https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-cr-jako-jedina-zeme-dokazala-vymytit-mor-prasat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři: ČR jako jediná země dokázala vymýtit mor prasat

14.3.2019 00:33 (ČTK)
Předseda Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeněk Hluštík věří, že se i přes výskyt nákazy v mnoha blízkých zemích nemoc do České republiky už nevrátí.
Předseda Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeněk Hluštík věří, že se i přes výskyt nákazy v mnoha blízkých zemích nemoc do České republiky už nevrátí.
Česká republika je po téměř dvou letech oficiálně považována za zemi bez nákazy afrického moru prasat (AMP). ČR a další členské země o tom dnes informovala Evropská komise. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. ČR se tak podle veterinářů stala první zemí na světě, která dokázala tuto nemoc na svém území vymýtit. Zruší se proto mimořádná veterinární opatření na Zlínsku.
 

Choroba se však stále šíří v dalších evropských státech, například v Polsku a Belgii. Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda je riziko nového zavlečení nemoci do ČR velké.

"Dnes již můžeme říci, že se nám podařilo něco, co může být dobrým příkladem i pro ostatní státy postižené AMP. Lze proto s jistotou konstatovat, že africký mor prasat je možné zastavit a vymýtit. V krátké době ukončíme poslední veterinární opatření, která jsou ještě na Zlínsku v platnosti," dodal Semerád. Například se na Zlínsku zruší zóna s intenzivním odlovem prasat. Změny by měly nastat ve čtvrtek.

Předseda Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeněk Hluštík věří, že se i přes výskyt nákazy v mnoha blízkých zemích nemoc do České republiky už nevrátí. Na její likvidaci na Zlínsku se podle něj podílely stovky myslivců, kteří divočáky stříleli, odchytávali do klecí a hledali uhynulé kusy. První uhynulé kusy podle něj sbírali myslivci a hasiči. "Tu nechutnou práci odtáhli oni. I veřejnost to snad ocení a věčné připomínky na adresu myslivců by mohly pominout. Budeme se snažit držet stavy divočáků na únosné míře, i když to je vysoce inteligentní zvěř," řekl ČTK Hluštík.

Semerád upozornil, že na začátku období, kdy se nemoc v ČR vyskytla, šlo Česko proti některým doporučením EU a některých expertů. Ti chtěli, aby se nedělalo nic, pouze aby se divoká prasata vyšetřovala. Veterináři podle něj také odolali tlaku odborníků, kteří chtěli prasata ihned vystřílet. "Vedle toho jsme měli určité štěstí - lokalita byla mezi čtyřmi silnicemi, měli jsme možnost pohyb nebo přesuny omezit, a to bylo velice významné," řekl. Přímé náklady na opatření podle něj dosáhly 180 milionů korun, dalších 120 milionů korun si vyžádaly zvýšené náklady veterinářů.

Postup zainteresovaných stran proti některým nařízením Evropské komise považuje za jeden z nejdůležitějších bodů ke zvládnutí nákazy radní Zlínského kraje zodpovědná za zemědělství Margita Balaštíková (ANO). "Jsme první, kdo si vyjednal výjimku. Začali jsme velmi přísně dodržovat všechna mimořádná veterinární opatření. Dokonce jsme nad jejich rámec dělali ještě další. Za docela zásadní považuji, že jsme neustále sbírali kadávery (uhynulá zvířata), které byly příčinou rozšiřování nákazy. Například Litva a Estonsko plnily nařízení Evropské komise a došlo u nich k rozšíření nákazy," uvedla Balaštíková.

Západní Evropa nyní podle Semeráda mění legislativu, aby mohla přikazovat právě například nesklízení plodin zemědělcům, jako se to stalo v ČR. Kromě EU se nyní nemoc šíří i v Asii, například v Číně, Vietnamu či Mongolsku.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni předloňského 21. a 22. června na kraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice T. Bati. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.

Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři následně potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

14.3.2019 05:30
Je vidět, že máme nejlepší veterinární kontrolu na světě. Gratuluji!
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.3.2019 07:38 Reaguje na Katka Pazderů
spíš máme úplně obyčejnou kliku. vidím v tom rozpor, na jednu stranu jsme pravidelně informováni, jak je divoké prase chytré a opatrné zvíře a jak je velmi těžké jej přechytračit a ulovit, na druhé straně máme tak úžasnou veterinární kontrolu, že umí (víceméně primitivně mysliveckými technikami) vymýtit mor prasat. a do toho je téměř v každé hospodě k mání nějaká ta zvěřinová specialita z divočáka a každý správný myslivec má v suterénu pultový mrazák. tak mi to nějak nejde posumírovat.
Odpovědět
Hu

Hunter

14.3.2019 10:25 Reaguje na Lukas B.
Kromě blbých keců umíte i něco jiného?

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy
Slezská 100/7, Praha 2, 120 00
T: +420 227 010 111
Elektronická adresa podatelny: epodatelna@svscr.cz ID datové schránky: d2vairv
Dle rozdělovníku

Č. j.: SVS/2019/033309-G
Vyřizuje: MVDr. Milada Dubská, MVDr. Marie Bleierová Telefon: +420 227 010 383
V Praze dne 13. 03. 2019
Africký mor prasat - změna regionalizace
Vážená paní, vážený pane,

dovoluji si Vás informovat o velmi významné změně, která se týká opatření realizovaných v České republice v souvislosti s výskytem afrického moru prasat (dále jen AMP).

Dne 26. 2. 2019 byla na jednání „Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmivo“ (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed) schválená změna prováděcího rozhodnutí Komise č. 2014/709/EU, o veterinárních opatřeních pro tlumení afrického moru prasat v některých členských státech a o zrušení prováděcího rozhodnutí 2014/178/EU. Tato změna spočívá ve vymazání katastrálních území ČR, které byly doposud v příloze tohoto předpisu vyjmenovány jako oblasti, pro která platí omezení a opatření nařízená z důvodu výskytu AMP (oblast I a oblast II).

Zmíněná novelizace tohoto rozhodnutí Komise č. 2014/709/EU je platná ode dne 13. 3. 2019 a vyplývá z ní, že pro ČR již nadále neplatí žádná omezení pro přesuny prasat z oblasti I a II.

V souvislosti s výše popsanou změnou evropské legislativy Úřední veterinární správa Státní veterinární správy s platností od 14. 3. 2019 zruší mimořádná veterinární opatření (dále jen „MVO“) nařízená pro oblast s intenzivním odlovem.

Současně Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj zruší MVO nařízená pro zamořenou oblast na území Zlínského kraje.

Pro celé území ČR budou nadále platit MVO vydaná celostátně pod č. j. SVS/2018/039334-G, změněna nařízením č. j. SVS/2019/024048-G, uveřejněna v úplném znění pod č. j. SVS/2019/025449-G (viz příloha č. 1 tohoto dopisu) a MVO pod č. j. SVS/2018/127866-G (viz příloha č. 2), která budou změněna ke dni 14. 3. 2019.
V návaznosti na zrušení oblasti s intenzivním odlovem a zamořené oblasti bude ukončen aktivní monitoring AMP u prasat divokých a současně i vyplácení zástřelného za ulovená divoká prasata, ze kterých byl odevzdáván vzorek pro účely tohoto monitoringu.

Zástřelné za prasata divoká ulovená v zamořené oblasti a oblasti s intenzivním odlovem bude vypláceno na základě žádostí podaných nejpozději do 15. 4. 2019, a to za divoká prasata ulovená nejpozději dne 14. 3. 2019, ze kterých byl odevzdán vzorek na vyšetření nejpozději do 21. 3. 2019.
S pozdravem


MVDr. Zbyněk Semerád ústřední ředitel
podepsáno elektronicky





Přílohy:
1. MVO – č. j. SVS/2019/025449-G
2. MVO – č. j. SVS/2018/127866-G


Rozdělovník:
Všem KVS SVS/MěVS SVS v Praze Všem SVÚ
Ing. Patrik Mlynář, MZe
Ing. Martin Žižka, Ph.D. – MZe
Ing. Petr Jílek, MZe, petr.jilek@mze.cz
Ing. Jindřich Fialka, MZe, jindrich.fialka@mze.cz
Ing. Miloš Ježek, Ph.D – Česká zemědělská univerzita v Praze Ing. Jan Stibal – Svaz chovatelů prasat
Agrární komora ČR
plk. MVDr. Vladimír Žákovčík, VVÚ Hlučín, Armáda ČR Českomoravská myslivecká jednota
Krajský úřad pro Zlínský kraj KVL ČR
VÚVel VFU Brno
Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti
Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky







Odpovědět
LB

Lukas B.

14.3.2019 11:45 Reaguje na Hunter
dobrý den, přiznávám se, že nechápu, co tímto nakopírováním Č. j.: SVS/2019/033309-G chcete sdělit či demonstrovat. prosím tedy o vysvětlení.
pochopil jsem tedy v zásadě špatně, že se veterinární opatření provádělo výhradně, laicky řečeno, technikami spíše "mysliveckými"?
Odpovědět
Hu

Hunter

14.3.2019 13:19 Reaguje na Lukas B.
Co to jsou podle vás ty primitivní myslivecké techniky?
Třeba vymezení oblasti, její uzavření, zákaz vstupu, soupis a porážka dom. prasat, zákaz přikrmování, změna osevních postupů a agrotechnických lhůt, stanovení systému fin. pobídek a finančního zabezpečení, systematické prohlídky v terénu, odběr vzorků a vyšetření, monitoring, proškolení, dezinfekce, sběr a likvidace kadáverů, sběrná místa, plošná dezinfekce, vlastní lov, atd.????????
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.3.2019 14:47 Reaguje na Hunter
přiznávám, že jsem se jako laik ve veterinární problematice nevyjádřil úplně jasně a možná to vyznělo i urážlivě. nebylo to úmyslem a omlouvám se. asi to mělo znamenat, že to nebylo opatření kosmicky farmakologické, ale spíš takový soubor až starosvětských organizačních opatření uchopitelných selským rozumem.

chtěl jsem asi nejvíc vyjádřit podivení, že to vlastně najednou jde, prasatům nějakou oblast "neprodyšně uzavřít" a tam je vylovit.

a přiznávám, trošku mnou ještě lomcuje vztek, jak jsem na podzim skoro tisícovku čtverečných metrů louky rovnal hráběmi po divokém prasečím mejdanu (ona si kosa ani bubnovka v tom rozrytém moc nelibuje). ano, po těch samých prasatech, co žerou malé tetřívky a kvůli kterým nemůžu s chlupatejma lyžema do velkejch krkonoš a neupravují se pro běžky některé cesty.
Odpovědět
Hu

Hunter

14.3.2019 16:22 Reaguje na Lukas B.
Ano, jednalo se o ucelený soubor opatření, na kterých participovala řada stran, od SVS přes myslivce, PČR,SSM,OMS,státní samosprávu,HZS atd. včetně Ono to šlo, protože se jednalo o malou oblast, udělalo se to okamžitě, rychle, důrazně, prostřednictvím vyhlášení MVO (a to uzavření oblasti se věru spoustě lidem nelíbilo), byly na to vyčleněny prostředky atd. Ostatní země, zejména pobaltí a Polsko to podcenily a teď jsou ty důsledky znát. Otázka je, na jak dlouho to vydrží u nás, protože podle všeho je nejvýraznějším vektorem přenosu nákazy člověk a v kombinaci s vysokou virulencí a odolností viru AMP a nezvládnuté situaci v některých zermích riziko vzniku dalšího ohniska existuje i nadále. V reálu se pak vůbec nejedná o to, jestli si myslivečkové vystřelí na prase, o to vůbec nejde, jde o související ekonomické škody, ty se zatím počítají v miliardách EUR, to je to oč tu běží.
Že vám prasata přeryla louku je jistě smutné a dokážu si představit, že to jednoho vykroutí, ale je to prostě přirozené chování černé zvěře k uspokojení potravních nároků. Hráběma bych to nedělal (probatum est), jednodušší zavláčet :-(
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.3.2019 19:16 Reaguje na Hunter
jednodušší by to jistě bylo zavláčet, a to za dvou podmínek, a to mám-li traktor (nemám) a existuje-li traktor, který zvládne červenou sjezdovku (jistěže existuje, ale na třičtvrtě hektaru louky by to byl ekonomický nesmysl), takže staré dobré železné hrábě.

samozřejmě chápu, že hlavní problém prasečího moru je ohrožení živočišné výroby.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist