https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-z-akademie-ved-prozkoumaji-do-nedele-13-lokalit-na-becve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci z Akademie věd prozkoumají do neděle 13 lokalit na Bečvě Aktualizováno

13.11.2020 14:55 | PRAHA (ČTK)
Průzkum inicioval Český rybářský svaz ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny.
Průzkum inicioval Český rybářský svaz ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Vědci z Akademie věd ČR (AV) začali v terénu zkoumat tok řeky Bečvy. Snaží se zjistit, jaký je aktuální stav po kyanidové otravě a říjnových povodních, do neděle postupně prozkoumají 13 lokalit od Valašského Meziříčí až po Přerov. Dokumentovat budou, jaké ryby přežily a jací živočichové se do řeky splavili. Zpráva s výsledky bude k dispozici v polovině prosince, řekl dnes České televizi (ČT) vedoucí Ústavu biologie obratlovců AV ČR Pavel Jurajda, který má výzkum na starosti.
 

"Dneska a v následujících dvou dnech budeme sledovat rybí společenstvo, druhové složení, velikostní složení, dále potom makrozoobentos, to znamená vodní bezobratlí, kteří slouží rybám jako potrava, a nárůsty na kamenech, což je taky potrava pro ryby," řekl Jurajda. Podle něj je katastrofa na Bečvě docela výjimečná, a je tak důležité znát současný stav, aby bylo možné sledovat revitalizaci řeky.

Průzkum inicioval Český rybářský svaz ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny.

Jurajda pak dnes ČTK řekl, že je těžké odhadnout, jak bude průzkum dále probíhat. "Rádi bychom pokračovali, uvidíme, jak se to bude vyvíjet v příštím roce. U Bečvy je problém, že má dost vysoké průtoky. Ne všude se dá vlézt do vody," řekl Jurajda. "Takže teď těžko můžu říci: 'Ano, bude to každý druhý měsíc, nebo každý třetí měsíc. To bych opravdu nerad sliboval. Musíme stáhnout data o průtocích a rozhodnout se podle toho," řekl. Vědec zároveň zdůraznil, že v letních měsících ho určitě bude zajímat stav přirozené reprodukce v řece.

Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Do řeky vypustil 20. září kyanid dosud neznámý pachatel, případ stále vyšetřují vsetínští kriminalisté. Deník Právo dnes napsal, že se policie zajímá o kanál, který podle map neexistuje, a nikdo neví, odkud vede, ústí do Bečvy. Nachází se ve Lhotce nad Bečvou na Valašskomeziříčsku. Policie k tomu ale deníku odmítla komentář s tím, že pracuje s více verzemi.

Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři víc než 40 tun ryb ze zasažené oblasti Přerovska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.11.2020 15:03
To znamená jedno -- viník je stále neznámý.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2020 16:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
To uvidíme po zprávě. Pokud bude negativní, je vinník neznámý. Pokud
bude "pozitivní" je vinník znám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2020 18:56 Reaguje na Michal Ukropec
Teda, abych se vyjádřil přesněji, je jasné, z jaké výpusti ten kyanid vytekl. Viníka můžou chytat skutečně dlouho a výsledkem nemusí být obvinění konkrétní osoby. To je fakt. Ale pro veřejnost je důležitá ta výpusť.
Kvůli tomu, že nebyla uveřejněna, normální lidi podezřívají DEZU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2020 18:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Viník je přece znám od začátku. Z těch desítek (nebo stovek?) odebraných vzorků to musí být zcela jasné.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.11.2020 16:38
Jsem zvědav, jak "rychle" se příroda zotavila, takže kromě uhynulých ryb, které stejně neměly žádnou tržní hodnotu, takže se vlastně nic nestalo.
Odpovědět
Jan Tauš

Jan Tauš

15.11.2020 13:25
Podle mně je to jednoznačně DEZA ať si říká Babiš co chce. Bývalý ředitel Dezy Pustějovský je nyní v Senátu a má na starosti právě tyto okolnosti, zametat případné prohřešky proti životnímu prostředí. Ještě jsem kupodivu neslyšel jeho názor, je podezřele potichu, myslím, že tom ví víc, než my všichni dohromady.
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

16.11.2020 13:10
Tady jste se teda moc nevyznamenali . Slintáte dobře , ale už vám to nikdo nežere . Příště musíte určitě přidat . Blahoslavení chudí duchem . Demobloková garda se musí mobilizovat a s čerstvými silami plivat jedovaté sliny kolem sebe , jen co se do Babiše vejde .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist