https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-vygenerovali-rekordni-energii-z-fuzniho-zarizeni-jet-v-britanii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci vygenerovali rekordní energii z fúzního zařízení JET v Británii

10.2.2022 02:56 | PRAHA (ČTK)
Z fúze pochází veškeré světlo a teplo ze Slunce a dalších hvězd. Umělá fúze by mohla být bezpečným, udržitelným a ekologickým zdrojem energie. Při termonukleární fúzi se při extrémně vysokých teplotách spojují lehké atomy, například vodíku tak, že stvoří jádra těžších prvků jako helium.
Z fúze pochází veškeré světlo a teplo ze Slunce a dalších hvězd. Umělá fúze by mohla být bezpečným, udržitelným a ekologickým zdrojem energie. Při termonukleární fúzi se při extrémně vysokých teplotách spojují lehké atomy, například vodíku tak, že stvoří jádra těžších prvků jako helium.
Foto | The Naked Cat Fighter / Wikimedia Commons
Dosud rekordních 59 megajoulů z fúzní energie vygenerovali nyní evropští vědci ve fúzním zařízení Joint European Torus (JET) v britském hrabství Oxfordshire. Zástupci vědeckého konsorcia EUROfusion, jehož součástí jsou i čeští experti, to oznámili na tiskové konferenci. Výsledky podle nich ukazují potenciál jaderné fúze při získávání energie a jde prý o zásadní přínos pro mezinárodní projekt ITER, který je budován v jižní Francii a který má být větší a pokročilejší verzí tokamaku JET.
 

Konsorcium EUROfision, které zahrnuje na 4800 expertů, studentů a dalších pracovníků z celé Evropy, uvedlo, že dosažený výsledek je více než dvojnásobkem předchozího rekordu 21,7 megajoulů, jehož bylo v Oxfordu dosaženo v roce 1997. Vědcům se podařilo udržet pulz fúze izotopů vodíku deuteria a tritia a vytvořit množství energie téměř průmyslové úrovně, řekl generální ředitel ITER Bernard Bigot.

Vědcům se podařilo během pětisekundového plasmatického pulzu vygenerovat 59 megajoulů energie v podobě tepla. Jeden megajoul energie stačí k tomu, aby byly zhruba tři litry vody o teplotě 20 stupňů přivedeny k varu.

"Výsledky představují za poslední čtvrtstoletí nejjasnější důkaz potenciálu energie získávané z jaderné fúze pro zajištění bezpečného, udržitelného a ekologického zdroje energie," sdělilo ČTK Středisko společných činností Akademie věd České republiky. Právě vědci z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR se na projektu ITER podílejí. V Česku má fungovat zařízení pro experimenty s jadernou fúzí, tokamak COMPASS Upgrade, který má být podporou projektu ITER.

Z fúze pochází veškeré světlo a teplo ze Slunce a dalších hvězd. Umělá fúze by mohla být bezpečným, udržitelným a ekologickým zdrojem energie. Při termonukleární fúzi se při extrémně vysokých teplotách spojují lehké atomy, například vodíku tak, že stvoří jádra těžších prvků jako helium. Při tom se uvolňuje obrovské množství energie. Experimenty s fúzí se provádějí v zařízeních zvaných tokamak.

"Tyto přelomové výsledky nás o obrovský krok přiblížily zdolání jedné z největších vědeckých a technologických výzev ze všech. Je jasné, že v reakci na účinky klimatické změny musíme hodně věcí začít dělat jinak a fúze skýtá tak velký potenciál," zdůraznil britský vědec Ian Chapman.

Zastoupení EU v Británii uvedlo, že oxfordský tokamak JET je nejvýkonnější fúzní výzkumné zařízení svého druhu na světě. V letech 2014 až 2021 EU jeho provoz podpořila půl miliardou eur (přes 12 miliard korun).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

10.2.2022 09:23
Konečně je problém vyřešen, můžeme začít bourat všechny elektrárny. Čím rychleji tím líp. To se samozřejmě netýká ropáků ze zaprděného Babišstánu.

[poznámka pro náhodné kolemjdoucí: jde o specializovaný personalizovaný sarkasmus]
Odpovědět
va

vaber

10.2.2022 09:42
vygenerovali 59megajoulů to je pěkné a kolik megajoulů tam nagenerovali aby udělali puls, v článku chybí
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.2.2022 10:08
Tým amatérských klimatologů zjistil, že pražský pochod příznivců
jiné orientace vygeneroval ten den v Praze oteplení o tři stupně.
Při uzavření účastníků do budovy by tím teplem šlo vytápět domov pro
přestárlé účastníky a zbytečně neplýtvat takto vygenerovaným teplem.
Fajn, co se vše zkoumá a že se daří pokusy v laboratořích, ale než
se upínat k pokusům, tak je lépe se upínat až k praktickému využití.
Ten úvod berte jako nadsázku, že ne všechno je použitelné v praxi a
navíc v dohledné době. Tu energii potřebujeme nyní a generujme ji
z ověřených zdrojů.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.2.2022 10:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Bez těch pokusů nikdy praktického využití nedosáhnete, bude totiž chybět ta materie na jejímž základě je vůbec praktické využití možné. Stejně tak lze snadno vyvodit, že jestliže potřebujeme energii nyní, budeme ji potřebovat i v budoucnu, tudíž výzkum a vývoj v této oblasti má zjevně význam.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.2.2022 15:19 Reaguje na Jakub Graňák
Chraň bůh, nic proti výzkumu, ale mi jde o to, že kdejaký
pokus se už považuje za průlomový zdroj energie a k jeho
praktickému použití je ještě sakra dlouhá cesta. Upněme
se na reálné zdroje energie, jejich budování neodkládejme
s odkazem na pokusy. On je lepší vrabec v hrsti, nežli
holub na střeše. Dodnes čerpáme ze zdrojů realizovaných
před desetiletími , kdežto ze snů zatím téměř nic.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.2.2022 18:08 Reaguje na Břetislav Machaček
Bombastické titulky ke každé ptákovině jsou symptomem dnešní přesycené doby, nezbývá nám, než to brát s rezervou. V tom zbytku s vámi souhlasím, ostatně i oze jsou takovou hurá ptákovinou bez domyšlené koncovky, tak se teď narychlo vymýšlí "vaření" vodíku aby ty gigawaty nevyfučely do luftu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2022 11:34 Reaguje na Břetislav Machaček
Bohužel se zjistilo, že účastníci pochodu prdí helium a ne vodík, čímž se to oteplování silně brzdí.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

10.2.2022 11:03
Abych jen vysvetlil jak bylo rekordu dosazeno - Zarizeni JET bude brzo koncit protoze je na konci zivotnosti.

A vysokeho vykonu bylo dosazeno tim ze to nej skutecne byla dana smes deuteria s triciem zatimco predtim bezelo ciste jen na deuterium jehoz samostatna fuze proste vydava min energie. protoze chybi neutrony navic.

tudiz ze tohohle rekordu nakonec pred svym odpisem dosahne vedeli naprosto vsichni a neni to fakticky nic prulomoveho.

Vetsina tokamaku se aktivne snazi nepracovat s triciem protoze mimochodem aktivuje celou komoru neutrony (nasledne otravny velky tezkz objemny radionaktivni odpad) a nakladani s nim je drahe a velmi regulovane samo o sobe.

nedozvedeli jsme se prakticky nic noveho co by se neocekavalo.

ITER pobezi deset let jen s deuteriem aby regulator vyhodnotil spolehlivost bezprecedentniho zarizeni...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist