https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedkyne-v-cr-roste-zajem-o-jedly-hmyz-je-to-bilkovinna-bomba
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědkyně: V ČR roste zájem o jedlý hmyz, je to bílkovinná bomba

4.9.2022 01:45 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na českém trhu narůstá zájem potravinářů o jedlý hmyz. Slouží jako krmivo zvířat, rozmáhá se i jako potravinový doplněk, třeba hmyzí moučka do těstovin. Hmyz obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, v mokré hmotě stejně jako hovězí maso. Evropská komise zatím jako takzvané nové potraviny schválila tři druhy: potemník moučný, cvrček domácí a saranče stěhovavá. Na budějovickém agrosalonu Země živitelka to ČTK řekla Petra Škvorová z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity (ČZU). Hmyz patří do jídelníčku ve víc než sto zemích.
 

Hmyzí farmy nejdřív dodávaly hlavně pro zoologické zahrady, teď už i potravinářům. "Hmyz by mohl být časem doplněk velkochovů zvířat. Ne že bychom krávy nahradili tím červíkem. Bude to doplněk k bílkovině, protože hmyz je opravdu bílkovinná bomba. V mokré hmotě je to stejné jako hovězí maso. Ještě dřív, než se dostane (na talíř) pro lidi, ujme se jako krmivo pro hospodářská zvířata," míní Škvorová.

Potravina, která nebyla v EU typická před rokem 1997, potřebuje vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Evropská komise přijala doporučení úřadu pro tři druhy, schválila je jako nové potraviny. Dalších devět bude projednávat. Důvodů, proč hmyz takto využít, je podle vědkyně víc.

"Má oproti ostatním zvířatům nižší spotřebu zemědělské půdy, potřebuje poměrně málo vody. Krávám vyčítáme skleníkové plyny, tady nic takového není. Hlavní věc je konverzní faktor: kolik toho musí živočich sníst, aby přibral jeden kilogram hmotnosti. Hmyz je chladnokrevný živočich, to znamená, že energii, kterou přijímá, nespotřebovává na vytopení vlastního těla. A i díky tomu je ten konverzní faktor velmi nízký," řekla Škvorová.

Když se hmyz namele na prášek, dá se jako hmyzí moučka přidat do běžných potravin, třeba do těstovin. Jako částečná náhrada mouky. "Pro konzumenta je to mnohem více stravitelné, protože to má v potravině, kterou běžně zná, a nevidí ten tvar," řekla Škvorová.

Na ČZU využívají při výzkumu různé vedlejší produkty potravinářské výroby. Třeba odpadní mrkev nebo řepkové výlisky. "Zkoušíme, jestli nám to cvrčci, sarančata nebo i červíci budou jíst a jak se to promítá do jejich nutričních hodnot," řekla Škvorová. Z nedávného výzkumu vyplynulo, že když se do diety cvrčka přidá mrkev, která zbývá na poli, stoupne obsah betakarotenu. Škvorová se teď zabývá přídavkem řepkových výlisků do diety cvrčka a jejímu týmu se díky výliskům daří měnit poměr nasycených a nenasycených kyselin.

Hmyzem je v ČR nyní povolené přikrmovat ryby, drůbež, prasata a domácí mazlíčky. Někteří lidé jím zkouší krmit ryby či králíky. Jako první začala v ČR firma Sens Foods, jež měla podle Škvorové nejdřív vlastní farmy v Thajsku, protože cvrčci potřebují poměrně vysokou teplotu, kolem 27 stupňů.

Na agrosalonu Země živitelka se lidé často ptají, co učinit proto, aby mohli mít vlastní malý chov doma. Na stánku ČZU mohou hmyz také ochutnat. Převažují kladné reakce, ale zazněla i věta: 'Tohle sníš a už ti nikdy nedám pusu.' Zhruba 70 procent lidí nakonec hmyz okusí. Jde o usmažené potemníky a cvrčky. Hmyz se musí nejdřív nechat vyhladovět, pak se zamrazí. "Umírají tak, že pomalu usnou. Postupně snižují metabolismus, až ho sníží natolik, že ho nejsou schopni obnovit a už se neprobudí," řekla Škvorová.

Myslí si, že pro nové generace už nebude hmyz taková rarita. Když sama chtěla sníst prvního cvrčka, běhala s ním po katedře v ruce asi hodinu. "Všichni se mě ptali: 'Ty jsi se zbláznila, co tady běháš se cvrčkem?' Hrozně dlouho jsem se odhodlávala," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

4.9.2022 07:40
Na hmyzu jsem v mládí nevyrostl, takže nic pro mě !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.9.2022 09:10 Reaguje na smějící se bestie
Taky bych rád viděl jedince, který dá přednost nevzhledné hromádce tepelně upravených cvrčků před nádherným řízkem.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.9.2022 11:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A sezónní potraviny -
švestkové knedlíky s tvarohem/mákem, za chvíli posvícení se vším, co k tomu patří, následují zabíjačky + uzené, atd. !
Odpovědět
Pe

Pepa

4.9.2022 11:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Podívej se do Thajska, tam na ulici stojí fronty u různých stánku, kobylky, kukly, aj. já si oblíbil mravenci larvy. Za chvíli to přijde i k nám, dočkáš se.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.9.2022 12:37 Reaguje na Pepa
Pokusy o to jsou tady už snad deset let, ale masově se to zatím neobjevilo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.9.2022 09:08
Zatím mi nikdo neřekl, jak velké emise produkuje chov hmyzu. Abychom časem nezjistili, že produkce hmyzu zatěžuje přírodu více než chov dobytka a výroba kilogramu hovězího je ekologičtější než výroba kilogramu hmyzí bílkoviny.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.9.2022 11:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.9.2022 09:56
Chov hmyzu není taková selánka, jak se mnohde prezentuje. Je to činnost
náročná na vyrovnanou teplotu, vlhkost a větrání. Krmivo musí být hygienicky nezávadné a pouze v množství okamžitě spotřebovatelné červy. Navíc vzniká taky trus, který kontaminuje nejen potravu, ale i ty červy samotné. Vidět většina experimentálních konzumentů takovou velkopěstírnu,
tak se jim zvedne žaludek už tam. Choval jsem červy moučné, ale taky
zavíječe voskové pro lov ryb. Samozřejmě taky červy masné(muší),ale ty
pouze na odlehlé části zahrady. Po těchto zkušenostech bych je do úst
nevzal ani kdybych musel. To už raději sním jejich krmivo a nebudu se
snažit o jeho přeměnu v červy. Doufám, že dožiju s kvalitním masem
a nebudu se muset spoléhat na červy a sarančata.
Odpovědět
Pe

Petr

4.9.2022 10:32 Reaguje na Břetislav Machaček
To co popisujete, platí pro úplně každý chov.
Ať chováte cokoliv, potřebujete teplo, vodu, nezávadné krmivo, a vypořádat se s čistotou, trusem, hygienou, etikou a porážkou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.9.2022 10:46 Reaguje na Petr
Porážka se u hmyzu zatím neřeší. Přitom umírá tak, že se živý vhodí na rozpálenou pánev s olejem. To ten hmyz necítí? Že se zatím nikdo kvůli tomu neozval.
Odpovědět
Pe

Petr

4.9.2022 10:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je to jako s chytáním ryb - když to neumí křičet, tak to nikomu nevadí.
Odpovědět
Pe

Pepa

4.9.2022 11:46 Reaguje na Petr
Kapra musíš přes zabitím omracit..
Odpovědět
Pe

Petr

4.9.2022 12:12 Reaguje na Pepa
Ale že ho předtím vytáhneš z vody za háček zabodnutý v krku, to je v pořádku a považuje se to dokonce za zábavu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.9.2022 12:28
Je známo, že spoustě cizinců se naše kuchyně ekluje (např. VKZ). Předpokládám, že u 99% naší populace to bude pro změnu tato nevykolená "bílkovinná bomba". Možná tak se třemi promilemi to někdo koštne:-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.9.2022 12:36 Reaguje na Karel Zvářal
Asiaté klidně budou konzumovat ta jejich černá vejce, ale když jim nabídneme náš shnilý sýr (tvarůžky), nechápou, jak to můžeme jíst.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.9.2022 13:06
A co ta uhlíková stopa, kvůli tomu ?
Ta najednou nevadí, co !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.9.2022 13:07 Reaguje na smějící se bestie
patří pod PEPU 11:42
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist