https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vetrna-energie-se-v-prvnim-kvartalu-vratila-v-nemecku-na-prvni-misto-mezi-zdroji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Větrná energie se v prvním kvartálu vrátila v Německu na první místo mezi zdroji

8.6.2023 01:24 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Necelá třetina elektřiny, která se v prvním čtvrtletí vyrobila v Německu, pocházela z větrných elektráren. Vyplývá to z dat, které zveřejnil spolkový statistický úřad. Větrná energie se tak v největší evropské ekonomice poprvé od druhého čtvrtletí 2020 vrátila na první místo mezi zdroji energie.
 

Větrné turbíny v prvních třech měsících roku v Německu vyrobily 32,2 procenta elektřiny. Uhlí přispělo 30 procenty.

Konvenční zdroje energie, které zahrnují uhlí, plyn a jádro, vygenerovaly přes polovinu produkce elektřiny, přesněji 51,4 procenta. Loni ve stejném období to bylo 52,9 procenta.

Cílem Německa je do roku 2030 vyrábět nejméně 80 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. V dubnu země uzavřela své poslední jaderné elektrárny a v příštích letech hodlá ukončit těžbu uhlí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (47)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

8.6.2023 06:07
Ono je to vidět i na cenách elektřiny. Díky OZE patří Německo k zemím s nejdražšími cenami - jedná se dokonce o násobky cen oproti státům, které mají jinou energetickou politiku (2x Francie, 3x USA, 4x Izrael, 5x Maďarsko, 7x Čína, 9x Rusko).
https://www.globalpetrolprices.com/electricity_prices/
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.6.2023 07:51 Reaguje na Richard Vacek
A ČR co by kolonie Německa, platí energie podle německé burzy !
Odpovědět
EN

Emil Novák

8.6.2023 07:59 Reaguje na smějící se bestie
Podle jiné burzy by silová elektřina levnější nebyla, ale silová elektřina není jedinou složkou koncové ceny elektřiny. Pokud např. Němci dotují ve velkém provoz občasných zdrojů, které by se bez těch dotací ani nevyplatilo postavit, cenu silové elektřiny tím snižují, ale bohatě se jim to vrátí ve vyšší ceně ostatních složek ceny elektřiny. Nebo ve vyšším schodku státního rozpočtu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2023 10:43 Reaguje na Emil Novák
Součástí grýndýlu je samozřejmě ekonomický rozbor, ta nutnost obrovských investic, i jejich návratnost a celková ekonomika, včetně záloh. Samotná elektřina z OZE je velmi levná, ovšem kapacitní platby i zálohy a akumulace ji samozřejmě prodražují. O kolik je dáno zase řadou okolností, především ale technickým vývojem.

Všeobecně se ale předpokládá, že v elektřině se staneme čistě dovozovou zemí, bo naše uhláky nebudou schopny cenově konkurovat ještě v téhle dekádě.
Co to ale znamená? Že bude el. z OZE daleko levnější i včetně záloh.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.6.2023 19:35 Reaguje na Pavel Hanzl
A na to jste přišel jak, že "součástí grýndýlu je samozřejmě ekonomický rozbor"? Green deal je jen obecná proklamace, konkrétní opatření jsou v balíčcích jako např. Fit for 55, kterému je právě vytýkáno to, že jeho součástí žádné dopadové studie nejsou. Opět jde tedy jen o vaše dojmy.
"Že bude el. z OZE daleko levnější i včetně záloh" je opět jen vaše zbožné přání, nic takového to neznamená, znamená to jediné, emisní povolenka uhlí prodraží tak, že bude dražší i než drahý zemní plyn.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.6.2023 08:06 Reaguje na Emil Novák
Napsal jsem "Že bude el. z OZE daleko levnější i včetně záloh" a nijak jsem nespecifikoval, čím to nastane. Třeba se zjistí, že v uhlí je nějaký superdůležitý prvek pro výrobu superdobrých baterií a cena násobně vyletí, čort znajet.
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.6.2023 08:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Napsal jste že když "naše uhláky nebudou schopny cenově konkurovat ještě v téhle dekádě", znamená to, že "bude el. z OZE daleko levnější i včetně záloh", což je naprostý nesmysl, nic takového to neznamená.
A jestli jsou ty vaše představy o zlevňování OZE včetně záloh založeny na tom, že neznáme složení uhlí, ve kterém se skrývá dosud neobjevený "superdůležitý prvek", tak to mnohé vysvětluje...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.6.2023 19:42 Reaguje na Emil Novák
Bohužel, já jsem si to nevymyslel, uhlí se bude prostě prodaržovat (vyčeráváním výhodnějších ložisek, emisními povolenkami) a elektřina z OZE půjde dolů, jak se odepisují investice. To je elementární ekonomika.
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.6.2023 20:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste si nevymyslel, že "uhlí se bude prostě prodaržovat" ale vymyslel jste si, že to znamená, že "bude el. z OZE daleko levnější i včetně záloh".
S odepisováním investic to rovněž nemá nic společného, to jste si vymyslel taky.
Odpovědět
Pe

Pepa

8.6.2023 07:20
Nizke vyrobni naklady větrne energie postupne snizi celkovou cenu energie na evropskem trhu, výrobní náklady různých druhů energie jsou zde https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source
Češi ale budou platit nakladovou cenu plus zisk nových jaderek po celou dobu jejich zivotnosti, která bude pravdepodobne vyrázně vyšší.
Odpovědět
EN

Emil Novák

8.6.2023 07:31 Reaguje na Pepa
Stačí se podívat, jak u nás dopadají aukce na větrné elektrárny. Do aukce, kde se soutěžil rozdílový kontrakt v maximální výši 98 €/MWh, se nikdo nepřihlásil, když byla maximální výše kontraktu zvýšena, vysoutěžená cena byla 147 €/MWh, tj. naopak pravděpodobně výrazně vyšší než "nakladova cena plus zisk nových jaderek". To je realita a ne nějaké teoretické ceny spočítané pro ty největrnější lokality v USA.
Odpovědět
Pe

Pepa

8.6.2023 08:52 Reaguje na Emil Novák
Jablka s hruskama. Nakladova cena vetrne elektrarny je nekolikanasobne nižší než u nové stavenych jaderek. A od nakladovych cen se odvíjí i prodejní cena v dlouhodobém propoctu. Vinkler také propocital momentalni spotovou cenu plynu na roční spotřebu...
Odpovědět
EN

Emil Novák

8.6.2023 08:58 Reaguje na Pepa
Žádná jablka s hruškama. Nákladovou cenu větrné elektrárny u nás jasně ukazují výsledky zmiňovaných aukcí a je naopak podstatně vyšší než u nově stavěných jaderek.
Co "Vinkler také propocital" je naprosto irelevantní, bavíme se o nesmyslech které tu píšete vy.
Odpovědět
Pe

Pepa

8.6.2023 11:42 Reaguje na Emil Novák
V jakékoli aukci je cena prodejní, nikoli nakladova, takže opět hrušky s jabkama. Dále, píši o německém trhu a jejich VE, nikoli o českém rybníčku. Takže opět Vinklerum syndrom.
Jaká bude tedy nakladova cena nových jaderek?
Odpovědět
EN

Emil Novák

8.6.2023 11:54 Reaguje na Pepa
1) Nejsou to žádné hrušky s jabkama, srovnávám cenu prodejní u větrných elektráren s cenou prodejní u jaderných elektráren. Vy to děláte také.
2) Psal jste co budou platit Češi, tak vám vysvětluji, že pokud by Češi místo jaderných elektráren stavěli víc větrných, platili by naopak mnohem víc, ne méně, vy "Vinklerův syndrome".
3) ČEZ požaduje výkupní kontrakt v rozmezí 50-70 €/MWh podle způsobu financování v cenách roku 2020. Tj. i se započtením inflace podstatně méně než požadují ty údajně "několikanásobně levnější" větrné elektrárny, v jejichž ceně navíc nejsou započteny další vysoké náklady, jako např. náklady na odchylku, kterou na rozdíl od jaderných elektráren neplatí, apod.
Odpovědět
Pe

Pepa

8.6.2023 13:04 Reaguje na Emil Novák
Kolik eur za MWh budou platit Češi z nových jaderek? Stačí vás hrubý odhad.
Odpovědět
EN

Emil Novák

8.6.2023 13:18 Reaguje na Pepa
Jasně jsem vám napsal kolik požaduje ČEZ. Je to výrazně méně než kolik požadují provozovatelé větrných elektráren. Nevím co chcete slyšet víc. Fakta jsou víc než "hrubé odhady" kohokoliv včetně mě.
Odpovědět
Pe

Pepa

8.6.2023 14:21 Reaguje na Emil Novák
Fakta? Kolik požaduje cez není smerodatne k určení ceny pro zákazníka, nota Bene když ta cena je 3 roky stará a v té době byla tržní cena ee 4x nižší než letos. Dále, dnes nikdo nevi kolik budou stát reaktory a úložiště. Hrubé odhady jsou, ale ty se dnes nikdo neodvazi říct nahlas, že?
Odpovědět
EN

Emil Novák

8.6.2023 14:33 Reaguje na Pepa
1) Kolik požaduje ČEZ je směrodatné pro zákazníka, protože přesně tolik zákazník za tu elektřinu taky zaplatí. Směrodatné naopak vůbec není, jaká je tržní cena ee, protože ČEZ nebude elektřinu z nových jaderných zdrojů prodávat na trhu, ale právě za tu výkupní cenu, kterou požaduje.
2) ČEZ to ví docela dobře, kolik budou stát reaktory, když už má v rukou nabídky od všech dodavatelů.
3) Úložiště do toho vůbec netahejte, to s tím nemá co do činění.
Odpovědět
Pe

Pepa

8.6.2023 14:43 Reaguje na Emil Novák
Tak to je geniální, loni byla prumerna cena ee na trhu 300e mwh a dnes bychom platili 50-70e za MWh.
Odpovědět
EN

Emil Novák

8.6.2023 14:50 Reaguje na Pepa
1) Loni nebyla průměrná cena ee na trhu 300 €/MWh, na spotu to bylo 247 €/MWh.
2) Pokud by elektrárna dnes už vyráběla elektřinu a prodávala podle smlouvy uzavřené mezi státem a ČEZem za částku, kterou ČEZ požadoval, skutečně bychom těch 50-70 €/MWh (v cenách roku 2020) platili. Právě proto, že podle platné smlouvy nebude ČEZ elektřinu z nového jaderného zdroje prodávat na trhu ale bude ji za tuto cenu vykupovat státem určená společnost.
Odpovědět
Pe

Pepa

8.6.2023 15:55 Reaguje na Emil Novák
Průměrná cena byla 298e MWh, Spot do toho neplette. Ale to je celkem jedno.
Psal jste: Kolik požaduje ČEZ je směrodatné pro zákazníka, protože přesně tolik zákazník za tu elektřinu taky zaplatí.
Nyní to nějakým způsobem podmiňujete a vyhýbate se svému vlastnímu tvrzení? Neboli politické sliby chyby... až dojde na věc, tak cena bude úplně někde jinde.
Odpovědět
EN

Emil Novák

8.6.2023 16:06 Reaguje na Pepa
1) Žádám o zdroj vašeho tvrzení "Průměrná cena byla 298e MWh"! Průměrná cena jakého kontraktu s dodávkou na kdy?!
2) Co to melete? Podmiňovat jste to začal vy sám, cituji: "dnes bychom platili 50-70e za MWh". Ničemu se nevyhýbám, pouze reaguji na to vaše podmiňování.
Odpovědět
Pe

Pepa

8.6.2023 19:12 Reaguje na Emil Novák
Zdroj na náklady výroby ee v US a EU z VE a ze stavajicich levnych JE jsem poskytl, oba víme že náklady budoucích VE v roce 2050 budou zhruba na 60pc dnešních nákladů a JE podraží.
Vyvracet tyto nákladové cenyq jednou aukční cenou kdesi v Čechách je zcestné. Dejte sem tedy vás zdroj nakladovych cen ee z VE a cenu za kterou se postaví nové jaderky vcetne uroku.
Ale pokud si opravdu myslíte že za ee z nových jaderek budeme platit 50 až 70 e, tak vám to vyvracet nebudu :)
Důvod proč mě zajímají průměrné dlouhodobe nákladové ceny a ne nějaká ojedinělá aukční cena nebo spot je ten, že je odprostena od výjimečných, třeba válečných stavu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

8.6.2023 19:41 Reaguje na Pepa
1) Já jsem se neptal na zdroj "na náklady výroby ee v US a EU z VE a ze stavajicich levnych JE", ptám se na zdroj tvrzení "Průměrná cena byla 298e MWh". Pokud ho nedodáte, beru to jako že jste si to vymyslel.
2) Nepodsouvejte mi laskavě co údajně oba víme, to "víte" resp. si to myslíte jedině vy sám.
3) Vyvracet tyto teoretické nákladové ceny prakticky vysoutěženou cenou vůbec není zcestné, právě naopak je vidět, že naprosto zcestné jsou ty vaše teoretické ceny, už jen proto, že počítají s podmínkami jakých v ČR absolutně není možné dosáhnout. Stačí se do těch studií podívat, s jakými koeficienty využití počítají a jakých se u nás reálně dosahuje. Nebe a dudy.
4) Cenu za kterou je ochoten ČEZ postavit jaderku včetně úroků jsem uváděl, máte to napsané třeba tady: https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/model-vykupu-elektriny-z-noveho-bloku-dukovan-schvalila-vlada?amp=1
5) Co si já myslím není podstatné, stejně jako není podstatné co si myslíte vy. Podstatné je co si myslí ČEZ a co si myslí vláda, což jsem uvedl.
6) Není to žádná "ojedinělá aukční cena" z válečného stavu, ta cena je garantovaná na 20 let od uvedení do provozu, což je dostatečně dlouhá doba na to, aby na ni "válečný stav" neměl vliv.
Odpovědět
Pe

Pepa

8.6.2023 21:55 Reaguje na Emil Novák
V tom znamem modelu kalkulace ceny pro spotřebitele je navrhovana garantovana výkupní cena 50-70e (při ceně bloku 160mld), ale pokud bude tržní cena nižší rozdíl platíme my.
Další souvisejici problém je kalkulovana cena bloku, za 160mld se prostě nepostaví, to ví už i ten váš Havlíček. Ale počkejme na bližší reálné odhady, budou zanedlouho. Dle mne min 300 mld. A tzn. Ze soucasna garantovana vykupni cena 50-70e bude hned 100-140 a po pripocteni dalsich nakladu a uroku jeste vice a to už snadno trumfne VE.
Noa k tomu jako bonus sipripocteme náklady na úložiště, nyní odhadovany na pouhych 250mld do r2050.
Pokud ale vycházíte z 3 let starých kalkulaci 50-70e, kdy byla ee za třeba 50e tak to odpovídalo, dnes už ne, to se nám mezitím rozdělí ČEZ nebo i znarodni pokud by na to někdo měl.
Zde máte pro vás si nejprehledneji, průměrnou cenu ee na trhu https://www.kurzy.cz/komodity/cena-elektriny-graf-vyvoje-ceny/historie-eur-1MWh
Odpovědět
EN

Emil Novák

8.6.2023 22:29 Reaguje na Pepa
1) Jaký "můj" Havlíček? Proč sem taháta co údajně ví Havlíček? Havlíček dnes o ničem nerozhoduje, takže je úplně jedno co ví Havlíček.
2) Několikrát jsem uváděl, že to je cena v cenách roku 2020, tj. dnes bude o inflaci vyšší, ale pořád mnohem nižší než uváděná cena z větrných elektráren.
3) Opět dokazujete že vůbec nevíte která bije. Cenu 300 miliard jste si vycucal z prstu, nedávno byly např. zveřejněny nabídkové ceny na reaktory v Polsku a žádná se těm vašim vybájeným 300 miliardám ani neblíží.
4) Další naprostou neznalost problematiky dokazujete tou svou představou, že když cena bloku hypoteticky vzroste 2× (ačkoliv tomu nic nenasvědčuje), vzroste 2× i cena elektřiny z něj. To samozřejmě vůbec není pravda, cenu elektřiny zdaleka netvoří jen náklady na výstavbu. Tím pádem je ten váš "výpočet" jen vaším zbožným přáním, ničím jiným. Nehledě na to, že i ta vaše vybájená cena 100-140 €/MWh je pořád nižší než reálně vysoutěžená cena z větrníků.
5) Jako bonus tu máme další váš naprostý nesmysl, kterým dokazujete že ani o hlubinném úložišti nevíte vůbec nic. Abyste se v problematice trochu dovzdělal, pusťte si tento rozhovor s ředitelem SÚRAO, kde jasně říká, že náklady na stavbu úložiště (v cenách roku 2020) jsou 30 miliard Kč, které již na jaderném účtu jsou. Tedy žádných vašich opět vybájených 250 miliard: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/uloziste-radioaktivniho-odpadu-plany-novy-sef-vondrovic_2210141749_mfk
6) Navíc jste dokázal že nerozumíte ani cenám elektřiny, to co tu ukazujete není "průměrná cena ee na trhu", je to hodnota ročního kontraktu Cal+1, tj. v roce 2022 to byla průměrná hodnota kontraktu na rok 2023, ale kontrakty na rok 2023 se neprodávaly jen v roce 2022, prodávaly se i v letech předchozích, takže ta skutečná průměrná cena na letošní rok je podstatně nižší, navíc v době kdy byly ceny nejvyšší a ten údajný "průměr" zvyšovaly, se elektřina prakticky neprodávala, takže je to údaj silně zavádějící. Mnohem větší vypovídací hodnotu o tom, kolik stála loni elektřina, má právě průměrná hodnota z obchodování na denním trhu, která byla o 50 €/MWh nižší než vy uvádíte. Ono to chce nejen slepě přebírat nějaké údaje, ale také tušit co znamenají, víte?
Odpovědět
Pe

Pepa

9.6.2023 10:02 Reaguje na Emil Novák
Tak si vaše fakta shrnme, abychom nezabredavali do zbytečných a nejasných podrobnosti:
Cena dostavby nové jaderky vcetne uroku bude 160mld.
Spotřebitel tedy zaplatí z nové jaderky presne 50-70e plus inflace.
Cena dostavby konpletniho uloziste 30mld.
Havlíčka nevolite..
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.6.2023 10:22 Reaguje na Pepa
To jste neshrnul moje fakta ale svoje vlastní výmysly. Netvrdil jsem že:
1) "Cena dostavby nové jaderky vcetne uroku bude 160mld" - ta cena jsou overnight costs, tj. bez úroků, v cenách roku 2020, a je to odhad ČEZu, který podle nabídkových cen v Polsku vůbec není nereálný.
2) "Spotřebitel tedy zaplatí z nové jaderky presne 50-70e plus inflace" - tvrdil jsem že takovou výkupní cenu požaduje ČEZ.
3) "Cena dostavby konpletniho uloziste 30mld." - je to cena za kterou se úložiště dá postavit, v cenách roku 2020, tj. teď to bude víc, ale rozhodně ne 250 miliard, jak jste tvrdil vy. A opět to netvrdím já ale šéf SÚRAO, který má o ceně jistě lepší přehled než vy nebo já.
4) "Havlíčka nevolite" - ani to jsem nikde nepsal, i když v tom jste se zrovna náhodou trefil, skutečně jsem ho nikdy nevolil.
Odpovědět
Pe

Pepa

9.6.2023 11:45 Reaguje na Emil Novák
Vaše slova:
Ad1 Cenu za kterou je ochoten ČEZ postavit jaderku včetně úroků jsem uváděl, máte to napsané třeba tady: https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/model-vykupu-elektriny-z-noveho-bloku-dukovan-schvalila-vlada?amp=1
Ad2 Emil Novák8.6.2023 14:33 Kolik požaduje ČEZ je směrodatné pro zákazníka, protože přesně tolik zákazník za tu elektřinu taky zaplatí.
Ad3. 30mld https://aktualne.cvut.cz/zpravy-z-medii/20230213-uloziste-jaderneho-odpadu-v-ohrozeni-hledaji-se-desitky-miliard-zn-rychle v dnešních cenách 150mld při stavbě 2 nových věží, při stavbě více věží a suroky a velkými domu se na těch 250mld můžeme do r2050 hrave dostat.
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.6.2023 11:53 Reaguje na Pepa
Ad 1) To nebyla řeč o ceně výstavby ale o ceně elektřiny z té elektrárny.
Ad 2) Ano, vždyť to tam máte napsané, že to požaduje ČEZ.
Ad 3) To si děláte srandu? Dal jsem vám odkaz na informace přímo od šéfa SÚRAO, které ignorujete, a místo toho se oháníte nějakým článkem, kde se o ceně samotné výstavby nic nepíše, jen se tam spekuluje o celkové ceně, ve které je započtený i dlouhodobý provoz úložiště, u kterého ovšem platí, že čím déle bude úložiště v provozu, tím více se také vybere na poplatcích za ukládání odpadu.
Odpovědět
Pe

Pepa

9.6.2023 10:48 Reaguje na Emil Novák
Co se týče ceny ee na trhu tak cenu, kterou jsem uvedl je bezny standardní index. Máme mnoho indexu pro různá použití. Fabulovat který index je vhodnější na co, můžete, ale ne se mnou, na to tady není prostor. Ale logiku ve vašem nazoru vidím.
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.6.2023 10:58 Reaguje na Pepa
Tvrdil jste, že "loni byla prumerna cena ee na trhu 300e mwh", což prostě není pravda. Je to jen jedna část trhu, kde se navíc neprodávala elektřina na loňský rok ale na letošní rok.
Odpovědět
Pe

Pepa

9.6.2023 12:00 Reaguje na Emil Novák
Již jsem vám vysvětlil, že v grafech neležím, ale mám všeobecně povědomí o ceně na trhu. Máme zde mnoho různých indexu a cenu jsem si dle toho vseobecne pouzivaneho indwxu pamatoval docela dobře. Pokud používáte jiný index, tak fajn, ale pojďme se bavit o rozhodujících faktech.
Odpovědět
Pe

Pepa

9.6.2023 12:18 Reaguje na Emil Novák
Ad1, ne nepsal jste o ceně energie ale o nákladech na výstavbu bloku a poslal jste mi odkaz říkajíc : očekávaná suma za stavbu bloku v současných cenách je zhruba šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun.

Emil Novák8.6.2023 19:41 Cenu za kterou je ochoten ČEZ postavit jaderku včetně úroků jsem uváděl, máte to napsané třeba tady: https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/model-vykupu-elektriny-z-noveho-bloku-dukovan-schvalila-vlada?amp=1

Ad3 Na základě dat z roku 2017 spočítali experti Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze výdaje spojené s hlubinným úložištěm na téměř sto miliard za dnešních podmínek a na 152 miliard, pokud vzniknou nové jaderné zdroje.
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.6.2023 12:31 Reaguje na Pepa
Ad 1) Ale psal jsem o ceně energie, nemůžu za to že jste to nepochopil. Ten odkaz jsem vám posílal kvůli tomu, že je tam uvedeno "Už dříve odhadl, že výkupní cena by se mohla pohybovat mezi 50 až 60 eury (asi 1320 až 1600 Kč) za megawatthodinu (MWh)", ne kvůli tomu co jste si z toho vzal vy a mylně to spojujete s cenou včetně úroků. Nic takového jsem netvrdil.
Ad 3) Ale to není cena za výstavbu, o které byla řeč, ta cena zahrnuje hlavně dlouhodobý provoz úložiště, který by byl dražší než samotná výstavba, tím pádem by se ale na to úložiště také vybralo podstatně více než se vybralo dosud. Znovu opakuji, pusťte si ten rozhovor, pan Vondrovic tam celkem srozumitelně vysvětluje, že na samotnou výstavbu už v podstatě našetřeno je.
Odpovědět
Pe

Pepa

9.6.2023 14:01 Reaguje na Emil Novák
Takže toto jste nikdy netvrdil a psal to tedy jiný Emil?

Emil Novák8.6.2023 19:41 Cenu za kterou je ochoten ČEZ postavit jaderku včetně úroků jsem uváděl, máte to napsané třeba tady: https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/model-vykupu-elektriny-z-noveho-bloku-dukovan-schvalila-vlada?amp=1

Ad3 ok, nepsal jsem naklady na výstavbu a provoz do r2050, ale pouze náklady na výstavbu do r2050, ale náklady jsou to stejně a zaplatíme je zase jenom my..
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.6.2023 14:09 Reaguje na Pepa
Ad 1) Ne, to není jiný Emil, to jen vy jste stále nepochopil, že jsem psal o ceně elektřiny. Reagoval jsem na vaše tvrzení, ve kterém jste právě cenu elektřiny zpochybňoval.
Ad 3) Náklady na provoz do roku 2050 budou nulové, protože do roku 2050 se úložiště vůbec provozovat nebude. S jeho provozem se počítá v současnosti od roku 2065 s tím, že jeho zahájení je možné urychlit maximálně k roku 2050, ale před rokem 2050 žádné náklady na provoz nebudou.
Navíc, náklady neplatíme my, platí je původce odpadu, který se tam bude ukládat, tj. z převážné většiny ČEZ, momentálně dělají z každé vyrobené MWh 55 Kč, což jak jistě uznáte, je vzhledem k ceně elektřiny částka vcelku zanedbatelná.
Odpovědět
Pe

Pepa

9.6.2023 15:31 Reaguje na Emil Novák
Aha, takže když napíšete že náklady s úroky na stavbu nové jaderky naleznete v tomto článku, tak tím ve skutečnosti myslíte cenu energie jakou spotřebitel bude platit. Hmm, zajímavé.
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.6.2023 17:21 Reaguje na Pepa
Já jsem nenapsal, že "náklady s úroky na stavbu nové jaderky naleznete v tomto článku", přestaňte si laskavě vymýšlet.
Odpovědět
Pe

Pepa

9.6.2023 21:03 Reaguje na Emil Novák
Emil Novák8.6.2023 19:41 Cenu za kterou je ochoten ČEZ postavit jaderku včetně úroků jsem uváděl, máte to napsané třeba tady: https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/model-vykupu-elektriny-z-noveho-bloku-dukovan-schvalila-vlada?amp=1
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.6.2023 21:29 Reaguje na Pepa
No právě, cenu - myšleno cenu elektřiny, což jasně vyplývá z toho na co jsem tím příspěvkem reagoval, kde byla řeč právě o ceně elektřiny.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

9.6.2023 22:58
Vidím zemi zaslíbenou , větrníků a rozmixovaných hejn ptáků plnou , mlékem a strdím oplývající ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2023 10:52
Pro Pepu a Emila Nováka: vaše žabomyší válka je zcela komická a v pícháním hnid se skutečně vyžíváte, jen vám uniká, že spotřeba elektřiny u nás bude silně růst a to asi i dost rychle. Takže musíme budovat všechny realizovatelné zdroje a stejně se staneme dovozovou zemí, tj.bude tu el. asi relativně dost drahá.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.6.2023 19:29 Reaguje na Pavel Hanzl
A to jste vydedukoval konkrétně z čeho, komu uniká, "že spotřeba elektřiny u nás bude silně růst", Hanzle?
Ve vedení "zcela komických" žabomyších válek vám tu těžko může někdo konkurovat, když už jste na to narazil. A chcete tvrdit, že když tu někdo prokazatelně plácá nesmysly, nesmí se mu v nich oponovat, aby se z toho nestala "zcela komická žabomyší válka"? Chápu že zrovna vám by se to nesmírně hodilo, ale na to rovnou zapomeňte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.6.2023 13:38 Reaguje na Emil Novák
Já se té vaší dematy vůbec nezúčastnil, jestli jste si nevšiml. Ale celý svět velmi rychle přechází na elmobilitu, na vodíkové technologie a čistou energii a na to všechno potřebujete bambilión elektřiny. A doufám, že se nesnažíte mi nakecat, že se toho zúčastňovat nebudeme, bo to tu ovládne zase bankrotář loupežník s Dluženou a Drmolou...
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.6.2023 13:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, to jsem si všiml, a také jsem si všiml, že jste tvrdil "vám uniká, že spotřeba elektřiny u nás bude silně růst", tak se ptám na základě čeho jste to vydedukoval, že mi to uniká. Ale to byla zjevně zbytečná otázka, protože šlo jako obvykle jen o váš ničím nepodložený dojem, a vy nic hmatatelného, na základě čeho byste to mohl tvrdit, pochopitelně nemáte.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist