https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-popsali-novy-druh-hada-nasli-ho-uvnitr-jineho-hada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci popsali nový druh hada. Našli ho uvnitř jiného hada

27.12.2018 01:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mexický stát Chiapas se dnes světu může pochlubit novým druhem hada, který je dosud zaznamenán v jednom jediném exempláři.
Mexický stát Chiapas se dnes světu může pochlubit novým druhem hada, který je dosud zaznamenán v jednom jediném exempláři.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Campbell et al./ Journal of Herpetology
Mexický stát Chiapas se dnes světu může pochlubit novým druhem hada, který je dosud zaznamenán v jednom jediném exempláři. V tomto případě je stejně tak pozoruhodný objevený druh, tak i způsob, jakým k jeho vědeckému popsání došlo. Tyto unikátní okolnosti popisuje National Geographic.
 

Kde hledat nové a dosud nepopsané druhy? Pokud vás například napadá expedice do neprobádaných pustin nebo džunglí, jste v tomhle případě vedle. Herpetologovi Texaské univerzity Jonathanu Campbellovi v tomto případě stačil výlet do muzea. Exemplář neznámého druhu tam na něj trpělivě čekal 46 let. Protože byl naložený v lihu a současně v zažívacím traktu dočista jiného hada. Podivné, že?

Korálovec s apetitem pro tajemno

Začátek příběhu je tedy zapotřebí posunout skoro o padesát let nazpátek, kdy mexický farmář Julio Ornelas-Martınéz obchází lesy v Chiapasu a kouká, jestli by se některé ze zde rostoucích palem daly hospodářsky zužitkovat. Při této obhlídce narazí na jedovatého hada, korálovce. Následuje pár ran mačetou a had je minulostí. Ornelas-Martınéz jeho tělo dopraví do civilizace, protože se takový hezky vybarvený exemplář dá za pár dolarů prodat biologům.

Cenaspis aenigma.
Cenaspis aenigma.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Campbell et al./ Journal of Herpetology

Stalo se. Mexičtí biologové ale měli tou dobou plné ruce práce, a proto přinesený vzorek jen zapsali a zakonzervovali. Při zběžné kontrole si také povšimli, že přinesený korálovec Micrurus nigrocinctus krátce před svou smrtí posvačil. V jeho zažívacím traktu byl jiný had. Což ale nebylo nic až tak neobvyklého, korálovci loví kde co. Další dlouhá léta tento exemplář odpočíval v depozitářích muzeí, než se konečně dostal ke Campbellovi.

Had, kterého svět neviděl

Toho nenapadlo nic jiného, než z jeho útrob korálovce vyjmout již snězeného hada. A jsme u zrodu senzace: 258 milimetrů dlouhý had, který posloužil korálovci jako svačina, totiž nebyl nikdy nikým jiným popsán. Je to naprostý originál a nový druh. Obdržel rovněž velmi přiléhavé vědecké jméno Cenaspis aenigma. Cena znamená oběd, aspis značí had a aenigma je záhada. Proč záhada? Od roku 1976 jej totiž nikdo v přírodě neviděl. Má to ale své opodstatnění.

Způsob, jakým šupiny překrývají jeho nozdry a rozmnožovací orgány, tvar jeho lebky, nenápadné vybarvení hřbetu i rozložení zubů napovídá něco o tom, že nejspíš tráví hodně času pod zemí. A proto si jej nikdo zatím nevšiml. „Je to myslím dobrá ukázka toho, jak skrytě a nenápadně mohou některé druhy hadů žít,“ říká Campbell. „Tento exemplář evidentně neměl tolik štěstí, což se ale nakonec ukázalo být velkým štěstím pro vědu, která ho konečně zaznamenala.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

27.12.2018 14:15
Takže teď je nezbytné, aby vědci s buldozery, bagry a traktory s pluhy prozkoumali každý metr mexické divočiny. To by v tom byl čert, aby nebyli úspěšní a nezískali tolik potřebné informace o tomto hadovi.
Odpovědět
ig

27.12.2018 22:56
Takže šlo vlastně o koaxiálního hada. Pozoruhodné :-)
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

28.12.2018 10:38
já bych řekl že slovo la cena španělsky znamená večeře a ne oběd...!!!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist