https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-tempo-vegetacnich-zmen-zacalo-vyrazne-zrychlovat-pred-4000-lety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tempo vegetačních změn začalo výrazně zrychlovat před 4000 lety

21.5.2021 02:00 | PRAHA (ČTK)
Rychlost vegetačních změn akceleruje v posledních 4000 letech více než při přechodu z doby ledové, a to na globálním měřítku.
Rychlost vegetačních změn akceleruje v posledních 4000 letech více než při přechodu z doby ledové, a to na globálním měřítku.
Licence | Volné dílo (public domain)
Tempo vegetačních změn začalo výrazně zrychlovat před 4000 lety, trvá to do současnosti. Zrychlení je větší než to v důsledku přechodu z doby ledové. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu, na kterém se podíleli i čeští vědci. Odborníci díky více než tisíci vzorků pylových záznamů také zjistili, že na konec doby ledové nereagovaly různé oblasti stejně. Studii o výzkumu publikoval prestižní časopis Science, informoval mluvčí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) Michal Andrle.
 

Na výzkumu spolupracovalo 14 vědců, Česko má v týmu dva zástupce. Paleoekolog Petr Kuneš pracuje na PřF UK. Jedním z dvou hlavních autorů studie je pak Ondřej Mottl, který v současnosti působí v norském Bergenu.

Rychlost vegetační změny je závislá na obměně druhů za určitou dobu, popisuje tedy, zda se ekosystém mění rychleji nebo pomaleji. Vědci ve studii porovnávají míru rychlostí vegetačních změn na všech kontinentech kromě Antarktidy od poslední doby ledové do současnosti - v rozmezí 18000 let.

"Naše analýzy překvapivě ukázaly, že na největší klimatickou změnu, tedy konec doby ledové, nereagovaly všechny oblasti stejně – tropy se odlišovaly od jednotné reakce v mírném pásu,” uvedl Kuneš. "Další velké překvapení je, že rychlost vegetačních změn akceleruje v posledních 4000 letech více než právě při zmíněném přechodu z doby ledové, a to na globálním měřítku," dodal vědec.

"Tyto výsledky nás přesvědčily o dopadu našeho výzkumu. Většina ekologů, kteří studují současné ekosystémy, mají záznamy staré desítky nebo v některých případech stovky let, a tak mají sklon si myslet, že drastičtější změny ve vegetaci začaly v poslední době. My jsme ale ukázali, že dědictví akcelerace vegetačních změn sahá ještě hlouběji. Náš výzkum má zásadní důsledek na to, jak vnímáme náš současný svět," zdůraznil pak Mottl. Podotkl také, že vegetace se do určité míry mění v čase neustále - zejména vlivem klimatu, působením člověka nebo kombinací obojího.

Tým získal výsledky díky výzkumu 1181 pylových záznamů z veřejné paleoekologické databáze Neotoma. Ta čítá mnoho fosilních, paleoekologických a paleoenviromentálních dat. Kuneš zdůraznil, že studie je vystavěna právě na dlouhodobé práci tisíců vědců, kteří za desítky let tato data nashromáždili a zveřejnili. Pro získání pylových záznamů z jezer, mokřadů, rašelinišť a dalších míst existuje řada metod - využívá se například jádrové vrtání.

Obtížná pak byla analýza takového množství dat. Mottl uvedl, že vyhodnocení rychlosti vegetačních změn pomocí existujících postupů paleoekologové považovali za nespolehlivé. Tým tak přišel s novou metodou představenou v související publikaci a softwaru. Podle Mottla byl vývoj zdlouhavý a náročný. "Pak jsem v podstatě musel vymyslet způsob, jak tuto teorii aplikovat do programového kódu. To je pro mě na této práci to nejzábavnější, najít problém, a pomocí programování ho vyřešit," podotkl vědec.

Vědci nyní chtějí využít informace o paleoklimatu i archeologická data o velikosti lidských populací a dále se zabývat vztahy se změnami vegetace. Podle UK to patří k hlavním cílům projektu Člověk na planetě Zemi, na kterém Mottl nyní v Bergenu spolupracuje.

"Je velmi důležité pochopit, co způsobilo tyto pozorované změny. V našem výzkumu jsme poskytli určitý kontext, ale zdůrazňujeme, že je třeba další výzkum, abychom přesně určili, co způsobilo pozorované vzorce,“ vysvětluje Suzette Flantua, druhá hlavní autorka dnes publikované studie. "Pokud pochopíme minulost, můžeme lépe posoudit přítomnost a snad i ovlivnit budoucnost," uzavřel Mottl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

21.5.2021 08:44
Jednoduché. Změny způsobil člověk svou činností. Nejprve si opékal jen jeleny a mamuty. Jakmile si začal opékat i zajíce a veverky, způsobil konec doby ledové. Nejhorší opravdu přišlo před cca 4 200 lety. Tehdy se jak v Mezopotámii tak i v Egyptě rozmohlo zemědělství, a lidé si navíc začali i péct placky. Následné oteplení a sucho dokonce rozvrátilo Egyptskou starou říši. Lidé se ale nepoučili, a dál spalovali co se dalo, a nepřiměřeně tak zvyšovali množství CO2 v ovzduší. S úctou a pozdravem ekologistický klimatista.
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.5.2021 10:05 Reaguje na Michal Ukropec
Vařený mamut s koprovou omáčkou! Snížit znečišťování se dá, využíváním jaderné a vodní energie, nezneužíváním hnojiv, čištěním odpadních vod a emisí. Ale ne jen tady, ale na celém světě. Ovlivňování ekosystému-dobře, že to neni jen nase vina. S úctou ekologická pasivistka.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.5.2021 10:30 Reaguje na Jarka O.
Snížit znečišťování se opravdu dá. Zákazem ekologismu. " Omezování" produkce CO2 v Evropě se děje tak, že se přesouvá na východ. Takže je jedno, jestli se třeba ocel vyrobí u nás, nebo v Číně. Energie se spálí tak jako tak. Akorát že se bude muset spálit mnohem víc energie na její dopravu k nám. Hlavně že budeme mít "nulu".
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.5.2021 11:46 Reaguje na Michal Ukropec
Tak nějak. A zatímco tady je průmysl odsířený, v číně a zbytku Asie ne a to je špatně. Boj proti CO2 se už nedá komentovat.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.5.2021 14:23 Reaguje na Jarka O.
Na odsíření nezbývají peníze když se utratí za dopravu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.5.2021 00:42 Reaguje na Michal Ukropec
Doprava z asie bohužel není draha, i proto je tam výroba tak výhodná. To se možná trochu změní. Ale ekologická katastrofa to je, každá cesta trajektu se zbožím spotřebuje prý tolik nejspinavejsi nafty jak 20 000 naftaku za stejnou dobu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

21.5.2021 19:20 Reaguje na Michal Ukropec
Ano, zákaz ekologismu je nezbytný, nebo EU zasviní celou planetu svým snižováním emisí CO2, kromě přesouvání výrob, které se bez produkce CO2 z principu neobejdou (železo třeba z Fe3O4 je nutno vyredukovat uhlíkem, nejlevněji z koksu) na východ, také třeba na dánský způsob dovozem dřevní štěpky z brazilie. Ten dánský způsobje extra sviňárna.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2021 19:53 Reaguje na Jiří Daneš
Zkuste si ujasnit rozdíl mezi uhlíkem oběhovým a fosilním. Na výrobu železa fosil nepotřebujete, můžete použít biologické nebo plastové odpady.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

22.5.2021 08:30 Reaguje na Jiří Daneš
Likvidace tropického pralesa na vytápění elektráren v Dánsku nebo Německu je ten nejlepší ekologistický majstrštyk. To už musí udělat orgasmus i Gretě.
Odpovědět
ms

22.5.2021 14:51 Reaguje na Michal Ukropec
Musíme si dobře číst text článku, když vědci zjistili, že prudké změny nastaly už před stovkami let. Tehdy jak známo nečadily uhláky a nebyla na planetě 1,1 miliard aut. Takže určitá skupina ideologů chce místo řešení zásadních společenských problémů lidstva učinit ze záchrany planety hlavní politický úkol. Navzdory statisíce let trvajícím změnám klimatu. Eko hysterie klindě sáhne po řešení "zachraňme vesnici tím, že ji vypálíme". Ovšem politici budou muset proti této hysterii tvrdě zasáhnout, až se objeví "první krev": když nedostatkem elektřiny dojde k blackoutům, vytečou mrazáky a taky umřou lidé na nefunkčních nemocničních přístrojích. Bohužel, oprávněné rozhořčení chudých nových členských zemí může přispět k pádu projektu Evropské unie. To vše uvidíme už na jaře 2023, kdy nastane ve střední Evropě značný deficit elektřiny.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

23.5.2021 07:55 Reaguje na
I fašismus a komunismus byly takové krásné teorie. Já mám spíše za to, že až blackout přijde, určí se viníci a pomažou do koncntračních gulagů na převýchovu.
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.5.2021 11:00
A co z toho vyplývá?
Že boj proti CO2 musí být důkladnější, nevracíme se před průmyslovou revoluci ale na přelom doby kamenné a doby bronzové!
Odpovědět
bu

běžný uživatel

21.5.2021 17:14 Reaguje na Viktor Šedivý
No a co, to Vám vadí????
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

21.5.2021 19:26 Reaguje na běžný uživatel
Zhasněte, vypněte všechny spotřebiče, auto rozeberte na součástky a zakopejte na Vší zahradě, choďte pěšky a nejezte kvašený chleba (při kvašení vzniká CO2), nepijte kvašené nápoje, a už vůbec ty z těch kvašených vypálené ... Potom teprve klaďte stupidní otázky.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

21.5.2021 19:27 Reaguje na běžný uživatel
Zhasněte, vypněte všechny spotřebiče, auto rozeberte na součástky a zakopejte na Vaší zahradě, choďte pěšky a nejezte kvašený chleba (při kvašení vzniká CO2), nepijte kvašené nápoje, a už vůbec ne ty z těch kvašených vypálené ... Potom teprve klaďte stupidní otázky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2021 19:55 Reaguje na Jiří Daneš
Stupidní otázky kadete pouze vy. Víte vůbec čo je také oné uhlíkový koloběh??
Odpovědět
bu

běžný uživatel

21.5.2021 20:49 Reaguje na Jiří Daneš
Já jsem schopný se toho zdát, vy neeee???????
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.5.2021 08:59 Reaguje na Jiří Daneš
Taky jsem si už říkala, že svědci CO2 by neměli pít minerálky, pivo, víno a destiláty. Kažou vodu, ať ji pijou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.5.2021 09:27
Víte kolik milionů lidí na světě už se tou CO2 mánií živí a proč ji stále
přikrmují novými a novými "důkazy"? No protože je to byznys jako hrom!
To, že nakonec většina lidí zapláče, je těm lobbistům, fanatikům a blbům
úplně jedno. Všimněte si z jaké sociální skupiny se jich většina rekrutuje.
Jsou to zbohatlíci, kteří na tom bohatnou a nebo zbohatli jinak a nějaká
ta koruna navíc je jim fuk, pak jsou to mlaďoši, které dosud živili
rodiče a nebo jsou na nadstandartně dobře placených pozicích. Na opačném
konci jsou ti, co obracejí každou korunu vícekrát, než ji utratí za EKO
nesmysly vnucené těmi druhými. Myslím, že to CO2 přehánění dopadne tak,
že se vzedme po dalším zdražování energií obrovská vlna nesouhlasu a ta
smete i to málo, co bylo průchodné a moudré. Alarmistům narostla křídla,
ale zapomněli, že je mají slepená voskem a čím budou stoupat výš, tak jim
hrozí při změknutí vosku pád. Ona ta zelená politika je na tom stejně
jako byly všechny předchozí ideologie. Po počáteční široké podpoře se
zahledí do moci a ztratí tu širokou podporu lidu. Bez ní nepřežije mimo
totalitní společnosti žádná demokracie a čeká ji pád. Škoda, protože
v rozumné míře měla naději něco pomalu změnit, ale tím tlakem na
urychlení svých cílů, urychlí i svůj pád.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist