https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jar-chce-povolit-obchodovani-s-rohy-nosorozcu-navzdory-pytlakum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

JAR chce povolit obchodování s rohy nosorožců, navzdory pytlákům

14.3.2017 02:30 (ČTK)
Většina nosorožců na světě žije v Jižní Africe a od roku 1977 platí mezinárodní zákaz obchodování s jejich rohy. Kabinet se postupně začal přiklánět ke zrušení zákazu. Konkrétní návrh nového zákona o obchodování s nosorožčími rohy se v současné chvíli připravuje.
Většina nosorožců na světě žije v Jižní Africe a od roku 1977 platí mezinárodní zákaz obchodování s jejich rohy. Kabinet se postupně začal přiklánět ke zrušení zákazu. Konkrétní návrh nového zákona o obchodování s nosorožčími rohy se v současné chvíli připravuje.
Jihoafrická vláda plánuje vnitrostátně povolit obchodování s rohy nosorožců a umožnit jejich omezený vývoz, informovala agentura AP. Ochránci přírody po celém světě s návrhem nesouhlasí a upozorňují na to, že pytláci v posledních letech kvůli rohům zabili rekordní počet nosorožců.
 

Nový návrh zákona by po schválení umožnil cizincům s povolením vyvézt z JAR maximálně dva nosorožčí rohy a to jen v případě, že budou určeny pro "vlastní využití". Kritici však tvrdí, že vyvezené rohy by bylo těžké časem dohledat a pravděpodobně by se objevily na aukcích.

Většina nosorožců na světě žije v Jižní Africe a od roku 1977 platí mezinárodní zákaz obchodování s jejich rohy. Jižní Afrika v roce 2009, když obchodování s rohy na černém trhu bylo na vzestupu, uvalila na vnitrostátní obchodování s rohy nosorožců moratorium. Proti tomu se postavila řada majitelů nosorožčích farem, kteří vládu kvůli zákazu zažalovali. Kabinet se postupně začal přiklánět ke zrušení zákazu. Konkrétní návrh nového zákona o obchodování s nosorožčími rohy se v současné chvíli připravuje.

O rohy nosorožců mají zájem především země ve východní Asii, kde z nich podobně jako ze sloních klů vyrábějí většinou šperky, figurky a maličkosti pro turisty. Používají se také v tradiční medicíně a mnozí věří, že představují spolehlivé afrodisiakum.

Pytláci v JAR loni zabili 1054 nosorožců, což je o deset procent méně než v roce 2015. Zatímco jihoafrické úřady pokles přičítají zvýšené bezpečnosti a protipytláckým opatřením, ochránci přírody jsou přesvědčeni, že pytláci zabili méně zvířat proto, že nosorožci ve volné přírodě postupně vymírají.

Přečtěte si článek Vietnamská policie zabavila víc než 100 kilo nosorožších rohů

Přečtěte si článek Vědci pracují na záchraně nosorožců, plánují odběr vajíček

Přečtěte si článek Francie: Pytláci vnikli do zoo, zastřelili mládě nosorožce tuponosého a odřízli mu roh

Přečtěte si článek Minulé pondělí zaútočili pytláci na nosorožce ve francouzské zoo. Jak se s novou hrozbou vyrovnají české zoologické zahrady?


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

14.3.2017 14:12
To se mi jeví jako navýsost rozumné. Pálení rohů je nesmysl a jen zvyšuje hlad po tomto produktu. Vysoké tresty taky pytláky neodradí. Nejlepší je nasytit trh a srazit cenu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist