https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-nafilmovali-odlomeni-obriho-kusu-gronskeho-ledovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci nafilmovali odlomení obřího kusu grónského ledovce

12.7.2018 11:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ledovec Helheim Glacier na snímku NASA z dubna 2018.
Ledovec Helheim Glacier na snímku NASA z dubna 2018.
Foto | NASA ICE / Flickr
Mezinárodní expedice ekologů a klimatologů si z Grónska odváží dokumentární poklad. Detailní obrazový materiál, který vteřinu po vteřině mapuje odštěpení pořádného kusu ledu od pevniny, přesněji tedy masivního odštěpku helheimského ledovce. Unikátní záběry velmi názorně demonstrují, jak vážné to s táním severských ledovců ve skutečnosti je. O podrobnostech informuje EurekAlert.
 

Ne více než třicet minut potřebovala souvislá masa ledu, která se svou velikostí (cca 7,5 x 4,5 kilometrů) blíží rozloze newyorského Manhattanu, ke svému „odpojení“ od zamrzlé pevniny. Dílem šťastné náhody se připraveným výzkumníkům podařilo zaznamenat celý proces a v podobě videa zrychleného na 90 vteřin jej zveřejnili. Záběry velmi podrobně zachycují trhání a lámání odštěpku podél puklin, převracení vrcholových partií i štěpení na menší části.

„Netrvalo to ani půl hodiny a obrovský odtržený ledovec se rozlámal na malé kousky jako koláč,“ říká k tomu David Holland, profesor Newyorské univerzity a vedoucí celé expedice. „Všechny tyto fragmenty pak volně odplynuly do oceánu.“ Proč je zmíněné video odborníky tak vysoce ceněné? Jednak bezprostředně zachycuje vznik prakticky všech typů odlomených ker a plovoucích ledovců, které polární badatelé popisují. A samozřejmě, dává také velmi reálný rozměr informaci o tom, jak závažné je zvyšování hladiny moří kvůli klimatickým změnám a tání severských ledovců.

„Celosvětově pozorované zvyšování hladiny mořské vody je nepopiratelné, vždyť následky pociťujeme na pobřeží při každé větší bouři,“ vysvětluje Holland. „To, že voda dosáhne výše, je však důsledkem. A bohužel často zapomínáme na původní příčinu, kterou je tání ledovců. Naše video zachycuje v celistvé podobě, co stojí na počátku problému.“ Situaci se stoupající hladinou oceánů přirovnává k drinku, do kterého je přihozeno pár kostek ledu. S tím jak pomalu tají, roste i hladina nápoje ve sklenici. „Každý takový odlomený ledovec nebo kra nenápadně zvyšuje hladinu oceánů,“ říká Holland.

A pochopitelně, pokud má rozměry helheimského odštěpku, je zvýšení hladiny významnější. „Je to velmi názorné video. Vidíte na něm proces, který je ve své podstatě velmi násilný, dramatický a hlavně jednosměrný. V dohledné době se grónský pevninský ledovec určitě nebude zvětšovat, přimrzávat, dorůstat. Bude se jen odlamovat a bude tak činit podobně náhle, jako u Helheimu.“ Satelitní snímky přitom potvrzují, že fragmentace ledovcových partií je dnes v Antarktidě i Grónsku stále častější. Výzkumníci zatím nedokáží přesně předpovědět a modelovat, za jakých okolností k odlamování dochází. Zmíněné video jim v tom může pomoci.

Jsou to jednoduché počty: když se uvolní voda vázaná v ledovcích, zvýší se hladina světových oceánů. Stávající rozvolnění Západního ledového příkrovu v Antarktidě už nyní způsobilo zvýšení hladiny o 4 %. Pokud by z této oblasti zmizely všechny ledovce, zvýší se hladina zhruba o tři metry. Města jako například New York (ale prakticky 40 % veškerých světových metropolí) by se tak z větší části ocitla pod vodou.

Odlomení obřího kusu grónského ledovce nafilmovali vědci i v roce 2008. Akce trvala 75 minut.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JN

Jan Nován

12.7.2018 23:44
Nevím jak jste se učili fyziku, ale plovoucí led, když roztaje, nezvýší hladinu, ani o milimetr i kdyby ho bylo milióny tun. A jestli tomu nevěříte, tak se jděte zeptat svého fyzikáře ze základní školy.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

13.7.2018 07:46 Reaguje na Jan Nován
Situaci se stoupající hladinou oceánů přirovnává k drinku, do kterého je přihozeno pár kostek ledu. S tím jak pomalu tají, roste i hladina nápoje ve sklenici. „Každý takový odlomený ledovec nebo kra nenápadně zvyšuje hladinu oceánů,“ říká Holland.

Sním a nebo bdím. To je vědec!!!!
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

13.7.2018 10:46
Pánové nebuďtě líní.

Autor videa a komentáře o "kostce ledu ve sklenici" samozřejmě fyziku zná:
https://caos.cims.nyu.edu/dynamic/people/faculty/david-holland/
Předpokládám, že s jeho vzděláním lépe než všichni učitele základních škol.

V článku je pro jistotu odkaz na článek v originálním znění.
Přirovnáním je následovné: "Break an iceberg off a glacier, and it’s like plopping an ice cube into a cup of water, Holland says: the water line rises."
Stačilo si odkaz přečíst.

Kdyby jste použili i druhou půlku znalostí ze základní školy, konkrétně ze zeměpisu, tak by jste věděli, že Grónsko je ostrov (pevnina). A tedy, když se odlomí pevninský ledovec a sjede do moře, tak hladina stoupne.
Stejně jako v případě č. 2 ve sklenici s vodou.
https://www.youtube.com/watch?v=U_VmDMPZ9sY

Autor článku (R.D.)se , pravda, dopustil chybky v překladu, to ale není důvod k pohoršování. Akorát riskujete, že se ztrapníte, jako teď p. Hošek.



Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

13.7.2018 13:23 Reaguje na Martin Jasan
Ten kus ledu nesjel z pevniny, ale odtrhl se od pevniny, tzn. že už plaval.
Já když mám v drinku led, tak se mi hladina ve sklenici nezvyšuje. No když by měl autor drink v ledu, tak bych s ním souhlasil.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

13.7.2018 15:07 Reaguje na Vladimír Hošek
Prečtěte si ještě jednou co jsem psal a podívejte se na ilustrační video a neslovíčkařte. To nikam nevede.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

14.7.2018 12:15 Reaguje na Martin Jasan
Z videa 22. 6. 2018 je patrné, jak po vzniku pukliny se z jejích okrajů odlamují menší kousky a stříká voda po jejích pádu. Tím je jasné, že se odlomil kus pobřežního ledu při hladině moře.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

13.7.2018 15:15
Natočil někdo zase to, když tam voda zmrzne a vytvoří ledovec zpět?
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

13.7.2018 18:13 Reaguje na Josef Mozek
No vzhledem k tomu, že se stáří ledovce odhaduje na 110000 let tak pochybuji, že by to někdo natočil.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B3nsk%C3%BD_ledovec

Zkuste používat svoje příjmení nejen jako přijmení.
Odpovědět

14.7.2018 11:48 Reaguje na Martin Jasan
Led poblíž zemských polů střídavě taje / odlamují se kry / a zase zamrzá. Děje se tak cyklicky při střídání ročních období, tj. každý rok. Plocha ledu tak kolísá v průběhu jednoho roku.
Vaše příjmení zase označuje materiál výplně Vaší lebeční dutiny.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

16.7.2018 10:14
a) @V.Hošek, J.Mozek: Nemáte pravdu - Helheimský ledovec je pevninský:

Pochopitelně se vždy může odlomit až v moři, na pevnině by měl těžko kam se odlomit a spadnout. Jde o to, že je to výběžek pevninského ledovce, který se pohybuje směrem do moře. Rychlost pohybu se v důsledku klimatických změn zrychluje.

https://en.wikipedia.org/wiki/Helheim_Glacier

b) @J.Mozek: Nemáter pravdu - Helheimský ledovec nepatří k místem, k arktickému ledu. Je na 66 rovnoběžce s.š.

Zkuste používat vaše briskní uvažování i na dohledání si relevantních informací, ať příště nepíšete nepravdivé nebo zavádějící informace.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

16.7.2018 14:23 Reaguje na Martin Jasan
Pokud si chceme navzájem radit, tak Vám tedy doporučuji změnit pohled na věc, opusťte zelené náboženství, záchranu světa nerealizujte masochismem a když budete chtít něco realizovat, tak konstruktivně, pragmaticky a racionálně.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

16.7.2018 14:49 Reaguje na Vladimír Hošek
Vidím, že když vám dojdou argumenty a musel byste uznat, že jste se mýlil, tak je strategie obviňování ze "zeleného náboženství".

Zkoušíte slovíčkařit: "konstruktivně" "pragmaticky" "racionálně", jsou pro vás jen prázdná slova, pokud nejste schopen uznat ani holý evidentní fakt.






Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

16.7.2018 16:03 Reaguje na Martin Jasan
Přeji Vám trochu nadhledu.
Jinak jste si diskusi trochu upravil k obrazu svému. Začal jsem diskutovat na toto téma - tak se vraťme na začátek.
Situaci se stoupající hladinou oceánů přirovnává k drinku, do kterého je přihozeno pár kostek ledu. S tím jak pomalu tají, roste i hladina nápoje ve sklenici. „Každý takový odlomený ledovec nebo kra nenápadně zvyšuje hladinu oceánů,“ říká Holland.

K tomu Vám polopatě říkám, když led plave, tak se hladina nemění. Nic víc nic míň jsem neřekl. To ostatní jste si vyfabuloval.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

16.7.2018 22:29 Reaguje na Vladimír Hošek
Opět nemáte pravdu, napsal jste totiž i: "Ten kus ledu nesjel z pevniny, ale odtrhl se od pevniny, tzn. že už plaval."

V originálním znění:
"Break an iceberg off a glacier, and it’s like plopping an ice cube into a cup of water, Holland says: the water line rises."

icebert = mořský ledovec
glacier = pevninský ledovec

Tedy se mýlíte v tom podstatném, co jste psal hned v prvním příspěvku. Hladina se zvýší, protože do vody se z pevninského ledovce dostane nový kus ledu.

Pokud se nad tím zamyslíte, tak je to informace, kterou poskytují vědci, kteří problematiku znají 1000x lépe než vy, celoživotně se tomu věnují a byli přímo na místě.
Vám to, je ale málo a máte pocit, že jste chytřejší a že to tak určitě nebylo.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

17.7.2018 12:42 Reaguje na Martin Jasan
Když se něco odtrhne na moři, tak to nesjede z pevniny.

Vědecké výzkumy jsou nyní financované tak, že když vědec zjistí, že zadavateli výzkumu výsledek nevyhovuje, tak je problém s financováním, takže je velký problém vědcům věřit. Skoro mám pocit, že výsledky výzkumů jsou předem zadány a výzkum jen potvrzuje, že by i takto to mohlo být.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

17.7.2018 14:28 Reaguje na Vladimír Hošek
a) Z vaší poznámky je vidět, že vůbec nevíte, jak funguje standardní vědecký výzkum.

b) Pravděpodobně věříte raději jakémukoliv vlastnímu totálně nepodloženému "pocitu", jen když to bude potvrzovat váše antienvironmentální myšlení.

c) Pravděpodobně neumíte anglicky, protože byste rozuměl rozdílu mezi iceberg (mořský ledovec) a glacier (pevninský ledovec) a dokázal byste si přečíst ať už Wikipedii nebo originál popis od autora, kde je to jasně popsané a není to v rozporu s tím co tvrdíte vy.

Raději si najděte jiného koníčka, kde nebude potřebovat používat váš "pocit".
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.7.2018 15:17 Reaguje na Martin Jasan
No, komentoval bych to takto, dost často se Vám stává, že "pro stromy nevidíte les."
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist