https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-chovatele-by-v-mrazech-meli-vice-krmit-a-zajistit-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři: Chovatelé by v mrazech měli více krmit a zajistit vodu

12.2.2021 16:25 | PRAHA (ČTK)
"Rizika se netýkají pouze napájení a krmení. Určitá preventivní opatření jsou žádoucí také ve vztahu k ochraně zvířat před zimou. Při extrémních mrazech mohou například slepicím omrznout hřebínky, především menší plemena psů se mohou nachladit, koně, kteří nejsou zvyklí na pobyt venku, by se měli ve výbězích dekovat," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
"Rizika se netýkají pouze napájení a krmení. Určitá preventivní opatření jsou žádoucí také ve vztahu k ochraně zvířat před zimou. Při extrémních mrazech mohou například slepicím omrznout hřebínky, především menší plemena psů se mohou nachladit, koně, kteří nejsou zvyklí na pobyt venku, by se měli ve výbězích dekovat," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Veterináři apelují na chovatele, aby se v současných mrazivých dnech více starali o zvířata na pastvinách nebo ve venkovních výbězích. Musí jim zajistit dostatečné napájení a vhodné krmení, sdělili ČTK zástupci Státní veterinární správy (SVS). Veterináři to budou v následujících dnech více kontrolovat. Zvířatům by pak měli chovatelé dát víc krmiva, aby měla na přečkání mrazů dost energie.
 

Zvláště zranitelná vůči teplotním extrémům můžou být čerstvě narozená jehňata. Mráz ale může zranit i menší hospodářská zvířata nebo domácí mazlíčky.

"Rizika se netýkají pouze napájení a krmení. Určitá preventivní opatření jsou žádoucí také ve vztahu k ochraně zvířat před zimou. Při extrémních mrazech mohou například slepicím omrznout hřebínky, především menší plemena psů se mohou nachladit, koně, kteří nejsou zvyklí na pobyt venku, by se měli ve výbězích dekovat," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Chovatelé by měli ve stájích větrat, suchá zima nevadí zvířatům tolik jako vlhké klima.

Chovatelům ve městech veterináři připomínají, že je třeba hlavně psům kontrolovat tlapky zejména v lokalitách, kde se solí chodníky. "Obdobné problémy se mohou objevit i u domácích koček vracejících z venku. Provlhlým domácím mazlíčkům je třeba umožnit, aby se mohli osušit, aby jejich srst opět nabyla izolační schopnost. Nesmí se zapomenout na to, že i zvířata trpí chladem a vlhkem," dodal veterinární mluvčí Petr Vorlíček.

Dnešní ráno bylo podle Českého hydrometeorologického ústavu zatím nejchladnější v této zimě. Teploty v Česku klesly většinou na minus deset až 15 stupňů Celsia, na šumavských pláních až k minus 30 stupňům. Na Rokytské slati bylo minus 30,2 stupně. Silné mrazy mají trvat ještě nejméně týden. I v příštích dnech tak mohou podle meteorologů teploty místy v noci klesat až k minus 20 stupňům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

12.2.2021 17:31
Jeden venkovní pes nesnese boudu, toleruje dvě stěny a střechu, při další štěně si lehne ven na sníh protože patřičně nevidí po rajónu. Tak mají ráno a večer teplou konzervu a suché přes den co je libo. Trošku problém je voda protože automat logicky nefunguje. Tohle počasí je pro ně skvělé a moc si ho užívají, to skončí až bude obleva, to je teprve těžké období.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.2.2021 19:17
Zkušení chovatelé toto vše ví a u těch nezkušených je to o tom, zda to
vědět chtějí. Jsem zvědav na ty různé EKO chovy v současných mrazech a
se sněhovou vrstvou, kterou si mnozí ani nepamatují. Ty moudrosti o té
celoroční pastvě a odolnosti zvířat lze považovat za týrání zvířat.
V přírodě se ukrývaly v závětří před severákem a nebyly nuceny být
v otevřené krajině s podřadnou potravou. Taky ty ekochovy prasat venku
musí být nyní asi pro ta zvířata velmi příjemné. A to nehovořím o těch
komunitních chovech slepic na sídlištích v prkenných boudách. Ode dneška
ve zděném a zatepleném kurníku už přitápím a zítra asi už půjdou nocovat
do sklepa. Jedno pořádné omrznutí je vyřadí na měsíce ze snůšky a někdy
se ty hřebeny nechtějí ani hojit. Jsem zvědav jak dopadnou některá z těch zvířat ekochovatelů a mudrlantů. Je mi jich líto, protože si své pány
nemohly samy vybrat. Prosím všechny, přikrmujte nyní hlavně drobné ptáky,
protože nejde ani tak o ten mráz, ale hlavně o nedostupnost potravy.
Hlad už doléhá i na dravce a vodní ptactvo. Mnozí už jsou zblblí jako
my, čekali mírnou zimu a neodletěli. Může se jim to tak stát osudným.
Pár korun na krmivo může zachránit více, než nějaké zákony na ochranu
zvířat a odborná zkoumání vědců o příčinách jejich úbytku. Děkuji.
Odpovědět

Jirka Černý

12.2.2021 19:36 Reaguje na Břetislav Machaček
Ta zima zaskočila nejen ptactvo ale i přikrmovače, takže jsem jim dnes naházel slunečnici co byla njaký dětský projekt ve školce a snad už zítra dorazí plnohodnotný materiál. Drobné ptactvo prý bez potravy v tomhle počasí nevydrží ani jeden den.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

13.2.2021 20:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Skot, který je celý rok na pastvě to opravdu bez problémů vydrží. Samozřejmě je potřeba jim přidat jádro a vozit teplou vodu. Jinak i při studeného větru si najdou na pastvě své místo a postaví se zadkem proti větru.
Něco jiného by bylo, kdyby jste chtěl uprostřed zimy vyhnat dobytek z teplé stáje.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.2.2021 08:51 Reaguje na Petr Blažek
Já nepíšu o chovatelích, ale o "chovatelích", kteří
tvrdí, že si zvířata na vymezeném pozemku poradí sama
a to ať s vodou, tak i na těch zbytcích trávy. Bez
příkrmu kvalitním senem, jádrovým krmivem a přístupu
k vodě to nepovažuji za nějaké "chovatelství".
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

12.2.2021 20:00
Pamatuji z dětství (v letech 1939 - 1948),že bylo v únoru kolem -20°C a na jaře bylo ptáčků, vrabců, strnadů, chocholoušů, kosů, ale i sýkoreka dalších nesrovnatelně více, než třeba po loňské zimě bez mrazů. V každém bytě se topilo uhlím, ba i mourem nejméně ve dvojích kamnech (kuchyně a světnice), která by dnes byla na pokutu a při tom nebyl široko daleko nikdo, kdo by z toho měl astma.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

12.2.2021 20:02
Pamatuji z dětství (v letech 1939 - 1948),že bylo v únoru kolem -20°C a na jaře bylo ptáčků, vrabců, strnadů, chocholoušů, kosů, ale i sýkorek a dalších, nesrovnatelně více, než třeba po loňské zimě bez mrazů. V každém bytě se topilo uhlím, ba i mourem, nejméně ve dvojích kamnech (kuchyně a světnice), která by dnes byla na pokutu a při tom nebyl široko daleko nikdo, kdo by z toho měl astma.
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.2.2021 22:18 Reaguje na Jiří Daneš
Zdravim pane Jiři.Takovy pamětnik jako vy nejsem,ale napiši vam svoji dlouholete pozorovani.Od ditěte přes zimu přikrmuji ptaky na krmitku.To je zhruba od začatku sedmdesatych let.V oblasti kde žiji byli běžnymi hosty strakapoudi mali,hrdlička zahradni k tomu spousta vrabcu jak domaci tak polini.Postupem let zcela zmizeli a posledni leta se zcela vyjimečně objevilo par poslednich vrabčich mohykanu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist