravin se zpracovanou formou jedlého hmyzu," řekl Kovál. Odhaduje, že výrobky s přídavky hmyzích prášků by se mohly stát součástí běžné nabídky řetězců do deseti let.
Přečtěte si také |
Mrtvé mouchy se patrně dají využít k výrobě biologicky rozložitelného plastuHmyz jako potravinu povolila evropská legislativa v roce 2015. Existuje asi 2000 druhů jedlého hmyzu, v EU je však zatím možné používat pro potravinářské účely pouze čtyři, a to cvrčka domácího, potemníka stájového, saranče stěhovavé a potemníka moučného.
reklama
Další informace |
Zajímá vás téma jedlého hmyzu? Hmyzárna.
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (43)
Pepa
17.6.2024 06:23 Reaguje na Milan StehnoKarel Zvářal
17.6.2024 06:07Peter Sládek
17.6.2024 09:06 Reaguje na Karel Zvářalsmějící se bestie
17.6.2024 07:37Emil Bernardy
17.6.2024 08:54Dnešní přežraná společnost si chce asi vyzkoušet vše.
Doporučuji slunéčko,nechtě jsem ochutnal...
Jistě že je to vynikající zdroj živočišné bílkoviny,pokud je nedostatek potravy.Lepší,než rostlinná,luštěniny.Nebo smrt hladem.Ale v Evropě máme potravin přebytek...pokud to ještě někdo neví.
Hmyz se jistě konzumuje včetně chitinové kostry.
Ostatní omáčka,eko,Co2 a bůhvíco je v lepším případě blouznění.
"jen otázkou času, kdy si konzumenti na specifika hmyzích přídavků zvyknou."co toto je ????
Peter Sládek
17.6.2024 09:11Nad 10% už zvracalo 50% probandov.
Ešte stanoviť LD 50 a môže ísť do reťazcov.
Jarka O.
17.6.2024 22:42 Reaguje na Peter SládekJarka O.
18.6.2024 13:02 Reaguje na Peter SládekPeter Sládek
18.6.2024 13:13 Reaguje na Jarka O.Michal Uhrovič
17.6.2024 10:26Když tam dají hmyz, který se tu dříve jedl, je to najednou problém.
Karel Zvářal
17.6.2024 10:35 Reaguje na Michal UhrovičMichal Uhrovič
17.6.2024 10:40 Reaguje na Karel ZvářalAť si každý jí co chce
Karel Zvářal
17.6.2024 10:49 Reaguje na Michal UhrovičMarcela Jezberová
17.6.2024 10:54 Reaguje na Michal UhrovičGalipoli Petr
17.6.2024 11:26 Reaguje na Michal Uhrovičradim buffalo tobias
18.6.2024 01:19 Reaguje na Michal UhrovičPeter Sládek
18.6.2024 10:56 Reaguje na radim buffalo tobiasPavel Karel
17.6.2024 14:14Radek Čuda
17.6.2024 15:43Viktor Šedivý
17.6.2024 22:10Nevěříte?
Podívejte se u benzínových pump. Paliva vám tam povinně prodávají s přimíchaným sajrajtem, který snižuje kvalitu paliva, prodražuje ho a motoru rozhodně neprospívá.
Proč?
Protože je to ideologicky správné.
Jarka O.
17.6.2024 22:40Karel Zvářal
18.6.2024 04:23Galipoli Petr
18.6.2024 08:06Petr Elias
18.6.2024 08:08Zbyněk Šeděnka
18.6.2024 11:21 Reaguje na Petr EliasBřetislav Machaček
18.6.2024 08:14než pasený dobytek. Dobytek zužitkuje jinak nezužitkovatelnou trávu a pro
průmyslový chov například potemníků potřebujete minimálně otruby vzniklé
zpracováním obilnin. Ty musím nákladně pěstovat a to nehovořím o halách
na produkci hmyzu. Tam je to o temperaci teploty, vlhkosti, větrání a taky
o obsluze provozu. Haly něco stojí, technologie taky a energie rovněž.
Dobytek může být podle druhu na pastvě 8-12 měsíců v roce bez nároků na
ustájení a při absenci vlků i bez lidského a psího dohledu v obyčejných
ohradách. S vlky se to ale prodraží, vlk brouky v hale nesežere a o
tom to je. Vše se vším souvisí! Pastva se s vlky prodražuje, nebo se
chov přesune do chlévů a náklady budou o mnoho vyšší. Pak se už brouci
jako potravina vyplatí! Dobrou chuť vy, co se toho dožijí a diktátu ekomagorů neuniknou, jako my starší. Já hmyz jíst každopádně NECHCI
A ANI NEBUDU!
Peter Sládek
18.6.2024 11:06 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
19.6.2024 09:41 Reaguje na Peter Sládekkdy se z pole za 50 Kč za metr čtvereční stane stavební
pozemek za 1000 a více. Za takové razítko má smysl snad
i zabít, protože nic nezhodnotí majetek tak, jako jeden
štempl(razítko). Zažil jsem to nedaleko mého bydliště,
kde tajná informace o stavbě dálnice měla cenu zlata.
Lidé naivně prodali po 6 Kč za metr pole "zemědělci"
a ten ta pole prodal státu po třech létech za násobek
ceny. Dnes po těchto zkušenostech lidé pozemky drží a
skuteční zemědělci je huntují, protože nehospodaří na
svém. Proč se taky starat o cizí, platit pachtovné a
nemít ani předkupní právo? Pouze osel takovou půdu
zúrodňuje na úkor té své a pak je vidět rozdíl u obou
polí v kvalitě půdy na prvý pohled. Pokud se toto
nezmění, tak nečekám žádnou nápravu zemědělské půdy
a tím i kvality potravin a vodozádržnosti krajiny.
Nemám nic proti restitucím, ale půdu by měli vlastnit
pouze ti, co na ni pracují a co se oni dobře starají.
Kdo tak nečiní, tak ji má prodat těm, co na ni pracují,
ale ti na to zase nemají peníze. Prostě je tu zaděláno
na malér o kterém píši výše. Půda v pachtu se huntuje
a pozbývá nejen úrodnost, ale hlavně schopnost držet
vodu. Brouci v halách ty problémy mít nebudou, ale budou
zdravou potravou, když budou vychováni na nezdravých
krmivech vypěstovaných na chemií zatížených polích?
Pochybuji a krmit je BIOpotravou, tak budou k nezaplacení!
Lukas B.
18.6.2024 08:33pokud to někdo dotáhne do stavu, že bude "vyrábět" něco, co bude cenově srovnatelné s drůbežím separátem, stane se to smysluplnou alternativou z hlediska výživového a ekonomického a může to potěšit Gáju. ono totiž platí eko=eko a vyšší cena odráží spotřebované zdroje.
Karel Zvářal
18.6.2024 08:55 Reaguje na Lukas B.Slyšel jsem o žranici, kdy se všem dělaly boule za ušima, jak je ten srnec vynikající. Až dojedli, tak se kuchař zeptal, jak jim ten pes chutnal. Když zjistily/i, že si nedělá trandu, polovina vyběhla ven vrhnout.
Ano, možná je to (u mne) předsudek, ale nemám rád, když se mi něco tlačí nasilu. Prostě má to být na výběru každého, co si dá a co nemusí. V jedenácti jsem přestal kouřit (po třetím zablutí) a nechápu dodnes, jak za ten hnůj si může někdo platit. Do čtyřiceti jsem nepil (jen pivo), až po borele mi začala slivovička chutnat, i víno. Prostě chtít všechny unifikovat je znakem totalitních režimů, a i tam měl člověk v jídle výběr. Publicita, jaké se hmyzu dostává, mě děsí. Má to být řádně popsáno na krabičce, a je na zákazníkovi, zda šáhne pro filé nebo po červech. Vše má rozhodnout cena, případně netradiční úprava.
Lukas B.
18.6.2024 09:12 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
18.6.2024 09:32 Reaguje na Lukas B.Peter Sládek
18.6.2024 11:26 Reaguje na Lukas B.Zbyněk Šeděnka
18.6.2024 11:22Majka Kletečková
18.6.2024 16:58Vystačím si s bedlobitčími/bedlobytčími (?) larvami v houbových pokrmech, ale budu-li mít příležitost ochutnat lákavě vypadající pokrm obsahující hmyz, využiji ji za účelem poznat něco nového. Mladí jsou mnohem více "open minded", ti v tom brzy nebudou spatřovat exotiku jako my starší.
Je fajn, když se nabídka pokrmů rozšíří. Kdo nechce, tak toho nevyužije.