https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vesmir-z-nenavideneho-skudce-ohrozeny-druh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vesmír: Z nenáviděného škůdce ohrožený druh

29.9.2003 13:29 | PRAHA (EcoMonitor)
Jedním z nejohroženějších živočichů v České republice je sysel obecný. Středně velký hlodavec, blízce příbuzný veverce, který žije v podzemí ve velkých koloniích, je pozoruhodným příkladem toho, jak se z rozšířeného polního škůdce může zakrátko stát kriticky ohrožený druh.
 

Do života sysla vždy podstatně zasahoval svojí činností člověk. Již od středověku, kdy se hlodavec dostal na území střední Evropy z jihovýchodních oblastí a z Malé Asie, doprovázel svojí přítomností vznik kulturní krajiny, mýcení lesů a rozšiřování zemědělské půdy. Od 18. a zejména 19. století byl sysel u nás již zcela zdomácnělý a postupně pronikal i do odlesněných středních poloh (500-600 m.n.m.). Do celé střední Evropy se však nerozšířil, neboť nepřekonatelnou překážkou se pro něj staly české pohraniční hory.

Velký zvrat v populaci sysla nastal po druhé světové válce, kdy došlo k obrovskému nárůstu počtu jedinců. Nepříjemní polní škůdci napadali "šťavnaté" vegetační vrcholy vojtěšky, obilovin, kukuřice, okurek i dýní, rostliny usychaly, nebo alespoň výnosy výrazně klesaly. Lokality obydlené velkými koloniemi byly natolik rozhrabány, že hrozilo propadání země, což znamenalo nebezpečí pro silniční či železniční náspy, ale i pro běžnou zástavbu.

Z období před druhou světovou válkou neexistují informace o přemnožení sysla obecného, proto se dá předpokládat, že na nárůst populace měla velký vliv první fáze kolektivizace zemědělství. Scelování pozemků a využívání úhorů, mezí a luk, poskytlo lepší podmínky pro život a následná populační exploze ze sysla udělala nežádoucího škůdce. Na přelomu padesátých let se vedl s tímto škůdcem skutečný boj, jak agrotechnicky (hluboká orba, odstraňování mezí a zbytečných cest), tak přímým lovem do pastí nebo s použitím chemických látek. V té době byly v tehdejším Československu vybíjeny desítky tisíc kusů, aniž by se jejich počet nějak výrazně snížil.

Jenže jak pokračovala devastace kulturní krajiny v šedesátých a sedmdesátých letech, s obrovskými lány polí a používáním chemických hnojiv a pesticidů, životní prostor syslů se začal zmenšovat. Když se počátkem devadesátých let provedla kontrola stavů sysla obecného, zjistilo se, že po necelých padesáti letech se jejich počet snížil více než o 90 %. Při tomto průzkumu se napočítalo sotva 100 lokalit (9,4 % území ČR), při dalším velkém sčítání v letech 2000 - 2001 se potvrdil pokračující ústup druhu i fragmentace areálu, když bylo zaznamenáno pouhých 26 lokalit (3,8 % území ČR). Ukázalo se, že i zbylé kolonie se zmenšily, většinou nepřesahují 100 jedinců.

Změny zřejmě způsobil jiný systém zemědělské velkovýroby, většina dnešních kolonií je soustředěna na plochách s pravidelně a často sečenými travnatými plochami. Paradoxně jde o místa velmi využívaná člověkem, sportovní letiště, dostihové dráhy, golfové hřiště, tábořiště a dokonce i městská sídliště.

Podobné problémy má však syslel obecný i v jiných státech střední Evropy, takže nelze vyloučit, že ústup má i vnitrodruhové příčiny. Vymizení sysla je doprovázeno i populačním poklesem tchoře stepního, který je považovaný za jejich hlavního predátora. Zlepšení současného stavu je problematické, pouhá zákonná ochrana nic neřeší, ani opakované pokusy s vysazováním odchycených syslů nepřinesly výsledky. Teoreticky je možné naplánovat hustší síť propojených travnatých ploch a biokoridorů, ale výsledky takového počínání jsou rovněž nejisté.

Podle článku Miloše Anděra publikovaného v časopise Vesmír 01. 09. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist