https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-pracuji-na-zachrane-nosorozcu-planuji-odber-vajicek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci pracují na záchraně nosorožců, plánují odběr vajíček

15.3.2017 02:00 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žilo ještě v roce 1960 na Zemi více než 2000 kusů severního poddruhu bílého neboli tuponosého nosorožce. O dvacet let později, v roce 1980, žilo v důsledku útoků pytláků už jen 15 zvířat.
Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žilo ještě v roce 1960 na Zemi více než 2000 kusů severního poddruhu bílého neboli tuponosého nosorožce. O dvacet let později, v roce 1980, žilo v důsledku útoků pytláků už jen 15 zvířat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Leibniz-IZW
Odborníci pracují na záchraně kriticky ohrožených nosorožců bílých severních, ještě letos by chtěli odebrat vajíčka posledním dvěma samicím. Technika odběru vajíček pro tato dvoutunová zvířata byla vyvinuta v posledních dvou letech na samicích jižního bílého nosorožce. ČTK o tom včera informovala mluvčí dvorské zoo Andrea Jiroušová. Na světě žijí poslední tři nosorožci bílí severní, kteří již nejsou schopni přirozené reprodukce.
 

Plán na záchranu nosorožců byl publikován v květnu 2016 v časopise Zoo Biology, následně vzniklo konsorcium odborníků z několika výzkumných institucí, například z Leibnizova institutu pro výzkum divokých a zvířat chovaných v zoo (IZW) v Berlíně či z Kjúšú univerzity v japonské Fukuoce. Odborníci se na začátku března sešli v dvorské zoo.

"Složitý postup odběru vajíček byl dosud použit na dvanácti samicích jižních bílých nosorožců. Všechny dárkyně jsou součástí Evropského záchovného programu a některým z nich jsme odebrali vajíčka i dvakrát bez jakýchkoli vedlejších účinků. Naše postupy neměly žádné negativní dopady na plodnost a mohou být použity i na léčbu neplodnosti způsobené cystami v děloze nebo na vaječníku," uvedl vedoucí oddělení managementu reprodukce IZW Thomas Hildebrandt. Odebraná vajíčka experti poslali do italské laboratoře, kde se je experti snaží nechat dozrát, uměle oplodnit a vyvinout embryo vhodné pro transfer. Dosud bylo dosaženo rané fáze embryonálního vývoje.

Poslední tři jedinci nosorožce severního bílého žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni, kam byli převezeni ze zoo ve Dvoře Králové v roce 2009. "Díky výsledkům prezentovaným na jednání ve Dvoře věříme, že bychom k pokusům o odběr vajíček z posledních dvou samic severního bílého nosorožce mohli přistoupit ještě tento rok," uvedl Jan Stejskal z dvorské zoo.

V keňské rezervaci Ol Pejeta žije samec Súdán, samice Nájin a její dcera Fatu od roku 2009. Čtvrtý jedinec převezený do parku z královédvorské zoo, samec Suni, uhynul stářím na podzim roku 2014. V polovině prosince 2014 pak uhynul v zoologické zahradě v San Diegu samec Angalifu, který měl rakovinu. Poslední jedinec severního bílého nosorožce žijící v Evropě, samice Nabiré, uhynula na následky prasklé cysty ve Dvoře Králové v červenci 2015. Ve stejném roce utratili kvůli nemocem souvisejícím s vysokým věkem samici Nolu z americké zahrady.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žilo ještě v roce 1960 na Zemi více než 2000 kusů severního poddruhu bílého neboli tuponosého nosorožce. O dvacet let později, v roce 1980, žilo v důsledku útoků pytláků už jen 15 zvířat.

Přečtěte si článek Vietnamská policie zabavila víc než 100 kilo nosorožších rohů

Přečtěte si článek JAR chce povolit obchodování s rohy nosorožců, navzdory pytlákům

Přečtěte si článek Francie: Pytláci vnikli do zoo, zastřelili mládě nosorožce tuponosého a odřízli mu roh

Přečtěte si článek Minulé pondělí zaútočili pytláci na nosorožce ve francouzské zoo. Jak se s novou hrozbou vyrovnají české zoologické zahrady?


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist