https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-z-hindukuse-a-himalaje-zmizi-do-roku-2100-tretina-ledovcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z Hindúkuše a Himálaje zmizí do roku 2100 třetina ledovců, ovlivní to život dvou miliard lidí

5.2.2019 11:45 | PRAHA (ČTK)
Kvůli globálnímu oteplování roztaje do konce století nejméně jedna třetina ledovců v asijských pohořích Hindúkuš a Himálaj. Na snímku himalájský ledovec Gangotri.
Kvůli globálnímu oteplování roztaje do konce století nejméně jedna třetina ledovců v asijských pohořích Hindúkuš a Himálaj. Na snímku himalájský ledovec Gangotri.
Kvůli globálnímu oteplování roztaje do konce století nejméně jedna třetina ledovců v asijských pohořích Hindúkuš a Himálaj, což vážně ovlivní životy dvou miliard lidí. Vyplývá to z první souhrnné zprávy, která komplexně vyhodnocuje jmenovaný region. Na zprávu, na níž se podílelo kolem 350 vědců a akademiků z 22 zemí a 185 organizací, upozornil list The Guardian.
 

Dodrží-li svět ty nejpřísnější cíle pařížské dohody o klimatu z roku 2015 - tedy pokud se uhlíkové emise rychle a markantně sníží a teplota se ve srovnání s obdobím před průmyslovou revolucí zvýší maximálně o 1,5 stupně Celsia - do roku 2100 stejně roztaje v horských pásmech Hindúkuš a Himaláj 36 procent procent ledovců. Jestliže se uhlíkové emise nijak neomezí, mohou zmizet až dvě třetiny ledovců, uvádí zpráva.

Tyto ledovce zásobují vodou 250 milionů obyvatel regionu Hindúkuše a Himaláje a 1,65 miliardy lidí závisí na velkých řekách, které zde pramení. To je mimo jiné Indus, Ganga, Žlutá řeka anebo Mekong.

"Jde o neslýchanou klimatickou krizi," upozorňuje Philippus Wester, který celý projekt vedl. Šokujícím zjištěním podle něj bylo, že jedna třetina ledovců zmizí, i když lidé v boji s globálním oteplováním učiní ambiciózní opatření.

Zprávu nechalo vypracovat osm zemí, ve kterých se sledovaná pohoří táhnou: Afghánistán, Pákistán, Indie, Nepál, Bangladéš, Bhútán, Čína a Barma. Po Arktidě a Antarktidě je region třetí největší zásobárnou ledu na planetě. Od 70. let minulého století odsud ale zhruba 15 procent ledovců vlivem vyšších teplot zmizelo.

Dvojice pohoří se táhne po délce 3500 kilometrů a vliv oteplování se v jednotlivých místech liší. Například v Pákistánu a Afghánistánu jsou některé ledovce stabilní, anebo se dokonce zvětšují, patrně díky zvýšené oblačnosti. Ale i ty začnou postupem času tát, tvrdí Wester.

Tající ledovce ve výhledu 30 až 40 let zvýší průtoky řek. U vysokohorských jezer hrozí, že se jim prolomí břehy a voda z nich zatopí přilehlé komunity, uvádí Wester. Od 60. let tohoto století se bude průtok řek snižovat, což se nejvíce projeví na Indu a středoasijských řekách, předpovídá zpráva.

Nižší průtoky řek se odrazí na nižším výkonu vodních elektráren, z nichž pochází většina elektřiny v regionu. Nejvíce se ale úbytek vody podepíše na produkci farmářů na úpatí hor a níže po proudu řek. Ti se spoléhají na předvídatelnou zásobu vody.

Vlivem změn v jarním tání se průtok řek před sezonou monzunových dešťů snižuje, když farmáři osévají svá pole. Monzunové deště se navíc stávají nepředvídatelnými a nezřídka nabývají krajních podob. "Stoletá voda se objevuje každých padesát let," uvádí Wester.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

5.2.2019 11:10
Nic neroztaje. Podle skutečných vědců se blíží doba ledová.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.2.2019 12:51 Reaguje na Josef Mozek
No jasný, celej svět se mílí a i nám všem se to jen zdá, že se mění klima dle teorie globálního oteplování... všechno je to jen iluze, že? :D
Odpovědět
JM

Josef Mozek

5.2.2019 13:53 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Nejspíš se MÝLÍ jen hrstka nepříliš nadaných, ostátní propagující globální oteplování to činí z velmi vydatného prospěchu. Každý přemýšlivý člověk vidí , že jde jen o bezvýznamné lokální periodické změny.
Odpovědět
ig

5.2.2019 14:11 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ještě v sedmdesátých letech se vážně uvažovalo o tom, že lidstvo ohrožuje příchod nové doby ledové. Lowell Ponte měl při tom k dispozici ta samá data (samozřejmě do roku 70 a něco), kterými dnes prokazujeme globální oteplení...

Že se něco děje je jasné. Odobně si pamatuju, že když mi bylo pět let, bylo sněhu po kolena a teď je ho jenom do půli lýtek. Jen z toho nevyvozuju tak dalekosáhlé závěry, jako že bych měl přestat doma topit plynem a místo toho se zahřívat v otepi slámy (což je lokální ekvivalent toho co globálně požadují klimaplašani).
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.2.2019 16:11 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Navíc poslední doba ledová (v níž žijeme) už "přetahuje". A předchozí doby meziledové končívaly oteplením, z něhož se relativně rychle propadly do následující doby ledové. A potom zaplaťpanbu za každé ppm CO2 ve vzduchu, byť jeho dopad na teplotu je ralativně malý.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.2.2019 18:51 Reaguje na Jan Šimůnek
ODPOVĚĎ PRO VŠECHNY TŘI:

Svým odmítáním reality jí nezměníte.. že nechápete k čemu na planetě dochází taky na věci nic nemění.

Pracuje se s novými daty a mezioborově po celém světě dohromady a všichni přicházejí se stejným potvrzením globálního oteplování způsobeným do značné míry člověkem......

Pouštět se s vámi do nějaké absurdní diskuze nema smysl.
Odpovědět
ig

5.2.2019 19:40 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Já to tedy chápu naprosto přesně. Prudce a nečekaně se ochlazuje, v Chicagu měli -35 stupňů. A u nás v práci na jednom místě naměřili dokonce -195 stupňů. Jestli tohle nejsou indicie přicházející doby ledové, tak už nevím co ještě je potřeba aby se lidem rozsvítilo.
Odpovědět
ig

5.2.2019 20:11 Reaguje na
(Jasně že je to sarkasmus. Ale stejně na mě působí některé argumenty nadsazující vliv lidské činnosti na klima.)
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.2.2019 07:00 Reaguje na Lukáš Kašpárek
V podstatě žádná "nová data" nemají. Jen jim docvaklo, že z globálního oteplování se dá vyrejžovat víc peněz než z příprav na dobu ledovou.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

6.2.2019 11:58 Reaguje na Jan Šimůnek
to víš že jo ty šmudlo...
Odpovědět
JM

Josef Mozek

6.2.2019 16:11 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Radujme se z každého ledovce, který roztaje. Na jeho místě může vyrůst vegetace dodávající v létě kyslík a vlhkost do ovzduší.
Odpovědět
ig

5.2.2019 11:45
Jestliže se stoletá voda opakuje každých padesát let, znamená to jediné: mají špatně zkalibrované údaje :-)
Odpovědět
VK

Václav Kain

5.2.2019 13:30
Zapoměl jsem na jednu děsně jednoduchou věc.Proč nevykupovat plasty?Pár haléřů a ani jedna plastová láhev by se neválela po přikopech a jinde.Tak jako jsou vrátné např.pivní láhve.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

5.2.2019 13:47 Reaguje na Václav Kain
Vykupuje se jen to, co je k užitku. Co s použitými plasty?
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.2.2019 13:54 Reaguje na Josef Mozek
energetické využití odpadu. výhřevnost to má podobnou jako velmi nekvalitní uhlí, tedy logická výkupní cena je řádově stovka za metrák, pět halířů za flašku. samozřejmě franko spalovna.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

5.2.2019 14:20 Reaguje na Lukas B.
Pak je na místě otázka, proč už nestojí teplárny, postavené speciálně pro tento typ paliva. Tipuju, že problémem jsou zplodiny hoření.
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.2.2019 14:39 Reaguje na Josef Mozek
pálí se to s komunálem, protože přestože je plastů zdánlivě spousta, na zcela specializovanou teplárnu to nestačí (a plastů je víc druhů a pálí se to nepřetříděné, třídění je drahé). a pro to pálení komunálu technologie (filtry) samozřejmě existují a používají se. dejmetomu v malešicích.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.2.2019 10:22
Mimochodem, jsou schopni klimaalarmisté dohledat, jak tyhle ledovce vypadaly v době středověkého klimatického optima, kdy Grónsko uživilo stáda dobytka a ve chráněných polohách se dalo pěstovat obilí?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist