https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedeni-holstejna-si-neni-vedomo-toho-ze-by-souhlasilo-s-prehradou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vedení Holštejna si není vědomo toho, že by souhlasilo s přehradou

14.5.2020 00:26 | BLANSKO (ČTK)
Ministerstvo zemědělství chce nově hájit 31 území pro vodní nádrže. / Ilustrační foto
Ministerstvo zemědělství chce nově hájit 31 území pro vodní nádrže. / Ilustrační foto
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Současné vedení Holštejna na Blanensku překvapila informace ministerstva zemědělství, že u stanoviska obcí ohledně hájení lokality pro vodní nádrž je v její kolonce jako její stanovisko napsáno "ano". Starosta obce Petr Mynařík včera řekl, že si není vědom, že by zastupitelstvo souhlas schvalovalo, a se záměrem nesouhlasí. Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý uvedl, že zástupce obce na jednání nebyl proti. Ministerstvo v týdnu uvedlo, že chce hájit 31 území pro vodní nádrže, mezi nimi i Holštejn.
 

"Nejsem si vědomý, že bychom něco takového v zastupitelstvu schvalovali," řekl včera starosta Mynařík, který je ve funkci druhé volební období. Záměr označil za nesmysl. "Zjišťuju, z jakého roku to je a kdo se pod to podepsal, protože já za své působení na radnici si nejsem vědomý, že bychom v zastupitelstvu něco podobného schvalovali," dodal.

Informace, kterou ministerstvo takto zveřejnilo, se mu nelíbí. "Mělo být u toho ještě dodáno, že s tím obec třeba v roce 1985 souhlasila, já ale o tom nevím," uvedl starosta. "Znehodnotilo by to celý Moravský kras, určitě bych s tím nesouhlasil," konstatoval Mynařík.

Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý napsal, že k návrhu lokalit na rozšíření současného generelu byla uspořádána řada jednání se starosty všech obcí, jejichž katastry by byly hájením dotčeny. Jednání o zařazení Holštejna se podle něj uskutečnilo v Brně na pozvání pracovníků Povodí Moravy 20. června 2019.

"Z jednání samozřejmě existuje záznam, který byl k dispozici účastníkům a obsahuje jasné sdělení, že k představeným návrhům nebyl ze strany zúčastněných měst a obcí žádný zásadní nesouhlas. Účastnil se také zástupce Holštejna, který hájení neodmítl. Starosta Holštejna včera byl také v telefonickém kontaktu s příslušnými pracovníky ministerstva zemědělství, kde si společně potvrdili, že byl na jednání přítomen zástupce obce, nevznesl námitky a naši pracovníci mu také vysvětlili, co hájení znamená," uvedl mluvčí.

Někteří obyvatelé obcí generel podle něj chybně vykládají jako "plán výstavby přehrad". Na jednáních podle něj naprostá většina zúčastněných starostů pochopila předběžnou opatrnost pro zajištění dostatku vody v budoucnu a také to, že zatím nezačala žádná příprava příslušné dokumentace, která by znamenala rozhodnutí o výstavbě. "Zařazení lokality do generelu v žádném případě neznamená, že k realizaci nádrže dojde. Bude záležet na budoucnosti, tedy na dostupnosti našich vodních zdrojů," doplnil mluvčí.

Ministerstvo zemědělství chce nově hájit 31 území pro vodní nádrže. Nejvíce, sedm, je jich v Kraji Vysočina, v Jihomoravském kraji jsou čtyři včetně té u Holštejna. Většinou jde o lokality, které už v minulosti na seznamu byly, v uplynulých desetiletích z něj po námitkách místních zmizely. To se týká i lokality u Holštejna. Je jednou z problematických, ochranáři i ministr životního prostředí upozorňují, že možnou stavbou by se zničily krasové jeskyně v chráněné krajinné oblasti Moravský kras.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

14.5.2020 08:15
To je ale banda hajzlů na tom MZe! Pěkně to tu vedeme... jen co je pravda....

MZe má jasné zadání:

My (zemědělci) se přizpůsobovat nebudeme... nám se to líbí jak to je.... postavíme přehrady a zbytek nás nezajímá.... betonáři musí být spokojení a musí mít hodně peněz....

Komunismus 2.0 v praxi.........

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.5.2020 08:32 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Stavět přehradu v Holštejně je úplná blbost, to použitelné údolí Bílé vody je nádherný kousek chráněné přírody, na Baldovec je to asi 2 km a v úzkém prostoru by se stejně nic moc vody nenadrželo.
A prohlásit za obecní souhlas to, že zástupce na jednání neprotestoval je přece normální podvod, musí to přece projednat zastupitelstvo a písemně to odsouhlasit.
To je tím, že vláda běžně lže a podvádí, tak i ouředníci se chovají jako dobytek. Ať mi někdo ještě vykládá, že žijeme v demokracii. V normální zemi by příslušný ouřada na hodinu letěl.
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.5.2020 10:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Nicméně úplně stejně rozhoduje EU a úplně stejně bylo rozhodnuto i o Green Dealu, i třeba o zákazu žárovek. Takže ekologové dostávají jen svou vlastní polívčičku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.5.2020 10:48 Reaguje na Jan Šimůnek
Jako dycky úplná blbost, EU o nic nerozhoduje, i ke green dealu se každá země přihlásila dobrovolně. A nějaké přehrady ji na ni můžou hodit jen ti demagogové, kteří si vás programují.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.5.2020 13:18 Reaguje na Pavel Hanzl
EU prý nic nerozhoduje a nepřikazuje...
A teď tu o Červené Karkulce....
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

15.5.2020 10:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Přesně tak..
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.5.2020 20:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud se budou realizovat zelená energetická zvěrstva, budeme zoufale nutně potřebovat každý špičkový zdroj, každou možnost akumulace.
Argument o "nádherné přírodě" jde dost mimo, místa vhodná k nadržení vody bývají zároveň velmi často přírodně zajímavá - bohužel při blackoutu byste asi neměl moc chuti jet se dívat, jak hezky zurčí potok v údolí.
Odpovědět
PK

Pavel Kalenda

14.5.2020 21:23
Každá přehrada má své pro a proti. V Moravském krasu je již jedna obdobná - Jedovnice a je hojně využívaná k rekreačním účelům a zvyšuje atraktivitu MK. Přehrada v Holštejně by umožnila dotaci Bílé Vody v období sucha, kdy jen za posledních cca 30 let minimálně 5x zcela vyschla Bílá Voda i Lipovecký potok, její přítok před propadáním, a my jsme nasbírali několik kýblů polomrtvých raků ze zbytkových tůních a odnášeli je kilometr proti proudu do tekoucí vody.
Na druhou stranu by se zabránilo povodním, které dnes pravidelně zanášejí jeskyně od propadání až po Amatérskou jeskyni. Například jen v jeskyni 13C se usadilo cca 0,5 m štěrkopísků a hlín od roku 2000. Jeskyně se tímto sice zanáší a destruuje, ale je to přirozený proces, který trvá posledních cca 10000 roků. V jiných obdobích si zase voda vytváří nové odtoky a tím i jeskyně.
Je těžké rozhodnout, kterou cestu zvolit, zda ponechat přirozený vývoj jeskyní (i s jejich možnou destrukcí), nebo využít optimálně vodu pro stabilizaci průtoků Punkvy (a tím také ochranu Punkevních jeskyní, například). Je to jako s kůrovcem, kterého si tak hýčkáme nejenom v NP Šumava :-) Jedni jej ponechávají svému vývoji s chtějí se zbavit monokulturního lesa a jiní by se jej chtěli zbavit.
Odpovědět
JK

Jan Kropáč

15.5.2020 13:16 Reaguje na Pavel Kalenda
Holštejn již má protipovodnovou hráz. Tady jde spíše o to, že pokud se to dá do plánu, mohou dát firmě peníze na "průzkumné práce". Ministerstvu jde o to, jak přerozdělit státní peníze někomu a nic fyzického při tom neudělat viz studie "Zemanovy stoky" či zplavnění Labe. Skoro miliarda pryč a do země se kopnout nemuselo.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.5.2020 13:17 Reaguje na Pavel Kalenda
Řekl bych, že to je asi tak správné hodnocení toho záměru na přehradu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.5.2020 15:50 Reaguje na Radim Polášek
A nejhorší je, že to všichni berou jako normální jednání a volí tuhle svoloč ve volbách.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.5.2020 13:21
Já věřím, že se ty rozpory vysvětlí. Tato přehrada, stejně jako každé takové dílo, není ani úplně ve všem špatná ani úplně ve všem dobrá , vždy má své klady i zápory. Věřím, že se záměr bude diskutovat a že se dojde k výsledku dobrému pro většinu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.5.2020 14:05
Tady z mého pohledu v této fázi nejde ani tak o přehradu, zda ano nebo ne, ale o to, jak MZe ... jak to napsat ... kreativně pracuje v interpretací reality:-).

Prostě mlčení znamená souhlas:-).

A pak se divíme, že je kde kdo proti kde čemu ... prostě proto, že občané ve všem vidí snahu o ojeb, a to i ze strany státu, a tak jsou proti všem a všemu. Čistě preventivně. A jak se bohužel ukazuje, často právem.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.5.2020 14:31
Nevím, jestli by byla nová přehrada víc přínosem nebo neužitečným zásahem do krajiny. Nejsem příznivcem ani odpůrcem přehrady v daném místě. Za nebezpečné považuji proces, kdy je v oficiálním jednání úředníka zapsáno, že s něčím souhlasím, aniž bych svůj souhlas vyjádřila (slovně nebo zvednutím ruky při hlasování). Z mlčení subjektu nebo neprotestování přece v oficiálním zápisu z jednání nelze vyvodit souhlas!
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.5.2020 16:43 Reaguje na Majka Kletečková
MZe by se za svůj přešlap mělo dotčeným obcím omluvit. A sdělit, co podniklo, aby se fiktivní souhlasy v zápisech v budoucnu už neobjevily. I kdyby to bylo selhání jen jednoho úředníka, hanba nyní leží na celém ministerstvu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.5.2020 19:02 Reaguje na Majka Kletečková
Myslíte to dobře, ale ... Ústřední orgán státní správy? Omluvit se? Nějaké vesnici? V ČR 2020?

Tak možná po třech pravomocných rozsudcích a min jedné exekuci a to ještě jenom tak, aby bylo jasné, jak to mysleli dobře a jen nebyli tupou vsí pochopeni.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist