https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-nasli-tyrany-skot-v-krasonicich-na-jihlavsku-podaji-trestni-oznameni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři našli týraný skot v Krasonicích na Jihlavsku, podají trestní oznámení

1.3.2024 18:38 | KRASONICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V chovu skotu v Krasonicích na Jihlavsku zjistili inspektoři Státní veterinární správy (SVS) týrání zvířat, na chovatele podají trestní oznámení. Zvířata byla znečištěná od výkalů, některým způsobily vazné řetězy krvácející a zánětlivé rány. Uvázaná byla i malá telata, nefungovala část napájecích zařízení. Chovateli inspektoři nařídili odstranit nedostatky a ošetřit poraněné kusy, což ověří následnou kontrolou, sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček.
 

"Chov zvířat v takovýchto podmínkách a způsobem nelze hodnotit jinak než jako jejich týrání. Jelikož nelze vyloučit, že uvedeným jednáním mohlo dojít ke spáchání trestného činu, podá KVS (krajská veterinární správa) na chovatele trestní oznámení," uvedl mluvčí.

Podnět k prošetření chovu s videozáznamem dostala krajská veterinární správa ve středu. Neohlášená kontrola, kterou tam inspektoři udělali následující den, neúnosné podmínky v chovu podle mluvčího potvrdila.

"Nejzávažnějším zjištěním byl chov zvířat vazným způsobem, při kterém byla vlivem řetězů celkem u osmi kusů narušena integrita kůže a podkoží s následným krvácením a zánětlivými procesy v různém rozsahu," uvedl Vorlíček. Vazně bylo ustájeno také šest nejmladších telat, což je podle mluvčího zakázáno.

Dospělý skot neměl kvůli nedostatečné podestýlce čistý a suchý prostor, kam by si mohl lehnout. Zvířata byla silně znečištěná. Část napájecích zařízení byla špinavá a nefungovala.

Videozáznam z chovu je na facebooku organizace Zvířata nejíme.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

1.3.2024 21:18
Proč se cudně zamlčuje, zda zvířata byla z malo či velkochovu? Dle vazného ustájení si dovoluji tipnout, že z malochovu. Že by se takováto zpráva nehodila politicky do krámu? Jistě že ne, protože v současné době jsou adorovány pouze malochovy a výměry orné půdy nejlépe do 5 ha. Svatá prostoto!!
Odpovědět
MK

Michal Krátký

4.3.2024 09:57 Reaguje na pavel peregrin
je pravda, že často nejhorší to je u chudého, nestíhajícího rádoby zemědělce, bejk na výkrm na krátkém řetězu ve sračkách, krávy zimující v rozšlapaném bahnisku...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist