https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-objevili-ve-vietnamu-hada-s-pableskujicimi-supinami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci objevili ve Vietnamu hada s pableskujícími šupinami

12.12.2020 04:45 | HANOJ (ČTK)
Had, na kterého vědci narazili na severu Vietnamu, byl tmavý a jeho zvláštně přisedlé šupiny pod slunečním světlem pableskovaly v odstínech modré a zelené.
Had, na kterého vědci narazili na severu Vietnamu, byl tmavý a jeho zvláštně přisedlé šupiny pod slunečním světlem pableskovaly v odstínech modré a zelené.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zvláštního hada s měňavými šupinami objevili američtí a vietnamští vědci, kteří v loňském roce podnikli expedici do Vietnamu s cílem zkoumat místní biodiverzitu. O nálezu informovali v novém čísle odborného časopisu Copeia, které vyšlo tento týden.
 

Had, na kterého vědci narazili na severu Vietnamu, byl tmavý a jeho zvláštně přisedlé šupiny pod slunečním světlem pableskovaly v odstínech modré a zelené, napsal zpravodajský server CNN.

"Byl to nesmírně vzrušující okamžik," napsal jeden z členů expedice Aryeh Miller na blogu Smithsonova přírodopisného muzea. "Ten exemplář vypadal velmi odlišně. Vypadal tak jiný, že jsme nebyli schopní poznat, co to je," dodal.

Podle chybějících světelných fotoreceptorů v očích vědci došli k závěru, že jde o hada žijícího pod listím nebo v hlíně pod zemí. Poté určili, že patří do vzácného rodu Achalinus, jejichž typickým rysem jsou šupiny, které zcela splývají s kůží. Jiní hadi mají šupiny připojené ke kůži jen v jednom místě a šupiny se jim taškovitě překrývají.

Dosud bylo známo jen 13 druhů hadů rodu Achalinus, z nichž šest žije ve Vietnamu. "Za 22 let, co studuju plazy ve Vietnamu, jsem našel jen šest hadů s tímto druhem šupin," uvedl Truong Nguyen, zástupce ředitele Ústavu pro ekologii a biologické zdroje vietnamské Akademie věd a technologie. "Tohle je jedna z nejhůř prozkoumaných skupin plazů."

Vědci v rámci své studie také podtrhli rizika, která ohrožují vietnamskou biodiverzitu a ekosystém, jako je těžba dřeva, odlesňování a nadměrný lov volně žijících druhů. "Děje se to tak rychle, že nestačíme držet krok," dodal Miller. "Některé z druhů, které jsou jedinečné pro tuto oblast, jsou pryč, než je vůbec stihneme popsat."


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

12

14.12.2020 08:03
Ve videu i na uvodni fotografii je mimo Achalina i australska krajta Botrochilus meridionalis, ktera s nim ma spolecnou jen iridescenci supin..
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

14.12.2020 08:39
Takto vypadají hadí hned po svlečení. Za pár dní to zmizí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist