https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedeni-prahy-schvalilo-klimaticky-plan-opozice-jej-kritizuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vedení Prahy schválilo klimatický plán, opozice jej kritizuje

10.5.2021 14:36 | PRAHA (ČTK)
"Dnes schválená strategie je velmi ambiciózní a všichni si to uvědomujeme," uvedl primárotův náměstek Petr Hlubuček (STAN), který má přípravu plánu na starosti.
"Dnes schválená strategie je velmi ambiciózní a všichni si to uvědomujeme," uvedl primárotův náměstek Petr Hlubuček (STAN), který má přípravu plánu na starosti.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Hlavní město by do roku 2030 mělo investovat 230 miliard korun do opatření snižujících emise oxidu uhličitého, pokud chce dostát svému závazku snížit uhlíkovou stopu metropole o 45 procent. Vyplývá to z klimatické strategie města, kterou schválili radní a budou o ní jednat zastupitelé na konci května. Dokument navrhuje 69 opatření, většinu potřebných peněz chce město získat z evropských fondů. Strategii kritizovaly opoziční ODS a ANO.
 

"Dnes schválená strategie je velmi ambiciózní a všichni si to uvědomujeme," uvedl primárotův náměstek Petr Hlubuček (STAN), který má přípravu plánu na starosti. Dodal, že plán město schvaluje ve vhodnou dobu i v souvislosti se změnami, které přinese pandemie covidu-19. "Už dnes je jasné, že jedním z dopadů bude proměna struktury celého hospodářství," řekl.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dodal, že městu se přes projekty zahrnuté v plánu otevře možnost financování z řady evropských dotačních titulů. Podle Hlubučka bude uskutečňování plánu s využitím všech dotací pro Prahu znamenat náklady z vlastních zdrojů kolem dvou miliard ročně. "To je něco, co není nereálně," řekl. Město v poslední době kvůli covidu-19 a daňovým změnám zaznamenalo významné výpadky příjmů a v řadě oblastí se škrtalo.

Strategie se zaměřila na čtyři základní oblasti. Prvním je udržitelná energetika, kam spadají energetické úspory v budovách, instalace fotovoltaických panelů na střechy nebo využití tepla z odpadních vod pro vytápění. Druhou oblastí je udržitelná mobilita, kam patří nákupy elektrobusů pro MHD nebo budování elektonabíječek. Třetí je cirkulární ekonomika, která zahrnuje například výstavbu bioplynové stanice na zpracování zbytků potravin. Posledním pilířem je pak adaptace na změnu klimatu například pomocí výsadby zeleně nebo lepšího hospodaření s dešťovou vodou.

Plán kritizovala opoziční ODS, podle které jde o "finanční i morální hazard". "Klimatický plán tak, jak je navržen a prezentován magistrátní koalicí, je jen pouhou politickou proklamací. Koalice tímto vzbudí nereálná očekávání a po čase budou muset potichu přiznat, že záměr byl v předložených parametrech nesplnitelný. Voličům by měli říkat pravdu, ne pohádky,“ uvedl předseda klubu zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček.

V podobném duchu už dříve plán okomentoval místopředseda klubu ANO Ondřej Prokop. "Ty náklady jsou naprosto astronomické a je jasné, že ani za pomoci národních nebo evropských dotací nebude Praha schopna takový plán naplnit. Ten, komu to nakonec padne na bedra, budou zejména už tak zatížení pražští podnikatelé a v konečném důsledku i všichni Pražané," uvedl dnes.

Podle Hlubučka je plán nastaven přesně tak, aby umožnil splnit zastupiteli schválený závazek města snížit emise oxidu uhličitého do roku 2030 o 45 procent. "Nemyslím si určitě, že je plán nereálný," řekl a dodal, že ambiciózní být z principu musí.

Z konkrétních projektů plán zahrnuje například instalaci fotovoltaických panelů na střechy, kterou magistrát plánuje vyzkoušet ve dvou bytových domech na Černém Mostě. Podle Hlubučka k tomu město plánuje založit zvláštní organizaci pro obnovitelnou energii. Město by tímto způsobem v budoucnu mohlo vyrábět až 30 procent elektřiny v metropoli. Stejně tak by se podle Hlubučka mohlo až 30 procent tepla nutného pro vytápění města získávat z odpadních vod. Ty jsou zahřáté a teplo se z nich dá zpětně získat s pomocí výměníků. Plán počítá také se zpoplatněním vjezdu do centra, o čemž se v metropoli diskutuje delší dobu. Podle Hlubučka by výše mýta měla být navázána na emisní třídu vozidla. Hřib k tomu řekl, že v tuto chvíli město nemá na zavedení mýta pravomoc, takže jde o téma spíše pro budoucí garnitury.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

10.5.2021 16:05
To jako že dodělají urychleně pražské okruhy a jejich propojení + rychlodráhu na letiště a MHD bude zadarmo ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.5.2021 08:18 Reaguje na smějící se bestie
rychlodráha na letiště? :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.5.2021 11:05 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To už je prostě tradice, ten název za ty desítky let čekání na Godota už zkrátka zdomácněl ... já tomu taky tak říkám:-))).
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

10.5.2021 17:49
začíná se vizí. A pak je třeba podnikat kroky směřující k cíli. Problém naší současnosti je, že málokdo z politiků má vizi přesahující rok 2030. I my máme takovou vizi. Do roku 2033 BEZ UHLÍ!
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.5.2021 20:48 Reaguje na Katka Pazderů
Možná se podaří tímto projektem ušetřit 4,5 % emisí do roku 2030. Řekl bych, že to nemají dobře spočítané. A nebo již se lhaní a podvody staly v politice standardem?

A co ty emise, které budou spontánně růst, ty se tam pro jistotu nezapočítají, aby to nekazilo závazek.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.5.2021 11:03 Reaguje na Katka Pazderů
To se vám v Praze celkem může povést:-DDD.

Aspoň něco ... ;-).
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.5.2021 12:38 Reaguje na Katka Pazderů
Kdyby tak byla marjanka zadarmo , bylo by v Praze i víc vizí :).
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.5.2021 18:50
Že by s loučema v jeskyni ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.5.2021 08:19 Reaguje na smějící se bestie
lepší než s telefonem v ruce a sluchátka v uších
Odpovědět
PJ

Pavel Januška

10.5.2021 20:49
Proč se ze zbytků potravin má vyrábět energie? Každá selka dávala pomyje (zbytky jídla) praseti, chalupnice kachně nebo slepici.
Jaký může být emergetický zisk z tepla odpadní vody?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.5.2021 21:07 Reaguje na Pavel Januška
To už ty mladý neznaj. Všechno přece " roste " v regálech hypersuper márketů.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.5.2021 08:21 Reaguje na smějící se bestie
to je divný, když mají přece tak velké chytré telefony....kde soudruzi udělali chybu?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.5.2021 16:59 Reaguje na Pavel Januška
S těmi zbytky to někteří ve spolupráci s vesničany pochopili. Já
si tak vychoval odběratelé vajíček, kteří suší zbylé pečivo a vše
ostatní zamrazují do prázdných krabic od mléka. Když přijedou pro
vajíčka, tak přinesou suchý chléb, pečivo a ty zamražené zbytky.
Podle množství je následně rozmrazím a dám slepicím. Nic tak
nemusí končit v bioplynce, ušetřím na zrní a slepice mají změnu.
Často tam jsou i masové zbytky a to je mezi slepicemi o ně boj.
Chce to ale tu výchovu a patřičnou slevu podle množství zbytků
za ty domácí vejce z travnatého výběhu. Mít výběh větší, tak
by nebyl problém si takto vychovat více odběratelů-dodavatelů
zbytků. Ve svém vlastním zájmu nezamrazují nic zkaženého či
plesnivého a tak nemám obavy to zkrmovat. To jen na okraj malý
návod pro lidi snažící se o hospodárnost a o domácí produkty.
Mi se to plýtvání potravinami hnusí a pamatuji na "bitvy" o
zbytky z kuchyní a restaurací pro čuníky. Kdysi i armáda měla
své čuníky a nebo alespoň nějaké odběratele zbytků, ale dnes
je dle norem EU na vše kafilerie. To je ale nic, když se topí
zrním a nebo jezdí na olej z řepky. Takový hnus jsem nečekal.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

11.5.2021 17:56
Celé je to zase jenom o tom jak čerpat dotace a ty více méně bez účelně rozfofrovat. Z celé té plejády co představili má cenu pouze elektrifikace autobusů a stavba nabíječek. Zbytek je pouze plýtvání peněz. Nechápu proč by si Praha měla stavět vlastní BPS, když za prvé jednu má v rámci čistírny odpadních vod v Troji a za druhé na dohled od Prahy stojí několik soukromých BPS, které jedou převážně na kukuřici.
Ono by to dopadlo jako , když stavěli kompostárny. Jedna taková stojí poblíž. Proinvestovalo se desítky milionů, roční provoz jde také do desítek milionů a výsledek za jeden rok zkompostovali zhruba 3-5000t materiálu. O pár kilometrů dál kompostujeme podobný materiál pro okolní obce jenom jako takovou bokovku zdarma. Nečerpáme na to žádné dotace a jsme rádi, že máme co zaorávat. Jenom potřebujeme aby nám úřady neškodily.
A to ještě kolem Prahy jsou soukromé kompostárny, které bez problému zvládaly odběr materiálu. Do čeho se na.....re stát s dotacema tak to vždycky stojí za to.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist